Povežite se s nama

Život i društvo

U Maruševcu održan 1. Susret žena u vatrogastvu Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

U zgradi općine u Maruševcu 15. prosinca održani je 1. Susret žena u vatrogastvu Varaždinske županije.

Osim velikog broja članica i članova mnogih DVD-ova s područja Varaždinske županije, susretu su nazočili i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec Renato Podbojec te mnogi drugi.

Predsjednica Odbora za žene u vatrogastvu Varaždinske županije Mirjana Martinčević naznačila je kako je DVD-u Maruševec čast što je domaćin 1. Susreta žena u vatrogastvu Varaždinske županije te je tom prilikom istaknula kako je cilj ovakvog susreta vidljivost žena u vatrogastvu, ali i njihovo osnaživanje.

– Ovo je prvi susret vatrogaskinja u našoj županiji i sretna sam što se unatoč brojnim događanjima u ovo doba godine okupio ovako veliki broj hrabrih žena u mojoj općini. Odbor za žene u vatrogastvu Varaždinske županije djeluje od 2017. godine i u cijeloj Republici Hrvatskoj jedino naša županijska zajednica ima takav odbor. Sama uloga odbora je praćenje situacija i aktivnosti nježnijeg dijela članstva vatrogasnih organizacija te savjetovanje o mogućnostima njihovog angažmana u radu kao i poboljšanje percepcije uloge žena u vatrogastvu kao jednoj od najhumanijih djelatnosti. Upravo nam je ova godina posvećena ženama u vatrogastvu. Naime, početkom godine povodom Noći muzeja u sklopu Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, a u suradnji s Tehničkim Muzejom iz Zagreba otvorena je izložba „Iza vatrenog zida“ posvećena ženama u vatrogastvu, sprovedene su ankete i održane radionice na temu seksizma u vatrogastvu – rekla je Martinčević te dodala kako su žene ženama najbolje prijateljice i najveća podrška u mnogim situacijama, te je naznačila kako iako još uvijek izraženim predrasudama i izazovima s kojima se žene susreću, svjedočimo intenzivnom rastu žena u vatrogastvu.

Čestitke na organizaciji uputili su i Renato Podbojec, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec kao i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović koji je pritom istaknuo kako je organizacija ovog susreta jedan mali korak za županijsku vatrogasnu organizaciju, ali veliki za kolegice „vatrogaskinje” pohvalivši pritom angažman i aktivnosti članica svih DVD-ova s područja Varaždinske županije.

Podršku je u ime Varaždinske županije izrazila i zamjenica župana Silvija Zagorec uputivši poseban pozdrav ženama koje su se odlučile posvetiti spašavanju ljudskih života i imovine.

– Vatrogasci s područja Varaždinske županije dokazali su se i iskazali na brojnim intervencijama, spašavanjima ali i natjecanjima i zahvaljujući svojoj dobroj organiziranosti, humanosti, požrtvovnosti i plemenitosti prepoznatljivi su ne samo na području Varaždinske županije već i šire. Međutim vatrogastvo ne čine samo muškarci, čine ga i žene i stoga pohvaljujem organizaciju ovog susreta. Prilika je da se prisjetimo prve među jednakima koja je 1936. godine probila „vatreni zid“ i bila prva žena koja je postala vatrogasni časnik, a to je bila Anka Drvarek, članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar, odnosno Varteks. Ona bi danas bila ponosna na sve ovdje okupljene. Za sve vas ovdje mogu reći da ste hrabre, snažne, sigurne u svoj životni poziv zbog kojeg ste spremne prevladati brojne prepreke i dokazati da ste ravnopravne članice vatrogasne zajednice. Svi vi, vatrogaskinje i vatrogasci najbolje znate kako je to kada nas sustignu elementarne nepogode kojima nažalost svjedočimo sve više i koje su sve razornije, kada se spremni javljate na svoju dužnost ostavljajući svoj dom koji je možda isto potrebno obraniti, članove svoje obitelji i s velikom požrtvovnošću branite imovinu i ljudske živote. Hvala Vam na tome – poručila je zamjenica župana Zagorec poželjevši svima svako dobro u nadolazećim blagdanima.

Nakon prigodnih govora, sudionici susreta pogledali su prigodni film o maruševečkim vatrogaskinjama, razgledali su vatrogasni dom, a susret je nastavljeni uz domjenak u neformalnoj atmosferi.

Život i društvo

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet u Erasmus + projektima – „Umreži se i podijeli znanje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Beneficije koje nudi Erasmus prepoznate su i u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet koja u KA 1 projektu sudjeluje po prvi put. Ukupna vrijednost projekta je 22.299 eura.

Još u travnju prošle godine održane su prve pripreme članova projektnih timova s ravnateljicom škole Mirjanom Kučar te voditeljicom projekta Snježanom Arić.

U mobilnostima je sudjelovalo ukupno dvanaest djelatnika škole: Snježana Arić, Lidija Copak, Vesna Skupnjak, Branko Bunić, Mirjana Kučar, Nataša Špralja, Dijana Kuček, Karolina Balog, Gordana Križan, Ivančica Magić, Mirjana Vincek i Romina Tkalec.

Sudionici su putem edukacija, upoznavanja drugih obrazovnih sustava i primjera dobre prakse dobili kvalitetne i primjenjive nove spoznaje i iskustva koja prenose svojim kolegama, učenicima u razredu, ali i široj zajednici.

Strukturirani tečajevi

Učitelji škole u timovima su sudjelovali na strukturiranim tečajevima.

Krajem kolovoza 2023., od 21. do 26., učiteljice Snježana Arić, Vesna Skupnjak i Lidija Copak boravile su u gradu Firenci, u Italiji. Sudjelujući na usavršavanju “Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature” djelatnice su unaprijedile kompetencije odgovornog ponašanja prema okolišu, vještine učinkovitog planiranja zbrinjavanja otpadaka hrane kroz kompostiranje i vještine donošenja praktičnih ekoloških projekata koji se odnose na recikliranje.

U grčkom glavnom gradu, Ateni, u periodu od 6. do 11. studenog 2023. boravile su Gordana Križan, Karolina Balog i Dijana Kuček. Tečaj „Uspješne strategije za rad s učenicima s teškoćama“obuhvaćao je niz predavanja, rasprava i radionica o načinu i strategijama rada s učenicima koji imaju teškoće u učenju. Iskustva iz svoje škole razmijenile su s odgojno-obrazovnim djelatnicima iz Švedske, Estonije i Rumunjske.

Od 26. studenog do 3. prosinca 2023. realizirana je mobilnost našeg Erasmus+ projekta u Španjolsku. Učiteljice Mirjana Vincek, Romina Tkalec i Ivančica Magić boravile su u gradu Valenciji gdje su sudjelovale na tečaju  „ICT and Outdoor Teaching and Learning“.

Job shadowing – praćenje rada

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Share knowledge – Connect“, ravnateljica škole Mirjana Kučar, pedagoginja Nataša Špralja i učitelj Njemačkog jezika Branko Bunić posjetili su grad Białystok u Poljskoj, gdje su sudjelovali u radu osnovne škole Szkoła Podstawowa nr 24 zOddziałami Dwujęzycznymi im. 2 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie .

Pratili su svakodnevni posao, radno okruženje, metode i oblike rada svojih kolega u školi koju pohađa oko 500 učenika. Osim novih znanja korištenja IKT tehnologije u nastavi, novih načina rada na školskim i e-Twinning projektima i novih nastavnih metoda sudionici su stekli i nove prijatelje te stvorili lijepe uspomene.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održane 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 8. do 11. srpnja održane su 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija Vanima.

Kao i svake godine i ovoga su puta radionice su za krajnje korisnike bile besplatne.

VANIMA je varaždinska udruga zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti te stoga, između ostalog, svakog ljeta organizira radionice kojima je osnovni cilj razvoj filmske pismenosti, filmskog i filmu srodnog stvaralaštva. Tijekom radionica su djeca i mladi upoznali proces stvaranja animiranog filma i filmskih plakata kroz praktičan rad i međuvršnjačku suradnju te tako dio svojih praznika učinili aktivnijim i produktivnijim.

Radionicu animiranog filma namijenjenu osnovnoškolcima su vodili osnivači i voditelji Vanime Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. U radionici je sudjelovalo jedanaest polaznika koji su radili film na zajedničku temu u tri animacijske tehnike. Prošli su proces stvaranja filma od ideje, preko razrade filmske priče, crtanja, likovnog oblikovanja lika i filmske scenografije, oblikovanja zvuka do faziranja pokreta i snimanja. Pritom je svaki pojedinac realizirao svoj dio zajedničkog filma. Tako su upoznali osnove filmske animacije, uočili koje su im vještine potrebne za taj oblik stvaralaštva te je većina polaznika izrazila želju za redovitim bavljenjem animiranim filmom kao izvanškolskom aktivnosti kroz redovne Vanimine godišnje grupe.

Likovnu radionicu namijenjenu polaznicima od 10 do 18 godina vodila je Gabriela Butković, magistra likovne pedagogije. U radionici je sudjelovalo šest polaznika koji su kroz praktičan rad usvojili osnovne odrednice izrade filmskog plakata te izradili plakate za recentne Vanimine filmove.

Radionica Animiraj se!, organizirana u varaždinskom Centru za mlade P4, je imala za cilj upoznati polaznike s Erasmus + projektom kojeg je nositelj Studio Dom animacije iz Sremskih Karlovaca, a partneri su Filmsko-kreativni studio Vanima i Dečiji kulturni centar iz Novog Sada.
Voditeljica Likovne radionice i radionice Animiraj se!, Gabriela Butković je s polaznicima radila kolažnu stop animaciju na osnovu filmskih plakata i uz korištenje resursa nastalih tijekom Erasmus + projekta Animiraj se! Na taj su način zajednički napravili animirani film, ali i naučili kako ubuduće koristiti besplatne mobilne aplikacije za stvaranje animiranih filmova te gdje pronaći naputke i tutorijale za rad i za usvajanje osnovnih zakonitosti animacije.

Snimljeni filmovi kao i filmski plakati će biti javnosti prikazani u sklopu godišnje produkcije Vaniminih filmova u listopadu, povodom Međunarodnog dana animacije.
Radionički program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i sredstvima Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje