Povežite se s nama

Kultura

U Tjednu smijeha s Kerekešima više predstava nego ikad i jednako smijeha kao uvijek

Objavljeno:

- dana

8. Tjedan smijeha

U ovogodišnjem Tjednu smijeha Kerekesh teatra igrati će se 41 predstava. Više je gostujućih predstava, dobar je dječji program, predstave će se igrati u svih šest županijskih gradova i u nekoliko općina.

Tako su u razgovoru s novinarima Jan i Ljubomir Kerekeš najavili 8. Tjedan smjeha od 10. do 19. ožujka.

Lani je Tjedan smijeha gledalo 8.000 ljudi pa su zbog toga otac i sin Kerekeš  zaključili da program treba obogatiti. Na priredbu dovode i zagrebačko Kazalište Komedija, za koje se gotovo nitko ne sjeća kad je zadnji put gostovalo u Varaždinu, a doći će i Moruzgva. Županijskim pozornicama će, između ostalih, prošetati Zijad Graćić, Ksenija Pajić, Ecija Ojdanić, Mila Elegović, Igor Mešin… Dolazi i Dječje kazalište Trešnja sa svojom hit predstavom A je to. – Jedan od ciljeva je bio da i djeca dođu na svoje – rekao je Ljubo Kerekeš.

Sve u tri

Kerekeš teatar će kao i svake godine odigrati i jednu premijeru. Inače se premijerno izvede predstava u produkciji Kerekeš teatra, ali ove godine je to preuzeta predstava Sve u tri. Predstava s kojom će se zatvoriti Festival govori o dvije cimerice iznad čijeg se stana objesi susjed…

Tjedan smijeha će biti popraćen nizom događanja. Tako će tijekom svih deset dana gledatelji u foajeu HNK-a moći pogledati izložbu hrvatskih karikaturista. Posjetitelji će izabrati svog favorita pa će jedna od 60 karikatura na  kraju biti proglašena pobjedničkom. Ljubomir i Jan Kerekeš se nadaju da bi se izložba nakon Festivala mogla iz foajea preseliti u prikladniji prostor, a sudeći prema odazivu karikaturista vjeruju da bi ona slijedeće godine mogla postati međunarodnom.

Biti će tu i drugih događanja. – Imat ćemo i humanitarni donacijski štand sa simpa sitnicama – najavio je Jan Kerekeš.

Varaždinski festival smijeha će koštati 260 tisuća kuna. Što se tiče novca ništa se nije promijenilo od prošle godine: festival živi od vjernih i nekih novih sponzora, ali i od prodaje jeftinih ulaznica. – Vjerujem da je to jedini hrvatski festival koji sam sebe isplaćuje zahvaljujući interesu publike – rekao je Ljubo Kerekeš.  Niti jedna gradska institucija nikad nije niti s jednom lipom potpomogla događanje.

 

Izvor:
Foto:

Kultura

Na modnoj reviji u palači Sermage dame u povijesnim haljinama predstavit će značajne Varaždinke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 5. listopada u palači Sermage GMV-a Udruga Varaždinska građanska garda predstavit će svoj projekt pod nazivom „Dame u povijesnim haljinama“.

Osmišljavanje projekta trajalo je 20-ak godina, a oslanjalo se na ideju uvođenja aktivnosti u kojima će sudjelovati žene unutar Udruge.

Od skromnih početaka, uglavnom putem donacija od nekoliko povijesnih haljina iz inozemstva, prijelomni trenutak u njegovoj realizaciji bilo je uključivanje kustosice u GMV-u Spomenke Težak i restauratorice u GMV-u Melite Krnoul u suradnju na projektu s članicom Udruge Vesnom Loparić.

Kao referentno razdoblje iz povijesti Varaždina i Varaždinske građanske garde odabrano je ono od 1830. do 1930. godine, iz kojeg su se izdvojile žene koje su svojim radom i angažmanom zadužile grad.

Premda javno djelovanje žena u tom razdoblju nije bilo osobito prihvatljivo, mnoge od njih uspjele su ostvariti svoje ideje te posredno ili neposredno doprinijeti boljitku Varaždina.

Prema dostupnim slikama i fotografijama žena iz povijesti prišlo se izradi haljina, a članice Udruge međusobno su podijelile uloge i „preuzele“ identitet zaslužnih Varaždinki.

Personifikacijom osoba iz prošlosti žele se naglasiti zasluge dama iz minulih vremena, ponajprije onih koje su na neki način bile vezane uz Varaždinsku građansku gardu, a cijelim projektom nastoji se motivirati današnje generacije Varaždinki.

Projekt „Dame u povijesnim haljinama“ prezentirat će kostimirane pripadnice Udruge Varaždinska građanska garda putem svojevrsne modne revije, prilikom koje će svaka od njih s nekoliko riječi predstaviti i zaslužnu Varaždinku iz povijesti.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO U tijeku je obnova podrumske scene „Zvonimir Rogoz“ varaždinskog HNK-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u tijeku su radovi na uređenju podrumske scene „Zvonimir Rogoz“.

Naime, u okviru obnove pozornice odvijaju se građevinsko-obrtnički i elektroinstalaterski radovi uređenja prostora i zvučne zaštite scene.

Prema riječima rukovoditelja tehnike Borisa Arsenića, završetak građevinsko-obrtničkih radova očekuje se početkom studenoga, a u sljedećoj fazi nabavit će se i ugraditi moderna rasvjeta te zvučna oprema koja odgovara najvišim standardima suvremenih kazališnih produkcija.

Projekt obnove scene „Zvonimir Rogoz“ sufinanciraju Grad Varaždin u iznosu od 500.000 kuna te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u istom iznosu.

Zasebna cjelina

Radove su obišli gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, intendantica varaždinskog HNK-a Senka Bulić i Boris Arsenić.

– Podrumska scena „Zvonimir Rogoz“ jedinstvena je u Hrvatskoj zbog svoje intimne atmosfere i bliske interakcije glumaca i publike, zato je izuzetno vole i glumci i gledatelji. I osobno sam oduvijek volio ovdje doći na predstave jer imate osjećaj kao da se radnja odvija u vašem dnevnom boravku i doživljaj je izvrstan. Tu posebnost našeg kazališta moramo znati iskoristiti, čuvati je i unaprijediti. Prije nekoliko desetljeća, 70-ih godina, ovdje je bila i diskoteka i izmjenjivali su se različiti sadržaji, a danas je poznata po komornim predstavama, koncertima i društvenim događanjima. Ovom obnovom izoliramo je od velike scene, ona postaje zasebna cjelina kazališta, tako da će se u isto vrijeme moći koristiti i jedna i druga pozornica – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Istaknuo je pritom da se obnova odvija u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

– Zbog velikog povećanja cijena građevinskih radova, rebalansom smo morali osigurati još 100.000 kuna kako bi se ti radovi mogli završiti, a bit će nam potrebno još sredstava za drugu fazu – postavljanje rasvjete i ozvučenja. Svakako trebam spomenuti i zahvaliti Ministarstvu kulture i medija na pomoći i podršci u cjelokupnoj obnovi našeg kazališta, kao i scene „Rogoz“. Varaždinsko kazalište je to zaslužilo i vjerujem da će glumci, izvođači, kao i gledatelji te posjetioci biti zadovoljni – dodao je Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje