Povežite se s nama

Kultura

U utorak otvorenje izložbe novoprimljenih članova HDLU-a Varaždin

HDLU Varaždin

Objavljeno:

- dana

U Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se izložba novoprimljenih članova HDLU-a Varaždin, Marka Gotala, Doris Klopotan i Monike Rusak.

Otvorenje izložbe je u utorak, 12. veljače, u 19 sati u Galeriji HDLU.

Izložba ostaje otvorena do 3. ožujka.

Marko Gotal
Kako se od malena krećem prirodom, bilo je smisleno spojiti moje dvije najveće strasti i tako je nastala ljubav prema pejzažnoj fotografiji. Putovanja, istraživanja, planine i spavanje pod zvijezdama stvari su koje me najviše motiviraju i ispunjavaju. Osjećaje koje u meni budi priroda, kao i zapanjujuće prizore koje mi poklanja, nastojim ovjekovječiti svojim aparatom, a kada aparat odradi svoje, još dugo ostajem sjediti i uživati u miru i tišinu, u razgovoru s prirodom i sa samim sobom. Fotografijom se počinjem baviti 2012. godine, a 2013. postajem članom Fotokluba Čakovec. Sudjelovao sam na više od 20 izložbi i salona u 16 različitih država. Značajnije je spomenuti salon „1st Miroc Digital Circuit Vidin“ održan u Bugarskoj, na kojem sam osvojio nagradu salona s fotografijom „The way of corn“. Ove su godine tri moje fotografije izabrane u nacionalnu kolekciju Hrvatskog Fotosaveza, te su poslane na završnicu svjetskog kupa pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije fotografske umjetnosti, koje se održalo u Omanu. Sudjelovalo je 28 država i između njihovih 280 najboljih autora, moja fotografija „Stairs in the Fall“ osvojila visoko treće mjesto. Kao potvrda mom radu dodijeljeno mi je trajno zvanje Artist Fiap (AFIAP), te sam jedini Varaždinac kojemu je to pošlo za rukom. Moji radovi nalaze se u knjizi „Kod fotografske slike“ Davora Žerjava, kao primjer dobre prakse, a i autor sam naslovne fotografije za knjigu. Uz fotografiju, prirodu, planinarenje i alpinizam, područje interesa mi je glazba. Trenutno živim u Varaždinu gdje nastavljam svoje školovanje na diplomskom studiju strojarstva.

Doris Klopotan
Rođena je 1991. godine u Varaždinu. Završila je Školu za dizajn, tekstil i odjeću u Varaždinu 2009. godine, smjer grafički dizajner. Na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci upisuje se 2010. godine, gdje je pod mentorstvom red. prof. mr. art. Maje S. Franković diplomirala 2015. godine i stekla zvanje magistra likovne pedagogije. Sudjelovala je na skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, neke od njih su: izložba knjiga i objekta (Pordenone, Italija), stalna postava u Kulturnom centru Novi Marof, video projekcija Ljetnog Art kina (Rijeka), video projekcija “Breaking Timeline” (Karlsruhe, Njemačka), izlagač knjige-objekta na 5.Pula Boat Fair međunarodnom sajmu brodske opreme i brodova (Pula), Galerija Kortil- izložba diplomske godine (Rijeka). Od 2018. godine radi na Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu kao profesorica grafičkih tehnika i plastičnog oblikovanja. Područje interesa joj je grafika i knjige-objekti.

Monika Rusak
Rođena je 1991. godine u Varaždinu. Završila je Elektrostrojarsku školu u Varaždinu, smjer Medijski tehničar te prediplomski stručni studij Multimedije, oblikovanje i primjene, Sveučilišta Sjever u Varaždinu. Diplomski studij završila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na studiju Medijske umjetnosti i prakse (Intermedija) pod mentorstvom izv. prof. art. Nadije Mustapić (MFA) i izv. prof. art. Ingeborg Fülepp, mag. art. Njezin diplomski rad, a ujedno i debitantski, dokumentarno- eksperimentalni film „Zauvijek“ sudjeluje na brojnim filmskim festivalima. Film je prikazan na 63. Pulskom Film Festivalu, 14. Liburnia Film Festivalu, 2. Filmska RUNDA (Osijek), 3. Međunarodni Studentski Film Festival (STIFF) (Nagrada selektora za najbolji film studenata APURI), kinu Galeriji Varaždin, 49. Reviji filmskog stvaralaštva u Vrbovcu, u sklopu natječaja „15 Minutes of Fame“u Kneževoj palači Zadar, u sklopu Međunarodnog dana mladih u organizaciji V4EYC202, POU Varaždin, Kina Gaja, Vanime u Varaždinu, GRISIAyouth 2018 – 3. Nagrada za film Zauvijek (Special mention) u Rovinju te na festivalu 7 dana stvaranja u Pazinu. Godine 2015. odradila je stručno osposobljavanje za rad kao grafička urednica u Varaždinskim vijestima. U zadnjih nekoliko godina sudjelovala je u nizu edukacijskih, umjetničkih i kulturnih programa, pohađala radionice i bavila se umjetničkim radom te izlaganjem svojih radova. Područje rada kojim se bavi su fotografija i filmska umjetnost. Članica je HDLU Varaždin. Živi i radi u Varaždinu.

Kultura

Godišnja nagrada “Vladimir Nazor“ uručena Kristijanu Novaku za roman “Slučaj vlastite pogibelji“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U jubilarnoj 65. obljetnici postojanja Nagrade „Vladimir Nazor“ koja se od 1959. godine dodjeljuje kao priznanje najboljim umjetničkim ostvarenjima u području književnosti, glazbe, filma, kazališta, likovnih i primijenjenih umjetnosti te arhitekture i urbanizma, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je u srijedu, 19. lipnja, najviša hrvatska državna priznanja za 2023. godinu u Hrvatskom narodnom kazalištu.

U području književnosti nagradu za životno djelo dobio je književni teoretičar, esejist, pjesnik i prevoditelj Mladen Machiedo, a godišnja nagrada dodijeljena je Kristianu Novaku za roman „Slučaj vlastite pogibelji“ objavljen u izdanju nakladničke kuće Oceanmore.

Za područje glazbe nagradu za životno djelo dobio je dirigent i skladatelj Zoran Juranić, a godišnju Ljubomir Puškarić za naslovnu ulogu u operi „Rigoletto“ Giuseppea Verdija, premijerno izvedenoj 27. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Nagradu za životno djelo u području filma dobio je redatelj Branko Schmidt, a godišnja nagrada pripala je Ivanu Ramljaku za film „El Shatt – Nacrt za utopiju“.

Dizajneru vizualnih komunikacija i grafičkom dizajneru Borisu Ljubičiću Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo dodijeljena je za područje likovne i primijenjene umjetnosti, a godišnju nagradu za isto područje dobio je Ivica Malčić za izložbu „Malčić goes to MSU“, održanu od 6. travnja do 3. svibnja 2023. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Kazališni umjetnik i performer Damir Bartol Indoš nagrađen je za životno djelo u području kazališne umjetnosti, a godišnja nagrada dodijeljena je glumici Bojani Gregorić Vejzović za ulogu majke u predstavi „Majka“ Floriana Zellera u režiji Enesa Vejzovića i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavelle i Ludens Teatra. Arhitekt i urbanist Marijan Hržić dobio je nagradu za životno djelo za područje arhitekture i urbanizma, a Lea Pelivan i Toma Plejić godišnju nagradu za projekt „Zonar Zagreb“.

Čestitavši u ime Ministarstva kulture i medija i u svoje osobno svim dobitnicima, i onima koji su nagrađeni za cjeloživotni doprinos umjetnosti kao i onima koji su u protekloj godini ostvarili nagrađeno djelo, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako njihova postignuća ostaju trajna vrijednost hrvatske umjetnosti i kulture.

– Opraštajući se nedavno od velikana hrvatske književnosti i prevodilaštva, akademika Luka Paljetka koji je hrvatsku kulturu neizmjerno zadužio svojim  golemim i svestranim opusom, podsjetili smo se koliko su umjetnici jedinstveni i nezamjenjivi i kako smo zahvalni velikanima hrvatske umjetnosti za sva duhovna bogatstva kojima nas obdaruju – zaključila je ministrica te dodala kako ovim najvišim državnim priznanjem želimo uvijek iznova zahvaliti i usmjeriti najsnažnije svjetlo reflektora na one umjetnike i kreativne umove čiji radovi odražavaju visoke standarde umjetničke izvrsnosti i koji su svojim originalnim i nadahnutim poetikama zaslužili naše poštovanje, medijski prostor i pozornost javnosti.

Nastavite čitati

Kultura

Prvi put u Varaždinu: “Zvjezdana prašina / Stardust” Jadranka Lazića, splitskog majstora portretne fotografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prvi put u Varaždinu, u organizaciji Gradskog muzeja Varaždin od srijede,  26. lipnja pa sve do 1. rujna, u Galeriji umjetnina GMV-a, predstavlja se opsežan izbor fotografija Jadrana Lazića, jednog od vodećih portretnih fotografa jet seta u globalnom show businessu.

Od fotografskih početaka 1971. u rodnom Splitu, preko Pariza pa sve do Los Angelesa, u više od 50 godina karijere fotograf Jadran Lazić (r. 1952.) ostvario je impozantan opus fotografija, od kojih su se mnoge našle na stranicama najvećih svjetskih magazina (Time, Newsweek, Paris Match, Hello!, Stern, People, Gala…).

Globalnu slavu stekao je 1982. snimivši, kao jedini fotograf na svijetu, sovjetskog vođu Brežnjeva na njegovu mrtvačkom odru, što je Newsweek proglasio svjetskom fotografijom godine. Prekretnicu mu je označio odlazak u Los Angeles 1987., gdje je u samo nekoliko godina postao jedan od vodećih portretnih fotografa dionika globalnog show businessa. Kirk Douglas, Robert De Niro, Marlon Brando, Elizabeth Taylor, David Bowie, Jack Nicholson, Sigourney Weaver, Carlo Ponti, Sophia Loren, Jodie Foster… samo su neke od mnogih planetarno popularnih zvijezda ovjekovječenih na Lazićevim fotografijama, koje prate i njegovi fascinantni zapisi o događanjima iza scene.

O iznimnom Lazićevu stvaralaštvu 2021. godine objavljena je i opsežna dvotomna monografija Jadran Lazić – 50 godina fotografije u nakladi Hrvatske autorske agencije – Centra za intelektualno vlasništvo d.o.o., koja predstavlja svojevrsnu (foto)povijest svjetskoga glamura jednog vremena. Jadran Lazić rođen je 1952. godine u Splitu, gdje je još u predškolskoj dobi, zahvaljujući očevu hobiju, fasciniran medijem fotografije.

Već kao srednjoškolac počinje raditi u splitskom dopisništvu zagrebačke novinske kuće Vjesnik. Isprva kao gradski fotoreporter, a s vremenom sve više kao fotograf tadašnjih estradnih, glumačkih i sportskih zvijezda na domaćoj sceni.  Ubrzo mu je ta pozornica postala pretijesna, pa se otisnuo u Pariz i potpunu neizvjesnost.

Zasluge za to što je već poslije nekoliko mjeseci uspio osigurati angažman u uglednoj agenciji Sipa Press – ponajprije zahvaljujući samouvjerenosti, kreativnoj drskosti i improviziranju – pripisuje ponajviše svojem rodnom gradu i splitskom kompetitivnom mentalitetu. Sve ostalo je samo talent i, s vremenom, sve bogatije iskustvo…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje