Povežite se s nama

Kultura

U utorak otvorenje izložbe novoprimljenih članova HDLU-a Varaždin

HDLU Varaždin

Objavljeno:

- dana

U Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se izložba novoprimljenih članova HDLU-a Varaždin, Marka Gotala, Doris Klopotan i Monike Rusak.

Otvorenje izložbe je u utorak, 12. veljače, u 19 sati u Galeriji HDLU.

Izložba ostaje otvorena do 3. ožujka.

Marko Gotal
Kako se od malena krećem prirodom, bilo je smisleno spojiti moje dvije najveće strasti i tako je nastala ljubav prema pejzažnoj fotografiji. Putovanja, istraživanja, planine i spavanje pod zvijezdama stvari su koje me najviše motiviraju i ispunjavaju. Osjećaje koje u meni budi priroda, kao i zapanjujuće prizore koje mi poklanja, nastojim ovjekovječiti svojim aparatom, a kada aparat odradi svoje, još dugo ostajem sjediti i uživati u miru i tišinu, u razgovoru s prirodom i sa samim sobom. Fotografijom se počinjem baviti 2012. godine, a 2013. postajem članom Fotokluba Čakovec. Sudjelovao sam na više od 20 izložbi i salona u 16 različitih država. Značajnije je spomenuti salon „1st Miroc Digital Circuit Vidin“ održan u Bugarskoj, na kojem sam osvojio nagradu salona s fotografijom „The way of corn“. Ove su godine tri moje fotografije izabrane u nacionalnu kolekciju Hrvatskog Fotosaveza, te su poslane na završnicu svjetskog kupa pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije fotografske umjetnosti, koje se održalo u Omanu. Sudjelovalo je 28 država i između njihovih 280 najboljih autora, moja fotografija „Stairs in the Fall“ osvojila visoko treće mjesto. Kao potvrda mom radu dodijeljeno mi je trajno zvanje Artist Fiap (AFIAP), te sam jedini Varaždinac kojemu je to pošlo za rukom. Moji radovi nalaze se u knjizi „Kod fotografske slike“ Davora Žerjava, kao primjer dobre prakse, a i autor sam naslovne fotografije za knjigu. Uz fotografiju, prirodu, planinarenje i alpinizam, područje interesa mi je glazba. Trenutno živim u Varaždinu gdje nastavljam svoje školovanje na diplomskom studiju strojarstva.

Doris Klopotan
Rođena je 1991. godine u Varaždinu. Završila je Školu za dizajn, tekstil i odjeću u Varaždinu 2009. godine, smjer grafički dizajner. Na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci upisuje se 2010. godine, gdje je pod mentorstvom red. prof. mr. art. Maje S. Franković diplomirala 2015. godine i stekla zvanje magistra likovne pedagogije. Sudjelovala je na skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, neke od njih su: izložba knjiga i objekta (Pordenone, Italija), stalna postava u Kulturnom centru Novi Marof, video projekcija Ljetnog Art kina (Rijeka), video projekcija “Breaking Timeline” (Karlsruhe, Njemačka), izlagač knjige-objekta na 5.Pula Boat Fair međunarodnom sajmu brodske opreme i brodova (Pula), Galerija Kortil- izložba diplomske godine (Rijeka). Od 2018. godine radi na Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu kao profesorica grafičkih tehnika i plastičnog oblikovanja. Područje interesa joj je grafika i knjige-objekti.

Monika Rusak
Rođena je 1991. godine u Varaždinu. Završila je Elektrostrojarsku školu u Varaždinu, smjer Medijski tehničar te prediplomski stručni studij Multimedije, oblikovanje i primjene, Sveučilišta Sjever u Varaždinu. Diplomski studij završila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na studiju Medijske umjetnosti i prakse (Intermedija) pod mentorstvom izv. prof. art. Nadije Mustapić (MFA) i izv. prof. art. Ingeborg Fülepp, mag. art. Njezin diplomski rad, a ujedno i debitantski, dokumentarno- eksperimentalni film „Zauvijek“ sudjeluje na brojnim filmskim festivalima. Film je prikazan na 63. Pulskom Film Festivalu, 14. Liburnia Film Festivalu, 2. Filmska RUNDA (Osijek), 3. Međunarodni Studentski Film Festival (STIFF) (Nagrada selektora za najbolji film studenata APURI), kinu Galeriji Varaždin, 49. Reviji filmskog stvaralaštva u Vrbovcu, u sklopu natječaja „15 Minutes of Fame“u Kneževoj palači Zadar, u sklopu Međunarodnog dana mladih u organizaciji V4EYC202, POU Varaždin, Kina Gaja, Vanime u Varaždinu, GRISIAyouth 2018 – 3. Nagrada za film Zauvijek (Special mention) u Rovinju te na festivalu 7 dana stvaranja u Pazinu. Godine 2015. odradila je stručno osposobljavanje za rad kao grafička urednica u Varaždinskim vijestima. U zadnjih nekoliko godina sudjelovala je u nizu edukacijskih, umjetničkih i kulturnih programa, pohađala radionice i bavila se umjetničkim radom te izlaganjem svojih radova. Područje rada kojim se bavi su fotografija i filmska umjetnost. Članica je HDLU Varaždin. Živi i radi u Varaždinu.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje