Povežite se s nama

Kultura

U Ludbregu izložba fotografija Aleksandra Horvata “Moj grad”

Aleksandar-Horvat-izložba-fotografija

Objavljeno:

- dana

Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner u povodu Dana grada organizira izložbu fotografija Aleksandra Horvata “Moj grad”.

Riječ je o fotografijama u crno-bijeloj tehnici, a snimljene su na raznim lokacijama u Ludbregu tijekom višegodišnjeg razdoblja.

– To je dio fotografija iz mojeg pjesničkog prvijenca.”Grad v sredini sveta”. Zahvalan sam Knjižnici što me pozvala da upravo moji radovi krase njihov izlog u dane kada obilježavamo dan našega grada. S obzirom da u Ludbregu imamo još profesionalnih i amaterskih fotografa nadam se da je ovo tek početak i poticaj tradicije prikazivanja vizura našega grada kroz fotografiju, iz novih kuteva, u različitim godišnjim dobima, kroz tematski vezane kolekcije i različite fotografske tehnike. Već sam razgovarao s nekim sugrađanima o tome i vjerujem da Ludbrežani i posjetitelji Ludbrega uskoro mogu očekivati još zanimljivih fotografskih izložbi – rekao je Aleksandar Horvat.

Izložba se u izlogu Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner može razgledati od 12. do 30. ožujka 2019. godine.

Kultura

Lepoglavska čipka predstavlja Varaždinsku županiju u Dubaiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru predstavljanja Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2020, koja se od 1. listopada 2021. do 31. ožujka 2022. održava u Dubaiju, posjetitelji hrvatskog paviljona imaju prigodu vidjeti i lepoglavsku čipku.

Naime, Turistička zajednica Varaždinske županije upravo je lepoglavsku čipku odabrala da predstavlja Varaždinsku županiju na ovoj najposjećenijoj svjetskoj izložbi koju će u Dubaiju, očekivanja su organizatora, posjetiti više od 25 milijuna posjetitelja.

Lepoglavska čipka izložena je u dijelu hrvatskog paviljona u kojem su predstavljeni suveniri turističkih zajednica svih hrvatskih županija.

– Sretni smo što upravo lepoglavska čipka, koja se nalazi na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine, predstavlja hrvatsko nasljeđe i našu Županiju na tako važnoj svjetskoj izložbi. Svojom ljepotom i jedinstvenošću zasigurno će privući pažnju kao što to uvijek čini, a što ona u svakom pogledu i zaslužuje – poručila je direktorica ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak.

Nastavite čitati

Kultura

KUD „Toplice” započeo s prvim ciklusom radionica “Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu ESF projekta „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje” u ponedjeljak je, 17. siječnja, u Varaždinskim Toplicama započeo prvi ciklus radionica “Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama”.

Glavna tema radionica je tradicijska kuća – Fantekova hiža iz Varaždinskih Toplica. Polaznici će se upoznati s poviješću njezine izgradnje i njezinim smještajem, a kroz radionice će upoznati i kulturnu baštinu vlastitog zavičaja te načine spajanja tradicijske kulture i moderne arhitekture.

Radionice će se održavati do 21. siječnja ove godine, a polaznici će sudjelovati i u likovnim radionicama i online izložbi etnografske baštine Varaždinskih Toplica.

Ukupna vrijednost projekta kojeg provode Kulturno umjetničko društvo „Toplice” iz Varaždinskih Toplica, Hrvatsko društvo inženjera geotehnike i Grad Varaždinske Toplice je 468.249,71 kuna, od čega je 85 % sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Više informacija o projektu, temama radionice i mogućnostima sudjelovanja moguće je pronaći na internetskoj stranici https://projekt.kud-toplice.hr/.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje