Povežite se s nama

Kultura

VAFI traži polaznike radionica

Objavljeno:

- dana

STRIP; ILUSTRACIJA, CRTANJE I NARAVNO – ANIMACIJA

Nacrtati svoj strip, izmisliti svoj film i izraditi ga u tehnici stop animacije, naučiti crtati ilustracije ili samo dati si oduška i flomasterima i bojicama crtati do milje volje… VAFI na svom petom izdanju donosi čak četiri radionice. I traži njihove polaznike.

Festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI (od 22. do 27. travnja 2014.) na svom petom izdanju donosi čak četiri besplatne radionice.

Uz svakodnevne projekcije na kojima će se prikazivati filmovi pristigli iz cijelog svijeta – na VAFI Senioru radovi odraslih animatora za djecu i na VAFI Junioru – radovi malih i mladih animatora za sve, VAFI ima i niz popratnih sadržaja.

Ruska stop-animacija

Prva tri dana festivala (od 22. do 25. travnja od 15 do 17 sati) radionicu stop animacije vodit će animatori iz ruskog Studija “Da”. Inače, stop animacija je jedan od najstarijih animatorskih tehnika tijekom koje se zaustavljanjem i fotografiranjem stvara privid kretanja stvari koje su inače nepokretne. Ova je radionica namijenjena djeci i mladima od 8 do 15 godina, a broj polaznika je ograničen na 10.

Učiti od Bašića

Isto toliko polaznika moći će prisustvovati i Radionici ilustracije koju će 23. i 24. travnja od 15 do 17 sati voditi jedan on najpoznatijih hrvatskih ilustratora nove generacije Zdenko Bašić. Polaznici će od njega naučiti kako napraviti dobru ilustraciju, a radionica je namijenjena djeci od 12 do 18 godina.

Nacrtati strip

VAFI je festival animacije no potiču se sve vrste umjetnosti vezano uz likovno izražavanje pa je tako treća radionica vezana uz devetu umjetnost – strip. Vodit će je Nenad Barinić iz Udruge StripOs 25. i 26. travnja od 15 do 17 sati. Uz radionicu stripa, u istom terminu, održat će se i radionica animacije u raznim tehnikama u sklopu projekta Edit Comics. Vodit će je poznati hrvatski animator Davor Habajec u suradnji sa Filmsko-kreativnim studijem VANIMA. Broj polaznika je i ovdje ograničen na 10, a namijenjena je djeci i mladima od 10 do 15 godina.

Kako su u ove tri radionice mjesta ograničena potrebno je javiti se na mail [email protected]. Pošaljite sljedeće: ime prezime, godine i naznačite za koju ste radionicu zainteresirani – stop animaciju, ilustraciju ili strip. Svi polaznici dobit će naknadno sve detalje kao i odgovor da li su ušli u radionice.

Crtati Francusku za nagrade

Oni koji neće biti te sreće da uđu na radionice – moći će crtati na Crtaonici. Crtaonica će biti otvorena za sve koji žele i vole crtati, a tema će joj biti – Francuska koja je partner petog izdanja VAFI festivala. Za Crtaonicu nije potrebna najava, samo dobra volja. Najboljim crtačima Crtaonice Francuski institut podijeliti nagrade na kraju festivala, a iz Crtaonice nastat će i kratak film.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Kultura

U srijedu u Glazbenoj školi veliki završni koncert puhača, dodijelit će i nagrade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind & Brass i Varaždin Woodwind & Bras Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi 2015. godine zajedno sa međunarodnim natjecanjem pijanista Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix.

Ovo bienalno natjecanje se održava u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište Škole. Škola sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina.

Natjecanja Škole predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina.

Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.

Broj zemalja sudionica raste svake godine potvrđujući važnost i međunarodni status Natjecanja. Natjecatelji iz Velike Britanije, Italije, Španjolske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Poljske, Turske, Češke, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske samo su neki od sudionika koji su do sada sudjelovali na natjecanju, a ove godine na Natjecanju sudjeluje 452 natjecatelja iz 10 zemalja koje ocjenjuje ocjenjivači sud sastavljen od 18 eminentnih međunarodnih pedagoga i glazbenika.

Na zadnji dan natjecanja, u srijedu 8. prosinca, održat će se završni koncert i svečana podjela nagrada pobjednicima natjecanja.

Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19 sati. Ulaz na koncert je slobodan, a prilikom dolaska potrebno je pokazati valjanu EU Covid potvrdu (potvrda o cijepljenju ili potvrda da je osoba preboljela Covid unazad godinu dana ili potvrda o negativnom testu ne starija od 48 sati).

Svi koji neće biti u mogućnosti prisustvovati koncertu, koncert će moći pratiti na službenoj YouTube i Facebook stranici Glazbene škole u Varaždinu.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinka je osvježenje na hrvatskoj opernoj sceni: Voditeljica me izbacila iz školskog zbora uz objašnjenje da nemam sluha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska operna scena dobiva pravo osvježenje u mladoj mezzosopranistici, Varaždinki Margareti Matišić.

Već dobro poznata u opernim krugovima, Margareta se ovih dana užurbano priprema za nastupe u operama „Medij“ i „Carmen“ Hrvatskog narodnog kazališta, gdje ćemo ju imati prilike gledati ove zime.

Uz zahtjevne probe, ambiciozna Margareta gradi glazbenu karijeru paralelno pjevajući u još dodatne tri opere, u premijernoj Verdijevoj „Traviati“ i „Evgenij Onjegin“ Petra Iljiča Čajkovskog te u reprizi Mozartove „Čarobne frule“.

Uz to, već punih deset godina svoje znanje i umijeće solo pjevanja, komorne glazbe i scenskog pokreta predaje mladim naraštajima u Glazbenoj školi u Varaždinu.

– Dolazim iz glazbene obitelji, stoga je moj životni poziv uslijedio sasvim prirodno i logički. Prvo sam s pet godina krenula na predškolski zbor, a par godina kasnije u osnovnoj Glazbenoj školi u Varaždinu na klavir. Paralelno sam pohađala i dramsku i likovnu grupu. S 12 godina otišla sam svojoj dragoj profesorici Dariji Hreljanović da me posluša. Nakon što sam pjevala svega par minuta i kad je čula već onda moj veliki raspon glasa, pogledala me i rekla onak’ po varaždinski: „Ti se buš s tim v životu bavila“. I tako je sve krenulo – otkriva Margareta svoje glazbene početke nakon kojih su se samo redali maestralni uspjesi poput Dekanove nagrade za postignut uspjeh u umjetničkom radu na polju glazbene umjetnosti i uspjeh tijekom studija, kvalifikacije u finale Internacionalnog pjevačkog natjecanja Hans Gabor Belvedere u Južnoafričkoj Republici u Cape Town-u te u finale Internacionalnog pjevačkog natjecanja Zinke Milanov u Rijeci koje je dirigirao poznati svjetski dirigent Marco Boemi, solistički nastupi s Zagrebačkom filharmonijom izvodeći Beethovenovu Devetu Simfoniju u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem maestra Davida Danzmayera te brojni drugi.

Iako priznaje, nije uvijek išlo glatko.

– U osnovnoj školi tadašnja voditeljica zbora izbacila me iz zbora dan prije nastupa s objašnjenjem kako nemam sluha – prisjeća se Margareta uz osmijeh te dodaje:– To me od malih nogu naučilo kako je najbitnije vjerovati u sebe, ne odustati i uvijek se boriti. Smatram da je za uspjeh osim znanja, talenta i svakodnevnog vježbanja, potrebno i malo sreće.

Svoj svestrani duh s dozom avanturizma Margareta uspješno donosi na scenske daske, a nerijetko nakon proba, svečane dvorane zamijeni onim sportskim.

Uz mnoge sportove kojima se bavi, u ranijoj mladosti nizala je uspjehe u kickboxingu, a sada aktivno planinari.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje