Povežite se s nama

Međimurje

U Selnici u zadnje vrijeme živo: izgradnja Vatrogasnoga doma, Aglomeracije, zgrade…

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: U lipnju je položen kamen temeljac budućega Vatrogasnog doma

Treći mandat na proteklim lokalnim izborima izborio je dosadašnji selnički načelnik Ervin Vičević.

Sredinom srpnja u toj se gornjomeđimurskoj općini četvrti put održala manifestacija Dan pikača, kojom se slavi selnički simbol: pokladna maska poznata kao “pikač”. Ona se nalazi i na Listi nematerijalnih dobara kulturne baštine Republike Hrvatske, a dok u Selnicu ulazite iz smjera Čakovca, upravo će vas prepoznatljivi veliki pikač dočekati na tom kraju naselja.

Dom, zgrada, pikač…

Baš na Dan pikača, što je obično subota sredinom srpnja, organizira se namatanje te velike konstrukcije. Tako je trebalo biti i ove godine, no djelomično zbog epidemiološke situacije, a djelomično zbog najave lošeg vremena, taj je dio sadržaja odgođen, no sigurno će se naknadno organizirati. Nakon što su u srijedu, 14. srpnja, članovi Udruge “Pikač” demonstrirali tradicionalnu žetvu ručnom kosom, te subote, 17. srpnja, održale su se likovna radionica za djecu i predstava MAKAMUS-a “Bajka o suncu”.

O drugim aktualnostima na području Općine Selnica, koja broji čak deset naselja, razgovarali smo s načelnikom Vičevićem.

– Sredinom lipnja svečano je položen kamen temeljac za budući Vatrogasni dom sjedišta Općine. Naš DVD konačno će dobiti svoj objekt, koji će koristiti i druge udruge, osobito Streljački klub. Bit će to lijep poklon Društvu za jubilej koji obilježavaju iduće godine – 140. obljetnicu od osnutka! Izgradnja stambeno-poslovne zgrade koja će se nalaziti u predjelu poznatim pod nazivom “Bukovčak” također ide svojim tijekom: došlo je do određenih kašnjenja zbog izmjena u projektu, no za prostorima zgrade vlada velik interes.

Počeli smo i s izradom novoga prostornog plana – naime, u ožujku je završena geodetsko-katastarska izmjera pa su čestice nove. Bit će nekih promjena i u skladu sa željama potencijalnih investitora i mještana Općine Selnica koji žele nešto napraviti po pitanju turizma. Mislim da nakon ovih sljedeće izmjene nećemo raditi toliko skoro, tako da pozivam sve one s prijedlozima da se jave kako bismo vidjeli što se može učiniti – objašnjava Vičević. Dodaje da su išli na ruku svim zainteresiranim investitorima.

Nakon Aglomeracije

Radovi na kanalizaciji su u tijeku, ističe načelnik: nije bilo nikakvih iznenađenja kod iskopa pa se nada da će oni završiti do Nove godine, kao i da će se dotad sanirati dobar dio cesta. Na završetak Aglomeracije vezan je veći broj projekata i zahvata, poput izgradnje pješačke staze uz županijsku cestu 2006 te rekonstrukcije raskrižja kod Općine.

Buduća poslovno-stambena zgrada udomit će ambulante, ljekarnu, stanove…

– Proširena je cesta prema Osnovnoj školi kako bi se pojednostavilo mimoilaženje. Takvi zahvati Općini predstavljaju dodatne financijske obveze. Jedan mali problem koji se pojavio je povećani povrat poreza na dohodak zbog Vladine mjere oslobađanja mladih od poreza, no Općina je stabilna – i dalje idemo u pravom smjeru. Nakon ostvarenja svega što smo zamislili, mislim da ćemo postati prepoznatljivima diljem Hrvatske, i šire – kaže selnički načelnik.

Naglasio je da ga je posebno razveselilo to što se uspjela održati radionica za djecu povodom Dana pikača, a sretan je i zbog činjenice da se kapaciteti Dječjeg vrtića “Selnički zvončići” jako dobro popunjavaju: očekuje da će do rujna popunjenost doseći maksimum.

Nema prodaje?

U temeljnom kapitalu tvrtke Međimurje plin d.o.o. poslovni udio u iznosu od 2,9 posto ima i Općina Selnica. S obzirom na činjenicu da jedinice lokalne samouprave s toliko malim udjelom nemaju utjecaja na poslovanje tvrtke, dok im je prihod od dividenda razmjerno malen, Općinsko vijeće na prijedlog načelnika lani je usvojilo Odluku o prodaji navedenoga poslovnog udjela.

Doduše, ove godine sva dobit društva od više od osam milijuna kuna podijeljena je općinama i gradovima, jer su svi, kako navodi načelnik, tijekom prijašnjih godina bili nezadovoljni. Naime, Vičević dodaje, očito su u društvu shvatili da bi moglo biti još zahtjeva za prodajom dionica. Tako je Selnica 2021. ipak dobila 240 tisuća kuna.

Procijenjena vrijednost udjela kreće se oko 4,6 milijuna kuna, a Općina je ta sredstva htjela iskoristiti da bi lakše prebrodila krizu izazvanu pandemijom i završila neke od projekata koji se djelomično financiraju iz europskih fondova. Na nedavnoj sjednici Skupštine trgovačkog društva većinom je odbačena mogućnost prodaje udjela.

– To je čisto politikanstvo. U prošlome mandatu gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač (Grad Čakovec je vlasnik najvećeg udjela u tvrtki, op. a.) dao je podršku, a na kraju i Skupština, našoj prodaji udjela. Kako je primijetio i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, kakav je to Statut koji ne dopušta nadopunjavanje Dnevnog reda? Sve to govori kakav sustav vlada u Međimurje plinu – tu se isključivo čuvaju pozicije! – zaključuje selnički načelnik, uz napomenu da će se Selnica snaći unatoč okolnostima.

Međimurje

Čakovec domaćin besplatne edukacije o korištenju sunčeve energije u kućanstvima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zelena energetska zadruga (ZEZ) ponovno provodi turneju „Dobra energija“ kojom promovira korištenje solarne energije u hrvatskim gradovima, a domaćin prvog predavanja je grad Čakovec. Turneja „Dobra energija“ u Čakovcu će se održati u utorak, 19. listopada, a njezino središnje događanje je besplatna edukacija o solarnoj energiji koja će biti održana u zgradi Scheier od 16 sati.

Teme će biti: trošak ugradnje, kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje i udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije. Edukacija je besplatna, a svi zainteresirani svoje sudjelovanje moraju potvrditi putem prijavnog obrasca.

Zelena energetska zadruga kampanju provodi u suradnji s europskom inicijativom „Sporazum gradonačelnika“, Udrugom gradova i Udrugom „Pokret otoka“. Prošlogodišnje prvo izdanje turneje održano je u 11 gradova kontinentalne Hrvatske i Istre, a ove godine obuhvatit će se 12 gradova na području sjeverne i središnje Hrvatske.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani smijeha ove godine u Prelogu započinju 22. listopada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kerekesh teatar

Već petu godinu zaredom Kerekesh Teatar u suradnji sa Gradom Prelogom organizira Dane smijeha, a ovogodišnji će se održati od 22. do 24. listopada.

U petak, 22. listopada, na redu je predstava „Ja, tata“ u izvedbi glumca Rakana Rushaidata, a dan kasnije, u subotu, 23. listopada, „Ja, trudnica“ u kojoj igraju Ana Begić Tahiri i Jan Kerekeš. Nedjelja je rezervirana za predstavu „Susjedi“ u kojoj igraju Ljubomir Kerekeš, Darko Janeš, Tamara Šoletić i Antonija Stanišić Šperanda.

Cijena ulaznice je 50 kuna za svaku od predstava, a broj mjesta ograničen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje