Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju se situacija pomalo smiruje: 129 novopozitivnih, oporavilo se 112 osoba

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je novih 369 osoba.

Evidentirano je 129 osoba pozitivnih na COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je manje nego prethodnog dana. U protekla 24 sata oporavilo se 112 osoba. Dosad je ukupno uzeto 16.110 uzoraka. Postotak pozitivnih osoba na COVID-19 u odnosu na broj testiranja za protekla 24 sata je 34,9%, što je za 5,5% manje nego prethodnog dana.

U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom proteklih 24 sata primljeno je novih 10 pacijenata, otpuštena su 4 pacijenta te je, u ovom trenutku, hospitalizirano 54 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od kojih se 6 pacijenata nalazi na respiratoru. U proteklih 24 sata evidentirana je 1 preminula COVID-19 pozitivna osoba: muška osobe stara 86 godina.
U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 je pozitivan 1 liječnik i 16 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalazi 14 medicinskih sestara.

Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040/386-835, svakodnevno od 8 do 20 sati. Od danas su na snazi nove mjere koje se u najvećem dijelu odnose na ograničavanje okupljanja, no najveća mjera je odgovornost svakog građanina. Evidentno je da smo na vrhuncu pandemije i izuzetno je važno očuvati zdravstveni sustav, zaštititi zdravstvene djelatnike i spriječiti prodor virusa u Domove za starije i nemoćne osobe. Naši stariji sugrađani vrlo lako razviju teže kliničke slike koje mogu biti vrlo opasne.

Velika većina COVID pozitivnih osoba ne osjeća simptome ili su oni vrlo blagi, no vrlo lako ih mogu prenijeti na svoje ukućane ili svoje bližnje starije članove obitelji, osobito sada kada stiže hladnije vrijeme. Stoga je vrlo važno suzdržati se od izlaganja javnim okupljanjima ili dužem boravku s više ljudi dok ne prođe vrhunac epidemije. Donijete mjere Nacionalnog Stožera su balans da se s jedne strane apelira na odgovornost, spriječi širenje zaraze i očuva zdravstveni sustav, a s druge strane održavanje gospodarstva, obrazovanja i, koliko-toliko, normalne svakodnevice. U sadašnjoj fazi pandemije ključno je da građani sami znaju prepoznati znakove bolesti, da znaju što učiniti, odnosno, kako postupiti.

Ako šmrcate, grebe vas u grlu ili imate grlobolju, kašljete ili imate čak samo i blago povišenu temperaturu, imate bolove u mišićima ili simptome nalik na gripu liječite se kod kuće, a potrebno bolovanje ćete riješiti tijekom narednih dana s liječnikom obiteljske medicine.

Odvojite se od ostalih članova obitelji, nipošto ne ulazite u vozila javnog prometa, nipošto ne odlazite na posao, djecu s tim znakovima bolesti ne šaljite u školu, niti ne odlazite na skupove, kod prijatelja, u kafiće, teretane i slično.

U ovoj situaciji svatko tko ima simptome može se smatrati COVID-19 bolesnikom. Testiranje je potrebno samo u slučaju ako se ne zna epidemiološka povezanost, odnosno ako u obitelji, radnoj sredini ili okolini gdje se krećemo nema potvrđenog COVID-19 bolesnika. U slučaju ako znamo da smo bili u kontaktu s osobom kod koje je potvrđena bolest, testiranje nije potrebno već se dijagnoza postavlja na temelju kliničke slike.
Testiranje je uvijek potrebno za posebne kategorije (zaposlene u domovima za starije, zdravstvene radnike ili osobe koje boluju od teških bolesti koje narušavaju obrambeni odgovor organizma).

Na stranicama HZJZ – preporuke nalaze se Upute što učiniti ako ste pozitivni na korona virus ili bliski kontakt?

Međimurje

FOTO Čakovec 23 godine nakon natkrivenih dobio i tri moderna vanjska bazena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon pune 23 godine i otvorenja natkrivenih bazena, Čakovec je dobio novu vodenu oazu s tri vanjska bazena. Naime, nakon što u četvrtak, 26. svibnja, novouređeni vanjski bazeni budu službeno otvoreni, od petka ovaj moderni kompleks vrata otvara svojim korisnicima.

Čakovčani i njihovi gosti tako će od sada uz pet natkrivenih bazena na raspolaganju imati i tri vanjska: rekreacijsko-plivački, zabavni i baby bazen. I dok je rekreacijsko-plivački bazen dubine 1,35 metara i s četiri plivačke staze namijenjen onima nešto starijim i iskusnijim korisnicima, u preostala dva vanjska bazena uživat će najmlađi posjetitelji.

– Voda u sva tri vanjska bazena je grijana s time da je bitno naglasiti da se u dječjim bazenima temperatura vode kreće od 30 do 32 stupnjeva Celzijevih. Također, sadržaji tih bazena su obogaćeni toboganima, tako da će oni najmlađi uistinu moći uživati u ljetnim radostima – rekao je Miodrag Novosel, direktor gradskog poduzeća Ekom koje upravlja bazenskim kompleksom.

Osim impresivnog vanjskog izgleda bazeni se mogu pohvaliti i modernom tehnologijom koja upravlja svim procesima. Naime, vanjski bazeni su spojeni na ultrafiltracijske sustave koji jamče veću kvalitetu vode uz manji utrošak resursa, a u njima se osim uobičajenih nečistoća zadržavaju i bakterije i viruse.

– Bazeni su zasigurno najkompleksnije sportsko-rekreacijske građevine, s obzirom da se stvari koje jamče ugodan i siguran boravak nalaze ispod samih bazena i čine ogroman kompleks isprepletenih cijevi i sustava. Upravo se u tom dijelu nije štedjelo jer smo željeli korisnicima osigurati najkvalitetniju i najsigurniju tehnologiju – dodao je direktor Novosel.

Uređen je i prostor oko bazena. Korisnici na raspolaganju imaju vanjsku garderobu, tuševe i sanitarni čvor, a prostor je prilagođen svima pa tako i osobama s invaliditetom kao i roditeljima s bebama.

– Zelene površine iza bazena ovog se trenutka navodnjavaju i još jedno kraće vrijeme neće biti na raspolaganju korisnicima, dok se na prostoru uz baby bazen planira izgraditi natkriveni dio koji će roditeljima i njihovim mališanima dati prijeko potreban hlad – otkrio je Novosel.

Radno vrijeme bazena je od 8 do 22 sata, dok se vanjski bazeni mogu koristiti od 9 do 20 sati, osim petkom i subotom kada su otvoreni od 8 do 20 sati.

Cijene dnevnih ulaznica se kreću od 40 kuna za djecu, učenike, studente, umirovljenike, branitelje i osobe s invaliditetom, preko 50 kuna za odrasle do 90, odnosno 120 kuna koliko koštaju obiteljske ulaznice.  

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec prvi grad u Hrvatskoj u kojem se uvodi jedinstvena platforma za brži i otvoreniji dijalog s građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

U Razvojno – edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec, održano je predstavljanje nove online platforme „Građani odlučuju“. Riječ je o projektu koji ima za cilj promijeniti i olakšati način na koji građani sudjeluju u donošenju odluka u Čakovcu.

– Ono što smatram važnim je način na koji ćemo postavljati i strukturirati ankete, obrađivati dobivene podatke i što je najvažnije, kvalitetne prijedloge realizirati. Platforma ima vrlo velike mogućnosti, no ideja je da se građani uistinu uključe u procese osmišljavanja projekata i donošenja odluka, da usmjeravaju politike svakodnevno i stvarno, a ne samo jednom u četiri godine – u uvodu je rekla gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Platforma će omogućiti da građanima da jednostavno sudjeluju u procesima odlučivanja, predlažu, artikuliraju svoje prijedloge i zahtjeve te prate njihovu implementaciju. Osim o krucijalnim stvarima za razvoj grada, poput primjerice prostornog planiranja, građane će se pitati i o svim drugim načinima poboljšavanja svakodnevnog života.

24.05.2022., Cakovec- U prostorima Metalske jezgre predstavljen projekt “Gradjani odlucuju”. Matija Derk i gradonacelnica Ljerka Cividini. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

– Iskrena mi je želja da se komunikacija s građanima podigne na višu razinu, da Čakovčanke i Čakovčani imaju mjesto na kojem će moći prezentirati svoje kvalitetne ideje koje ćemo provesti. Naravno da na početku očekujemo mnogo buke u komunikacijskom prostoru, no vjerujem da će s vremenom, kad počnemo provoditi ono što su građani predložili i odabrali, ona spasti na najmanju moguću mjeru – zaključila je Cividini.

Uvođenjem platforme „Građani odlučuju“ Čakovec se upisao na listu svjetskih metropola koje na jednaki način komuniciraju sa svojim građanima te ujedno postao prvi grad u Hrvatskoj s mogućnošću korištenja ove jedinstvene platforme.

Uključivanje građana u izradu Proračuna

– New York, Seattle i Bruxelles samo su dio od 350 svjetskih uprava koje su se odlučile za ovakav vid rješavanja problema rastućeg nepovjerenja građana u javnu upravu. Naime, tek oko 45 posto građana u najrazvijenijim zemljama u svijetu ima povjerenje u javnu upravu, dok ih 60 posto smatra da se njihovi stavovi ne uzimaju u obzir prilikom donošenja odluka. Posebno mi je drago da je Čakovec odmah prepoznao vrijednost i potencijal koji ova platforma ima za izgradnju povjerenja između građana i uprave. Okretanje građanima i postavljanje mehanizma za kontinuirani dijalog oko dnevnih pitanja i problema zajednice, nužan je korak da bi se odmakli od shvaćanja, kao što je rekla gradonačelnica, da samo svake četiri godine imamo mogućnost utjecati na promjene. Imamo pravo glasa svaki dan, a zato i postoje tehnološka rješenja poput CitizenLab-a, za osnaživanje i aktivnije uključivanje građana u procese donošenja odluka – naglasio je Matija Derk, ispred projekta CitizenLab za Hrvatsku.

– Platforma nam omogućuje da pokrenemo participativno financiranje, odnosno da financiramo projekte za koje građani sami odluče da su važni, što je mnogo izravnije nego dosad. U Gradskom proračunu osigurat ćemo novac, a građanima putem platforme demokratski omogućiti da odlučuju o projektima, prijavljuju ih, da se o njima izjašnjavaju te na kraju odaberu najbolji ili najbolje za provedbu – zaključila je Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje