Povežite se s nama

Novosti

“U HNS-u su programski i projektni ciljevi uvijek ispred osobnih interesa”

Objavljeno:

- dana

Predrag Štromar, predsjednik HNS Varaždinske županije

U Varaždinskoj županiji HNS ima preko 10.000 članova i u tako mnogobrojnoj organizaciji dolasci i odlasci članova svakodnevna su pojava, vele u HNS-u.

-U HNS-u  su programski i projektni ciljevi uvijek ispred osobnih ambicija i interesa pojedinaca. Darko Hrenić je sam odabrao svoj daljnji politički put, isto kao i njegovi istomišljenici koji su isključeni iz HNS-a, a u prošlosti smo vidjeli kako su završavali takvi projekti. HNS u Varaždinskoj županiji trenutno je u pretkampanji Marina Vučića za Europski parlament, te u provođenju projekata za koje smo dobili povjerenje birača. Ne želimo više komentirati postupke pojedinaca koji su iznevjerili tim i svoje birače, a zbog osobnih interesa, naglašava Predrag Štromar, predsjednik ŽO HNS Varaždinske županije.

Sloboda političkog udruživanja, kako dodaje v.d. predsjednika Regionalnog saveza HNS-a Milorad Batinić, jedno od temeljnih prava i sloboda zajamčenih i Ustavom.

-To što su neke političke inicijative manje uspješne nije stvar prava na udruživanje već mnogih drugih okolnosti. A kako je to izgledalo u prošlosti u nekim sličnim slučajevima pokazuju primjeri Ivića Pašalića, Vesne Škare Ožbolt, Ivice Pančića koji su nakon izlaska, odnosno izbacivanja iz stranke postali politički beznačajne osobe na političkoj karti zemlje. Ono što je važno znati i imati na umu jest to da je HNS stranka koja ima vrlo značajnu ulogu u razvoju naše zemlje, a posebno u razvoju sjeverozapadnog dijela u kojemu naša stranka ima veliku snagu, brojno članstvo, razgranatu organizaciju. A da ovi događaji oko dosadašnjih članova HNS-a nemaju nikakvog utjecaja na rejting naše stranke pokazuju i rezultati posljednjeg istraživanja CRO Demoskop objavljeni neki dan u hrvatskim medijima iz čega je vidljivo kako je HNS jedina stranka sadašnje vladajuće koalicije koja u posljednjih mjesec dana bilježi rast. To nam jasno daje do znanja da je smjer kojim ide naša stranka pravilan i dobar i da je postupak isključenja pojedinih članova bio potez kojeg su naši birači ocijenili pozitivno, poručuje Batinić.

-U gradu Varaždinu na prošlim lokalnim izborima mandat je dobila koalicija HNS-SDP-HSLS-HSU i tim na čelu s gradonačelnikom. Kao kandidat i nositelj liste preuzeo sam odgovornost provođenja svih zajedničkih projekata i najodgovornija sam osoba u tom timu. Kako se pokazalo gospođa Martinčević sebe više ne vidi u tom timu i tako se sama udaljila od provođenja ključnih gradskih projekata. Prema Zakonu o jedinicama lokalne samouprave, gradonačelnik svojim zamjenicima daje određene poslove i ovlasti koje su oni dužni provoditi. Tako će biti i nadalje u gradu Varaždinu, naglašava Goran Habuš, potpredsjednika Županijske organizacije HNS-a

 

Izvor: HNS
Foto: RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje