Povežite se s nama

Novosti

U utorak novi prosvjed u Brezju

Objavljeno:

- dana

EKO STOŽER PONOVNO UPOZORAVA NA ILEGALNI DEPONIJ

U utorak 2. listopada varaždinski Eko stožer organizira novi prosvjed u Brezju. Prosvjed je najavljen za 9 sati na istome mjestu kao i prvi put, ispred uređenja za baliranje.

– S obzirom na to da ni Ministarstvo zaštite okoliša ni Grad Varaždin nisu odgovorili na naša pitanja, postavljena nakon mirnog, uljuđenog i demokratskog prosvjeda ispred baliranog otpada u Brezju, štoviše Ministarstvo je ponovno pogazilo svoje vlastito rješenje o zabrani odlaganja i dopustilo baliranje i nepropisno odlaganje još 45 dana, Eko-stožer je prisiljen ponovno organizirati prosvjede protiv daljnjeg nezakonitog i štetnog zbrinjavanja otpada na lokaciji Brezje u Varaždinu – poručuje predsjednik Eko stožera Neven Kovač.

Iz Brezja, kako dodaje Kovač, uputit će se zahtjev da se prosvjednicima odmah obrate gradonačelnik Varaždina i gradski vijećnici, zatim ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović te po potrebi premijer Milanović.

Različite analize pokazale sumnju u zagađenje voda i tla

– Na lokaciji Brezje nepropisno i nezakonito odloženo gotovo 110.000 tona baliranoga otpada, a svaku tonu građani plaćaju oko 80 eura. To odlagalište je ilegalno, a različite analize pokazale su sumnje u zagađenje voda i tla. Inspekcija je nekoliko puta upozoravala Varkom da se smeće treba ukloniti i da je, napokon, zabranila daljnje baliranje – podsjeća Kovač.

Usprkos tome, kako dodaje, tijekom sastanka održanog pod čudnim okolnostima u Ministarstvu gospodarstva, koje je potpuno nenadležno za zaštitu okoliša, inspekcija je dobila nalog da privremeno obustavi svoje rješenje o zabrani.

Građanima ne preostaje drugo nego svojim građanskim akcijama utjecati na poštivanje zakonitosti i zbrinjavanje otpada u skladu s ekološkim standardima.

– Zadnji put je inspekcija produžila dopuštenje da se dalje balira 11. rujna s obrazloženjem da je Grad poduzeo određene mjere, npr. raspisan je natječaj za koncesiju. Takvo obrazloženje inspekcije je cinično i uvredljivo te nezakonito jer raspisivanje natječaja ne umanjuje uopće štetu za zdravlje i okoliš, a i natječaj nije uopće raspisan za postojećih 110.000 tona nego za tekući otpad. Takvim rješenjem Ministarstvo je postalo izravno odgovorno za narušavanje zdravlja i zagađenje okoliša i za nezakonito gospodarenje otpadom na najprimitivniji način, posve nepoznat u uređenim europskim državama. Građanima Kučana, Zbelave, Brezja, Črnca, Kneginca, ali i cijelog Varaždina ne preostaje drugo nego svojim građanskim akcijama utjecati na poštovanje zakonitosti i zbrinjavanje otpada u skladu s ekološkim standardima – navodi Kovač koji u ime Eko stožera poziva sve građane da se priključe akciji i svojom prisutnošću na prosvjedu pokažu građanski stav o nezakonitim radnjama u Brezju, odnosno Gradu Varaždinu i Ministarstvu zaštite okoliša.

U nastavku u potpunosti donosimo i pismo Eko stožera ambasadoru Paulu Vandorenu u kojem se upozorava na problematiku zbrinjavanja otpada u Varaždinu.

Pismo varaždinskog Eko stožera ambasadoru Paul Vandorenu, voditelju delegacije EU u RH

Poštovani, kao što vjerojatno znate, u blizini Varaždina, na lokaciji “Brezje” nalazi se možda najveća ekološka bomba u ovom dijelu Europe.

Naime, još od 2005 godine gradske vlasti grada Varaždina, uz očitu podršku vladajućih struktura u vlasti Republike Hrvatske, ilegalno, bez dozvola deponiraju i skladište komunalni otpad na navedenoj lokaciji. Sav otpad koji se dovede na tu lokaciju, se jednostavno zamata u bale i slaže na hrpu. Ta hrpa sadrži već više od 100.000 tona komunalnog otpada. Bale se slažu na nepripremljen teren koji je vodopropustan, u blizini odlagališta nalazi se rijeka Plitvica, a prva naselja i industrijski objekti nalaze se na udaljenosti od 200 metara. Na 50 metara od odlagališta nalazi se i prometnica kojom se odvija većina prometa prema gradu Varaždinu iz pravca Zagreba.

Obzirom na to da su donje bale izložene pritisku, dolazi do pucanja bala i izloženosti omotanog otpada kiši, vjetru i temperaturama. Ovo direktno zagađuje podzemne vode, tlo i zrak, jer se raspadanjem otpada stvaraju opasni plinovi. Posebna opasnost leži u tome da postoji mogućnost zapaljenja, što bi uzrokovalo nesagledive posljedice, obzirom na to kakvi bi se sve plinovi mogli stvoriti.

Napominjemo Vam i da je taj komunalni otpad samo uvjetno rečeno komunalni, jer sasvim sigurno sadrži i znatnu količinu opasnog otpada, obzirom na to da unatoč potpisanoj i prihvaćenoj Arhuškoj konvenciji, nije provedena edukacija stanovništva, niti se ozbiljnije krenulo u odvojeno skupljanje otpada i izdvajanje opasnih i korisnih materijala na mjestu nastanka.

Poštovani, unatoč tome što je Republika Hrvatska potpisala i prihvatila svu EU zakonsku regulativu glede prava na pristup informacija, glede prava na sudjelovanje javnosti u odlukama važnim za okoliš, te glede pravnih regulativa stečevina EU, ovdje je već 8 godina na djelu potpuno suprotno djelovanje.

Gradske vlasti, a i Ministarstvo zaštite okoliša, već 8 godina ne poštuju odluke i rješenja kojima je inspektorat zaštite okoliša zabranio daljnje baliranje, i naložio premještanje tih bala na uređenu i sigurnu lokaciju, gdje bi se komunalni otpad mogao trajno i sigurno zbrinuti. Posebno je interesantna činjenica da Ministarstvo zaštite okoliša ne provodi pravomoćno rješenje svojeg inspektora zaštite okoliša, nego prolongira primjenu rješenja, iako za to nema pravne osnove. Ova prolongacija se upravo dogodila treći puta.

Udruge civilnog društva koje djeluju u gradu Varaždinu, osnovale su eko-stožer, kako bi izvršile pritisak na nadležne institucije grada i države da se konačno problem komunalnog otpada u gradu Varaždinu trajno riješi na zakonski i ekološki prihvatljiv način. Organiziran je bio i miran prosvjed, sa kojeg su upućena pisma sa zahtjevima prema odgovornim osobama u gradu Varaždinu i u Ministarstvu zaštite okoliša.

Tražili smo od gradskih vlasti, kao i od Ministarstva zaštite okoliša, jasne odgovore sa rokovima i načinom rješavanja problema. Odgovore još nismo dobili.

Štovani, molimo Vas u ime građana grada Varaždina, da upotrijebite svoj utjecaj i upoznate strukture unutar EU administracije koje se bave zaštitom okoliša sa problemom, kako bi se izvršio pritisak na strukture vlasti u Hrvatskoj i gradu Varaždinu, da se ovaj problem riješi na ekološki i zakonski prihvatljiv način.

Unaprijed hvala

Predsjednik Eko-stožera Varaždin Neven Kovač

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje