Povežite se s nama

Kultura

U utorak otvorenje izložbe novoprimljenih članova HDLU-a Varaždin

HDLU Varaždin

Objavljeno:

- dana

U Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se izložba novoprimljenih članova HDLU-a Varaždin, Marka Gotala, Doris Klopotan i Monike Rusak.

Otvorenje izložbe je u utorak, 12. veljače, u 19 sati u Galeriji HDLU.

Izložba ostaje otvorena do 3. ožujka.

Marko Gotal
Kako se od malena krećem prirodom, bilo je smisleno spojiti moje dvije najveće strasti i tako je nastala ljubav prema pejzažnoj fotografiji. Putovanja, istraživanja, planine i spavanje pod zvijezdama stvari su koje me najviše motiviraju i ispunjavaju. Osjećaje koje u meni budi priroda, kao i zapanjujuće prizore koje mi poklanja, nastojim ovjekovječiti svojim aparatom, a kada aparat odradi svoje, još dugo ostajem sjediti i uživati u miru i tišinu, u razgovoru s prirodom i sa samim sobom. Fotografijom se počinjem baviti 2012. godine, a 2013. postajem članom Fotokluba Čakovec. Sudjelovao sam na više od 20 izložbi i salona u 16 različitih država. Značajnije je spomenuti salon „1st Miroc Digital Circuit Vidin“ održan u Bugarskoj, na kojem sam osvojio nagradu salona s fotografijom „The way of corn“. Ove su godine tri moje fotografije izabrane u nacionalnu kolekciju Hrvatskog Fotosaveza, te su poslane na završnicu svjetskog kupa pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije fotografske umjetnosti, koje se održalo u Omanu. Sudjelovalo je 28 država i između njihovih 280 najboljih autora, moja fotografija „Stairs in the Fall“ osvojila visoko treće mjesto. Kao potvrda mom radu dodijeljeno mi je trajno zvanje Artist Fiap (AFIAP), te sam jedini Varaždinac kojemu je to pošlo za rukom. Moji radovi nalaze se u knjizi „Kod fotografske slike“ Davora Žerjava, kao primjer dobre prakse, a i autor sam naslovne fotografije za knjigu. Uz fotografiju, prirodu, planinarenje i alpinizam, područje interesa mi je glazba. Trenutno živim u Varaždinu gdje nastavljam svoje školovanje na diplomskom studiju strojarstva.

Doris Klopotan
Rođena je 1991. godine u Varaždinu. Završila je Školu za dizajn, tekstil i odjeću u Varaždinu 2009. godine, smjer grafički dizajner. Na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci upisuje se 2010. godine, gdje je pod mentorstvom red. prof. mr. art. Maje S. Franković diplomirala 2015. godine i stekla zvanje magistra likovne pedagogije. Sudjelovala je na skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, neke od njih su: izložba knjiga i objekta (Pordenone, Italija), stalna postava u Kulturnom centru Novi Marof, video projekcija Ljetnog Art kina (Rijeka), video projekcija “Breaking Timeline” (Karlsruhe, Njemačka), izlagač knjige-objekta na 5.Pula Boat Fair međunarodnom sajmu brodske opreme i brodova (Pula), Galerija Kortil- izložba diplomske godine (Rijeka). Od 2018. godine radi na Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu kao profesorica grafičkih tehnika i plastičnog oblikovanja. Područje interesa joj je grafika i knjige-objekti.

Monika Rusak
Rođena je 1991. godine u Varaždinu. Završila je Elektrostrojarsku školu u Varaždinu, smjer Medijski tehničar te prediplomski stručni studij Multimedije, oblikovanje i primjene, Sveučilišta Sjever u Varaždinu. Diplomski studij završila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na studiju Medijske umjetnosti i prakse (Intermedija) pod mentorstvom izv. prof. art. Nadije Mustapić (MFA) i izv. prof. art. Ingeborg Fülepp, mag. art. Njezin diplomski rad, a ujedno i debitantski, dokumentarno- eksperimentalni film „Zauvijek“ sudjeluje na brojnim filmskim festivalima. Film je prikazan na 63. Pulskom Film Festivalu, 14. Liburnia Film Festivalu, 2. Filmska RUNDA (Osijek), 3. Međunarodni Studentski Film Festival (STIFF) (Nagrada selektora za najbolji film studenata APURI), kinu Galeriji Varaždin, 49. Reviji filmskog stvaralaštva u Vrbovcu, u sklopu natječaja „15 Minutes of Fame“u Kneževoj palači Zadar, u sklopu Međunarodnog dana mladih u organizaciji V4EYC202, POU Varaždin, Kina Gaja, Vanime u Varaždinu, GRISIAyouth 2018 – 3. Nagrada za film Zauvijek (Special mention) u Rovinju te na festivalu 7 dana stvaranja u Pazinu. Godine 2015. odradila je stručno osposobljavanje za rad kao grafička urednica u Varaždinskim vijestima. U zadnjih nekoliko godina sudjelovala je u nizu edukacijskih, umjetničkih i kulturnih programa, pohađala radionice i bavila se umjetničkim radom te izlaganjem svojih radova. Područje rada kojim se bavi su fotografija i filmska umjetnost. Članica je HDLU Varaždin. Živi i radi u Varaždinu.

Kultura

Haiku pjesme Varaždinke Zlate Bogović objavljene u portugalskom časopisu „Eufeme“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U portugalskom časopisu za poeziju „Eufeme“ br. 22, siječanj-ožujak 2022. g., pod uredničkim perom Sérgia Ninguém, objavljeno je 12 haiku pjesama varaždinske pjesnikinje i književnice Zlate Bogović.

Haikui su prevedeni na engleski (Đ. V. Rožić) i portugalski jezik (Sérgio Ninguém) i objavljeni rame uz rame s poezijom sljedećih pjesnika: Ana Paula Inácio; António F. Rosário; Chad Norman (trad./versão de Sérgio Ninguém); Eduardo Bettencourt Pinto; Eduardo Quina; Guilherme Vilhena Martins; Luís A. Fernandes; Luís Aguiar; m. parissy; Maria Quintans; Rui S. Magalhães.

Zlata Bogović renomirana je hrvatska haiku pjesnikinja, uvrštena u antologije hrvatskoga haiku pjesništva Nepokošeno nebo/An Unmown Sky 1 (2011) i 2 (2018) te niz zbornika i časopisa u zemlji i inozemstvu.

Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada za haiku i tanku u Japanu kao i niza priznanja u Hrvatskoj.

Sudjeluje u radu recitala i susreta haiku-pjesnika diljem Lijepe naše.

Objavila je dvije zbirke haiku poezije „Pjesma slavuja / Nightingale’s song“ (2010) i „Sjaj i snovi  ̶  moj Varaždin“ (2018).

https://eufeme.weebly.com/

Nastavite čitati

Kultura

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u manifestaciju Noć muzeja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u nacionalnu manifestaciju Noć muzeja koja se odvija na temu „Muzeji – između stvarnog i digitalnog“.

Budući da će Muzej planinarstva u manifestaciji sudjelovati jubilarni peti put, prigoda je to za retrospektivu brojnih događaja, stvarnih i digitalnih, proteklih Noći muzeja u Ivancu.

Kroz „Vremeplov ivanečkih muzejskih noći“ uz videosnimke, fotografije i razgovore sa sudionicima prisjetit ćemo se planinarskih izložbi, učeničkih nastupa i druženja uz logorsku vatru, a novim sadržajima publici približiti ivanečku baštinu.

U programu sudjeluju arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda, koja će otkriti kako je tekla priprema prvih izložbi u Noći muzeja, potom Laura, Helena i Ares, učenici OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, sa svojom mentoricom, učiteljicom povijesti Suzanom Jagić, koji su u manifestaciju uključeni u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ te Vesna Štruklec koja će u Noći muzeja oživjeti jedan zaboravljeni zimski običaj.

Za kraj programa čut ćemo stihove pjesnika Darka Fodera na izvornom ivanečkom govoru koje prate predivne slike Ivanca i Ivanščice.

Autorica programa je povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a video će pripremiti fotograf i snimatelj Zoran Stanko.

Program pratite na Facebook stranici i YouTube kanalu Muzeja planinarstva u petak, 28. siječnja od 18 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje