Povežite se s nama

U fokusu

Usvojen proračun Varaždinske županije za 2022. godinu u iznosu od gotovo 305 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Proračun Varaždinske županije za 2022. godinu iznosi 304.605.798 kuna, dva posto više u odnosu na ovogodišnji plan prihoda i rashoda, a prvi put iznad 300 milijuna kuna. Temeljni financijski dokument za sljedeću godinu većinom glasova prihvatili su vijećnici na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije održanoj u utorak, 30. studenoga, u Areni Varaždin.

Konsolidirani proračun, u koji je uključeno svih 57 proračunskih korisnika, iznosi 1,7 milijardi kuna, od čega na samu Županiju otpada 20 posto. Najznačajniji proračunski prihod i dalje je porez na dohodak, koji čini 85 posto izvornih prihoda i planiran je uz rast od 6 posto, a sukladno pojačanoj gospodarskoj aktivnosti i očekivanom gospodarskom rastu, napomenuo je župan Anđelko Stričak.

– Obrazovanje je i dalje okosnica razvoja Županije i za taj sektor je planirano više od 50 posto proračuna, točnije 156 milijuna kuna. Za pokretanje novih infrastrukturnih projekata na uređenju 13 školskih objekata predviđeno je više od 16 milijuna kuna, kojima se do kraja mandata želi dodatno podići pedagoški standard i uvesti jednosmjenska nastava u sve škole. Za revitalizaciju dvorca Šaulovec bit će izdvojeno 2,6 milijuna kuna, a 12,5 milijuna kuna za dva velika centra kompetentnosti u zdravstvu i poljoprivredi. Povećan je iznos studentskih i učeničkih stipendija, za što ćemo sljedeće godine izdvojiti 1,8 milijuna kuna, a povećavaju se i sredstva za financiranje cjelodnevnog boravka učenika te su osigurana dodatna sredstva za prehranu učenika – naveo je župan Stričak.

Zdravlje stanovnika te povećanje standarda u zdravstvu drugi su prioritet. 

– I dok završavaju projekti izgradnje Objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevne bolnice u Općoj bolnici Varaždin te Spinalnog centra u Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice, proračunom su osigurana sredstva za projekt Centralnog operacijskog bloka varaždinske bolnice, a u čijem krugu Zavod za javno zdravstvo planira izgradnju nove zgrade, čime će njihove službe biti pod istim krovom. U planu je uređenje Respiracijskog centra Klenovnik, kao i Jedinice za liječenje moždanog udara u Varaždinu. Uz to planiramo nabavu opreme i vozila za naše zdravstvene ustanove, a osiguravamo i sredstva za specijalizaciju doktora medicine – rekao je župan.

Napomenuo je da je jedan od ciljeva EU-a povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora, tzv. zelena energija, a što se planira realizirati najvećim projektom u proračunu za sljedeću godinu – projektom geotermalnih izvora Bukotermal, koji Županija realizira zajedno s Općinom Mali Bukovec. Potvrde li istražni radovi dostatan potencijal geotermalne energije, krenut će se u izgradnju geotermalnih elektrana, a sama isporuka energije iz ovog obnovljivog izvora osigurala bi Županiji i dodatne prihode u visini većoj od 50 posto njenog izvornog proračuna.

U proračunu je osigurano i 4,5 milijuna kuna za provođenje 12 mjera poticanja poljoprivredne proizvodnje, od sufinanciranja podizanja trajnih nasada i ekološke proizvodnje do održive poljoprivredne proizvodnje. Na sjednici je prihvaćen amandman župana kojim je u proračun uvršten projekt rasvjete oplošja Vodotornja, koji ove godine nije realiziran zbog kašnjenja s isporukom robe uslijed koronakrize. Izvor prihoda bit će nastali višak prihoda u 2021. godini od 2,5 milijuna kuna. Vijećnici SDP-a podnijeli su šest amandmana, no nisu mogli biti uvršteni u proceduru jer nisu bili zakoniti.

Vijećnici su jednoglasno podržali projekt “Prezentacijski centar Gomila u Jalžabetu”, koji će omogućiti da se javno prezentira jedan od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi. Pretpostavlja se da grobnica pripada posljednjem nizu vladara istočnohalštatske kulture iz 6. stoljeća prije Krista. Da bi se Gomila, kao i tamo pronađeni vrijedni, pa i luksuzni arheološki nalazi prezentirali javnosti, potrebno je otkupiti zemljište od privatnih vlasnika.

– Doista bi bilo šteta da ovo vrijedno nalazište ne prezentiramo hrvatskoj, europskoj i svjetskoj javnosti, posebno zbog činjenice da je riječ o drugom najvažnijem arheološkom nalazištu u županiji, odmah iza spilje Vindije. Održano je nekoliko sastanaka s vlasnicima zemljišta, a da bi se krenulo u otkup, nužna je bila konačna odluka županijskih vijećnika da se zemljište otkupi po cijeni od 10 kuna – rekao je župan Stričak.

Otkup zemljišta je preduvjet realizacije Arheološkog parka, u sklopu kojeg bi se nalazio „Prezentacijski centar Gomila“, koji bi bio uz bok prezentirane grobnice Filipa Makedonskog u Vergini ili kraljevske grobnice Hochdorf u Njemačkoj.

– S arheološkim istraživanjima smo završili, a paralelno smo izradili i projekt prezentacije Arheološkog parka, projekta koji nije megalomanski, nego primjeren i lijepo se uklapa u sam krajolik. U sklopu njega bi se nalazio i Prezentacijski centar, koji je osmišljen kao lako održiv jer u njemu ne bi bilo originalnih nalaza, što pojeftinjuje cijelu priču, nego bi se koristile moderne tehnologije poput proširene stvarnosti da se dočara posjet kraljevskom grobu. Centar je utemeljen na čistoj znanosti, ali bi bio čista zabava – istaknuo je dr. sc. Saša Kovačević, viši znanstveni suradnik Instituta za arheologiju, koji je vijećnicima održao prezentaciju o Gomili. Naveo je da je milijun kuna potrebno za idejni projekt, dok je procijenjena vrijednost izgradnje i opremanja 25 milijuna kuna, što bi se financiralo iz EU fondova.

Vijećnici su usvojili i odluku o donošenju 3. Izmjena i dopuna Prostornoga plana Varaždinske županije, kao i prijedlog analize stanja sustava civilne zaštite za 2021. godine, Plan razvoja sustava civilne zaštite za sljedeću godinu te Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za područje Županije za 2022. Vijećnicima je dana na znanje informacija o stanju gospodarstva Varaždinske županije za 2020. godinu i prvo polugodište 2021. godine. 

Na sjednici su usvojeni program rada te plan savjetovanja s javnošću Županijske skupštine Varaždinske županije za 2022. godinu.

Prihvaćene su izmjene Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Varaždinske županije, kojim poslovi zaštite okoliša i prirode iz dosadašnjeg Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša prelaze u djelokrug Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj. Poslovi prostornoga uređenja i graditeljstva istovremeno će se obavljati u sklopu zasebnog upravnog odjela, što je i nužno s obzirom na veliki broj zaprimljenih predmeta i dugih rokova rješavanja.

Županijski vijećnici prihvatili su izmjene i dopune Odluke o uvjetima i postupku financiranja aktivnosti od interesa za opće dobro koje provode udruge, zatim Odluku o načinu podnošenja prijedloga i peticija od strane građana Varaždinske županije, kao i Odluku o raspoređivanju sredstava za redovito financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika u 2022.

Dali su suglasnost na Financijski plan Županijske uprave za ceste za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu, kao i na treće izmjene i dopune Financijskog plana za ovu godinu. Prihvaćena su izvješća o radu za 2020. godinu trgovačkih društava Piškornica d.o.o., Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o., Zona Sjever d.o.o., Bukotermal d.o.o. i Garancijske agencije Varaždinske županije, zatim izvješće o provedbi modela javno-privatnog partnerstva za 2020. godinu, kao i Program rada Savjeta mladih Varaždinske županije za 2022. godinu.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje