Povežite se s nama

U fokusu

Učenici rado mijenjaju svoje loše prehrambene navike

Objavljeno:

- dana

PREHRANA

Početkom nove školske godine u nekoliko zagrebačkih srednjih škola i učeničkih domova počela je provedba Edukativne kampanje pod nazivom “Volim vitamine”.

Kampanja traje do kraja godine, namijenjena je učenicima i njihovim roditeljima te obuhvaća oko 1100 korisnika. Sastoji se od niza edukativnih radionica i provodi se u prvim razredima desetak zagrebačkih srednjoškolskih sredina; od gimnazija te strukovnih i umjetničkih škola do učeničkih domova. Cilj kampanje je upoznati srednjoškolce s prehrambenim sastavom i pravilnom pripremom namirnica. 

Rast i razvoj

Posebna im se pozornost skreće na ulogu vitamina i minerala u normalnom funkcioniranju organizma, kao i na iznimnu zadaću koju imaju u rastu i razvoju organizma u razdoblju adolescencije. U sklopu kampanje tijekom svake radionice učenicima se dijele primjereni školski međuobroci (hrana bogata vitaminima i mineralima). Za svakog se učenika provode i dva mjerenja vitaminsko-mineralnog statusa putem Vita-stiq uređaja. Prvo mjerenje obavlja se na početku, a drugo, kontrolno, na kraju kampanje. Na taj način učenici mogu vidjeti odgovaraju li njihove prehrambene navike potrebama njihova organizma za vitaminima i mineralima.

Učenici su izmjerili svoj vitaminsko-mineralni status na početku i zatim na kraju edukacije

Ista se kampanja u školama provodila i prošle godine, a u sklopu nje je provedeno istraživanje koje je pokazalo da zagrebački srednjoškolci ne unose dovoljnu dnevnu količinu vitamina i minerala. Također se pokazalo da su tinejdžeri skloni promijeniti svoje loše prehrambene navike kada im se na njih skrene pozornost.

Dokaz za to su upravo navedena mjerenja njihova vitaminsko-mineralnog statusa. Kampanja je prošle godine trajala tri mjeseca i prvo je mjerenje provedeno u rujnu, na početku edukativne kampanje. Tada se pokazalo da samo 30 posto učenika ima dobar status svih deset mjerenih vitamina i minerala. Drugo je mjerenje provedeno u prosincu, na kraju kampanje, i tada je 56 posto, gotovo dvostruko više učenika, imalo dobar vitaminsko-mineralni status. U prvom je mjerenju 13 posto učenika imalo manjak četiriju ili više mjerenih vitamina i minerala, a u drugom je mjerenju taj broj pao na tri posto.

Na temelju takvih rezultata ove je školske godine započela nova edukativna kampanja uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i temeljem pozitivnoga mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Kampanju provodi Udruga za promicanje zdravog načina života „Zdravlje IQ“, uz potporu tvrtki Milsing i Salvus.

Izvor:
Foto: Ilustracija

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje