Povežite se s nama

Ljudi i priče

Varaždin prvi “Judenfrei” grad u NDH: nacisti ga isticali kao primjer “kako postupati sa Židovima”

Objavljeno:

- dana

POVIJEST O KOJOJ SE NE PRIČA

Adolf Steiner bio je Židov koji je izbjegao i preživio pakao varaždinskog holokausta. Nakon rata postao je prvi direktor varaždinske mljekare na čijim je temeljima nastala Vindija, a obnašao je i brojne druge važne dužnosti. Po političkom uvjerenju postao je uvjereni komunist. Adolf Steiner jedna je od 43 osobe židovskog podrijetla u Varaždinu koje su preživjele holokaust, dok je ostalih 189 odvedeno je u logore, gdje su i umrli.

No, o tom dijelu varaždinske povijesti, nažalost malo se priča i malo zna… Mi donosimo priču o duhu jednog sramotnog vremena u kojem je biti druge vjere, nacionalnosti, seksualnog opredjeljenja bilo kažnjivo smrću. Pišemo o tome jer povijest je zbir svih stvari koje su se mogle izbjeći. A kako bi ih izbjegli moramo znati što se točno zbivalo…

Julijo Steiner, Židov rodom iz viničkog kraja, doselio se početkom prošlog stoljeća u Varaždin. Svoje je prezime odmah promijenio u Kamenić, a njegovoj obitelji ni danas nije poznat razlog. No, ta odluka nekoliko desetljeća kasnije zacijelo je spasila život njegovom sinu Adolfu Steineru koji je bio u svojim dvadesetima kada su 11. travnja 1941. godine Nijemci ušli Varaždin, a vlast su preuzele ustaše.

Spasilo ga prezime

Bilo je i toga: Adolfa Steinera od ustaša je skrivao i njemački časnik, koji ga je kasnije posjećivao

Odmah po uspostavi NHD, u Varaždinu je počela politika segregacije i primjenjivanje rasnih zakona. Adolf Steiner, tada već Kamenić, i njegova trudna žena Ličanka Katarina Šimunić, znali su što to znači te su se počeli skrivati odmah po dolasku ustaša na vlast. Što su sve proživjeli tijekom tih ratnih godina slabo je poznato, no nešto ipak zna Martin Kamenić, unuk Adolfa Kamenića i praunuk Julija Steinera.

– Djed nije mnogo volio pričati što se sve događalo u vrijeme rata, ali znam da im je bilo jako teško. Prvo su se skrivali kod žene koja je iznajmljivala stan nekom njemačkom časniku. On je otkrio da krije Židove, ali je sreća u nesreći bila to što se taj njemački časnik smilovao nad mladim parom koji je čekao dijete te nije ništa poduzeo kako bi ih otkrio. Čak je nakon rata u nekoliko navrata došao u Varaždin kako bi ih posjetio – ispričao nam je Martin Kamenić koji smatra kako Varaždin nepravedno zaboravlja na ulogu Židova u kreiranju gradske povijesti, ekonomije, znanosti i ostalog.

– Židovska zajednica u Varaždinu možda nikada nije bila posebno brojna, ali Židovi, pa i moj djed i pradjed, raznoraznim su donacijama pomagali muzej. Osim njih, tu su još bili brojni Židovi koji su na ovaj ili onaj način doprinosili kulturnom životu Varaždina, a danas o njima nema niti spomena. Židovsko groblje je zaključano, sinagoga stoji neobnovljena. Mislim da je to žalosno za jedan grad koji sebe naziva turističkim, da nema spomena o tako važnom dijelu svoje povijesti – smatra Martin Kamenić.

Nada se da će u budućnosti bivša sinagoga postati memorijalni centar.

U Varaždinu danas Židova gotovo da i nema

Varaždinski Židovi većinom su odvedeni u Loborgrad i Jasenovac, a manje njih u Gospić i Auschwitz

– Mislim da nema potrebe za crkvom, jer koliko znam u Varaždinu su se na posljednjem popisu stanovništva kao Židovi deklarirale samo dvije osobe, ali memorijalni centar svakako ima smisla – smatra Kamenić.

I mi smatramo da bi takav memorijalni centar bio dostojno iskazivanje poštovanja varaždinskim žrtvama holokausta kojih je u Židovskoj općini Varaždin bilo 189.

Varaždinski Židovi većinom su odvedeni u Loborgrad i Jasenovac, a manje njih u Gospić i Auschwitz. Logore i holokaust preživjele su 43 osobe židovskog podrijetla u Varaždinu.

Jedna od tih osoba bio je Adolf Steiner-Kamenić s početka priče. Njegova obitelj danas smatra kako mu je pomoglo promijenjeno prezime, zatim činjenica da je supruga Kamila bila katolkinja iz Like, ali i njegov nevjerojatni instinkt za preživljavanje i sposobnost koja ga je kasnije u životu dovela na čelne pozicije mnogih varaždinskih tvrtki. Adolf Steiner tako je nakon rata bio uspješan direktor mljekare na čijim je temeljima nastala Vindija, bio je voditelj Vjesnikove poslovnice Varaždin te je obnašao i druge dužnosti.

Spavao u bačvama

No, u vrijeme rata radio je samo na tome kako da sačuva živu glavu. Osim u domovima hrabrih ljudi, Adolf Steiner skrivao se po vani, pa je spavao i u improviziranim zemunicama, kao i u bačvama. Drugi Židovi, koji nisu se odmah sakrili ili pobjegli, bili su izloženi sustavnom maltretiranju i rasističkim zakonima.

– Ustaše su od samih početaka provodile diktatorsku politiku i vlast, a već krajem travnja počele su se donositi prve odluke o Židovima i isticanju oznaka. Arijevci, odnosno Hrvati nisu smjeli raditi za Židove, Židovima se ograničilo kretanje, nisu smjeli imati bicikle, fotoaparate i tome slično – objašnjava doktor znanosti Vladimir Huzjan koji se bavi istraživanjem događanja u Varaždinu 1941. godine.

Dramatična svjedočanstva

Koliko je dramatična sutuacija bila pokazuje i svjedočanstvo Marije Pertl s ljutomerskog područja iz Slovenije. Dok je bila na željezničkoj stanici u Varaždinu, polovicom svibnja 1941. godine vidjela je kako od vojarne prema kućanskoj rampi prolazi kolona ratnih zarobljenika vezanih ruku na leđima.

– Iz razgovora s drugim svjedocima kasnije je saznala da se tu zapravo radilo o zarobljenim lokalnim, gradskim Srbima i Židovima, dakle o civilnom stanovništvu – rekao je Huzjan koji kaže kako se iz toga svega može iščitati težina situacije u to doba za sve stanovnike Grada Varaždina koji se nisu prilagodili „novom duhu vremena“.

A duh vremena bio je sramotan. Naime Varaždin je u to doba dobio etiketu prvog “Judenfrei” grada u Hrvatskoj. Nacistički oficiri koji su dolazili u Varaždin bili su zadovoljni s ustaškom vlasti na čelu sa Slavkom Medvedovićem te su Varaždin isticali kao „primjer kako treba postupati sa Židovima“. Tko zna kako bi danas izgledao Varaždin, kao i druge sredine u Hrvatskoj, da nije bilo diktature i progona „drugačijih“ tijekom, ali i nakon drugog svjetskog rata.

Tisak je bio režimski i prilagođen interesima politike

– Varaždin je do 1941. imao dvije gradske novine – Hrvatsko jedinstvo i Varaždinske novosti. Novosti su bile prorežimsko glasilo, izlazile su u vrijeme diktature i tamo niste mogli pronaći niti jednu kritiku vlasti kralja Aleksandra. Nakon 11. travnja dolazi prevrat i te novine prestaju izlaziti, a tiskarsku djelatnost nastavlja samo Hrvatsko jedinstvo, s time da dobiva zaglavlje „Ustaško glasilo“. S jedne strane imate Varaždinske novosti koje su do 1941. govorile o Kraljevini Jugoslaviji kao dogmi u čiju ispravnost ne treba sumnjati, a od ’41 do ’45 imate Hrvatsko Jedinstvo koje na isti način govori o Ustaškoj vlasti. Zlatne sredine nije bilo – objasnio je Vladimir Huzjan.

Židovi su morali nositi i posebne oznake

tadašnji ministar izjavio kako će NDH “uskoro riješiti židovsko pitanje na isti način kao što ga je riješila njemačka vlada”

Po svom dolasku na vlast, novo uspostavljene NDH vlasti odmah su počele donositi uredbe o ograničenju prava Židovima.

Ograničeno im je kretanje, a morali su odmah početi nositi i posebne oznake, odnosno žutu limenu pločicu u obliku šestokrake zvijezde. Židovske radnje također su morale biti posebno označene.

Tada postavljeni ministar unutrašnjih poslova Andrija Artuković je izjavio za “Der Deutsche Zeitung in Kroatien” da će vlada Nezavisne Države Hrvatske “uskoro riješiti židovsko pitanje na isti način kao što ga je riješila njemačka vlada”, ističući “da će se svom strogošću nadzirati, da se rasni zakon u najskorije vrijeme striktno primijeni”.

Još i prije nego prema Židovima, politika internacije, odnosno prisilnog zatvaranja pod policijskim nadzorom počela se u Varaždinu primjenjivati prema Srbima.

– Zahvaljujući izvornoj građi vidi se da je već 11. travnja, znači odmah kada su ustaše došle na vlast, u Lepoglavi interniran Milan Šuša, pravoslavac i Srbin u Varaždinu – objasnio je doktor znanosti Vladimir Huzjan zaposlen u Zavodu za znanstveni rad u Varaždinu koji priprema znanstveni članak o zbivanjima u Varaždinu tijekom 1941. godine. Njegov rad otvorio je pitanja na koja još nema odgovora. – Konkretno se to odnosi na zbivanja od 6. travnja 1941. godine, kada je počeo napad na Jugoslaviju pa do 11. travnja, odnosno do ulaska Nijemaca u Varaždin. Što se zbivalo tih pet, šest dana potpuno je nepoznato – rekao je Huzjan.

Javne službe samo za dokazane arijevce

unutar dva tjedna svi javni sužbenici morali su dokazati svoje arijevsko podrijetlo

Nakon dolaska ustaša na vlast 11. travnja 1941. godine, nova gradska vlast nije gubila vrijeme i odmah je počela s provođenjem rasne politike. – Svi gradski javni službenici dobili su zapovijed da moraju unutar dva tjedna dokazati svoje arijevsko podrijetlo pa su donijete i upute na koji način se treba dokazati arijevsko podrijetlo do trećeg koljena – rekao nam je dr. Vladimir Huzjan.

Objasnio je kako s obzirom da Židovi, Srbi i svi ostali nearijci u duhi novog vremena nisu mogli biti zaposleni u javnim poduzećima, Gradsko poglavarstvo izdalo je dokument pod imenom „Uputa za sastav izjave o rasnoj pripadnosti“ koju su trebali popuniti svi zaposleni u javnim ustanovama.

Predviđene i kazne

Za one koji ne bi takvu izjavu popunili bile su predviđene i kazne. Zaposlenici bolnice izjasnili su se i prije roka

Za one koji ne bi takvu izjavu popunili bile su predviđene i kazne, a kako vidimo po dokumentima iz Gradskog arhiva prve izjave o rasnoj pripadnosti i prije isteka roka od dva tjedna dali su i potpisali zaposlenici varaždinske Opće bolnice. U sastavu izjave o rasnoj pripadnosti između ostalog stoji sljedeće: „U rubrici za predke imaju se navesti samo predci-nearijci i to ne imenom, nego samo oznakom rasne pripadnosti, na pr: „otac Židov“ ili „baka Ciganka“, ili „jedan pradjed Crnac“, „jedna prababa Židovka“.

Navesti se imaju samo oni predci kod kojih počinje nearijska loza. Primjerice, ako je otac Židov, onda se navode djed i baka po ocu, jer samo je po sebi razumljivo da su roditelji Židova također Židovi. Ako je bio djed po ocu Židov i baka arijka, onda se navede taj djed, a ne i otac, jer je jasno da je otac polužidov. Oni, koji imadu dvoje ili više predaka drugog koljena (djedova i baka) koji su Židovi po rasi, imadu navesti, ako su kršćani pored vjere i datum krštenja. Vjera se kod predaka ne spominje, nego samo rasna pripadnost: ako su bili na pr svi „pradjedovi Židovi mojsijeve vjere, a djed i baka pokršteni Židovi i otac pokršten Židov, ima se navesti samo „otac Židov“, jer se polaže važnost samo na rasnu pripadnost. Predci koljena smatraju se za Židove, ako su se u mojsijevoj vjeri rodili, jer tada Arijevaca, koji bi bili prešli na mojsijevu vjeru, nije bilo. Ako je dakle, neki djed ili baka mojsijeve vjere, a nije poznato, da bio jedan od njihovih roditelja Arijevac, ima ih se smatrati za čiste Židove po rasi.

Sve se provjeravalo

Kao nearijci osim Židova u prvom redu dolazili su obzir Romi, koje su ustaše zvali Cigani

Što se tiče drugih nearijskih rasnih zajednica to se naročito upućuje da Mađari nijesu neka posebna rasna zajednica. Mađari, Finci, Estoni također pripadaju arijskoj zajednici kao i ostali europski narodi, samo što govore tako zv. Fino-ugrijske jezike. Arnauti su također pripadnici arijske zajednice, kao što većim dijelom i Turci. Kao nearijci osim Židova u prvom redu dolaze u obzir Cigani, dalje Tatari, Kalmiki, Armenci, Perzijanci, Arapi, Malajci i Crnci. Ako neki podaci o predcima nisu poznati, dužnost je svakoga da se o tim podacima raspita kod osoba koja bi mogla nešto znati o tome, napose kod rođaka ili poznatih roditelja i sl. Ako i takvim ispitivanjima nije ništa ustanovljeno, tek onda se može po najboljem znanju i najboljoj savjesti kazati, da, o izvjesnim predcima nije ništa poznato.

Ako o nekim predcima do pradjedova i prababa nije ništa poznato, ima se to navesti. Ako su inače svi poznati predci bili Arijci, izjava ima glasiti da nema nearijskih predaka.” Uz izjavu stajalo je i upozorenje kako će se svaki sumnjivi slučaj morati po odredbi ministarstva unutrašnjih poslova ispitati i na temelju krsnih (rodnih) i vjenčanih listova roditelja, djedova i baka, koje će podnositelj izjave po popisu pribaviti i predložiti, da bi se tada lako svaki neistiniti navod i prešućena činjenica otkrila.

Imate priču? Javite nam se!

Biti upoznat sa svojom prošlošću i korijenima važno je. Povijest nije samo učiteljica života nego je povijest i zbir svih stvari koje su se mogle izbjeći. Zato je važno biti svjestan svojeg naslijeđa i uvijek iznova s njim upoznavati mlađe generacije. Ako imate priču iz povijesti Vašeg kraja kojoj prijeti opasnost od padanja u zaborav javite nam se na broj telefona 042/290-788 ili na e-mail: [email protected], da je zajedno istražimo.

 

Izvor:
Foto:

Ljudi i priče

POMOZITE NAJSLABIJIMA O Vašoj pomoći ovisi život malene Viktorije, kćeri Tetiane i Marijana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima (HUPŽNDS) obratila se javnosti zamolbom za žurne donacije obitelji Marijana Kovačevića, odnosno njegovoj supruzi Tetiani i Viktoriji njihovom dijetu starosti 7 mjeseci.

Naime, Marijan je 100-postotni invalid, a cijela lijeva strana tijela mu je u cijelosti trajno paralizirana prije malo više od godinu dana nakon teškog oblika korone, tri tjedna kome i teškog moždanog udara.

Obitelj ovog hrvatskog branitelja živi kao podstanar u izrazito teškim i nehigijenskim uvjetima – bez struje i hrane, u mraku, na što su prisiljeni.

U nastavku članka priložena je dokumentacija s fotografijama i preporukama za donatore.

– U ovom trenutku HITNO je potrebno prikupiti: 12.439,75 kuna, sukladno predračunu trgovine Pevex, ponuda broj: 1-0013-9718  od 1. kolovoza 2022. godine (Prodajni centar Novi Zagreb). Gospodin Marijan Kovačević dobio je prije malo više od godinu dana najteži oblik Covid-19, od kojeg je na tri tjedna završio u komi u bolnici. Kada se probudio iz kome, dobio je teški moždani udar i cijela lijeva strana mu je ostala trajno paralizirana. Nije mogao niti pričati, tek sada u tome pomalo uspijeva. Navedeno potvrđuje i Marijanov liječnik te je isti izdao liječničku potvrdu. A navedeno se može pročitati i u otpusnim pismima kliničke bolnice Dubrava Zagreb i SBMR Stubičke toplice. Svakodnevno nastavlja liječenje u bolnicama, a određen mu je i fizioterapeut – ističu u HUPŽNDS.

Zbog dugotrajnog ležanja razvile su mu se dekubitalne rane, ima povišen arterijski tlak i stanje akutnog infarkta srca, a uz sve to boluje od šećerne bolesti.

– Zbog svega, Marijan Kovačević je prema vještačenjima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Tvrtkova ulica 5. Zagreb i rješenju Centra za socijalnu skrb Zagreb od 6. listopada 2021. godine proglašen 100-postotnim invalidom IV. Stupnja. Zaključeno je rješenjem Centra za socijalnu skrb i Zavoda za vještačenje i da mu je potrebna trajna pomoć i njega u punom opsegu. Marijanova supruga mu pomaže do toaleta, do liječnika i sve što treba, a istodobno se brine o djetetu, jer Marijan s obzirom na bolest djetetu ne može promijeniti niti pelene. Paraliziran je i nepokretan. Mi im pomažemo, svakodnevno donosimo hranu i provodimo s njima određeno vrijeme – naglašavaju u Udruzi.2

I dodaju:

– S obzirom na to da mi kao Udruga od Grada i Države nismo primili niti jedne kune, ova i druge obitelji ovise isključivo o Vašoj pomoći. Ovoj obitelji odmah, bez odgode, bit će predana donacija koja se prikupi na bankovni račun Udruge te kupljena hrana, higijenske potrepštine, uredit će se stan za najosnovnije uvjete života i to soba, kuhinja i kupaona, kupiti krevet za spavanje, kinderbet za dijete, popraviti ulazna vrata koja su u jako teškom i raspadnom stanju, kupiti sudoper, stol (jer nemaju nijedan), frižider, WC školjka, peć, sve sukladno Vašim uplatama pomoći. Za dijete će se kupiti ono što u ovom trenutku najviše treba, što će odlučiti roditelji, kao primjerice robica, hrana, pelene i drugo – ističu.

Obitelj je sada bez hrane, bez struje, u mraku, podstanari su, u teškim i nehigijenskim uvjetima. Spavaju na prastarom krevetu u raspadnom stanju, na kojem su do prije više od 5 godina spavale osobe koje su preminule!

Ne mogu si ni jaje ispeći!

S obzirom na to da nemaju struju, ne mogu ispeći niti jaje. Neizdrživo je živjeti u takvim uvjetima i odlučili su potražiti Vašu pomoć.

– Marijan, Tetiana i njihovo dijete Viktorija prema potvrdama zemljišnoknjižnog odjela suda u Zagrebu u vlasništvu nemaju nikakve nekretnine. Marijan i Tetiana kod Javnog bilježnika Alen Juroš iz Zagreba, Dankovečka 8, ovjerili su našoj Udruzi suglasnost broj: OV-3878/2022, punomoć OV-3876/2022 te punomoć od 14.07.2022 ovjerenu kod Javnog Bilježnika Senija Škrinjar Kos, Zagreb, Vlaška ulica 103, broj: OV-1461/2022  da se pomoć prikuplja na račun Udruge, jer su Marijanu računu blokirani, a njegova zakonita supruga Tetiana je Ukrajinka i nema račun. Sve što se prikupi bit će odmah bez odgode predano obitelji i kupljeno sve što im treba, kao i u prethodna tri mjeseca. Za ovu obitelj otvorili smo poseban račun na koji se prikuplja pomoć samo za njih, a koji je sastavni dio ove molbe. Sve što se uplati na ovaj račun ide direktno ovoj obitelji – napominju organizatori humanitarne akcije.

Prema potvrdi Ministarstva hrvatskih branitelja, Marijan je hrvatski branitelj i u teškom je zdravstvenom stanju. Njegova supruga Tetiana Doroshenko rođena je u Ukrajini, u kojoj je trenutno rat i ostala je bez svega. Zbog brige o djetetu, kćeri koja je starosti 7 mjeseci i nepokretnom suprugu nije u mogućnosti odlaziti na posao. Marijan je trajno radno nesposoban i prima 1.500,00 kn osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb na zaštićeni račun, jer mu je tekući blokiran. Drugog prihoda nema.

Marijan je cijeli život kao kuhar, a onda i vozač taksija – bio u radnom odnosu. Što se tiče sudjelovanja u Domovinskom ratu, u njemu je proveo 146 dana na bojišnici u Novoj Gradišci.

– Marijan kaže volio bi raditi kao što sam radio i prije i brinuti o obitelji, sve dok ga bolest prije malo više od godinu dana nije spriječila u tome. Bio bi, kaže, najsretniji kada bi radio. Do sada nikada nije molio pomoć, već je i sam pomagao drugima. Liječnici kažu da će cijeli život ostati nepokretan. Osobnu invalidninu Centra za socijalnu skrb Zagreb, u iznosu 1.500,00 kn, zbog blokiranosti tekućeg računa prima na zaštićen račun, na koji mu nitko ne može uplatiti bez odobrenja FINA-e. Ministarstvo Hrvatskih Branitelja i Grad Zagreb upoznati su s ovim problemom i komisija istih bila je kod obitelji, no dosad se osim utvrđenja teškog stanja, psiho podrške i preporuke ništa nije riješilo. Preporuku za pomoć ovoj obitelji dao je Župnik Zagrebačke Nadbiskupije, koji je zajedno s župnim caritasom obišao obitelj i utvrdio teško stanje. Preporuku za ovu obitelj dao je i Centar za socijalnu skrb Zagreb, Peščenica, Predstojnica. Hrvatski Crveni Križ također je utvrdio izrazito teško stanje, a sa svim su upoznati i mediji – navodi se u apelu donatorima.

U nastavku donosimo potrebne informacije za pomoć Marijanu, Tetiani i Viktoriji:

Primatelj: sukladno punomoći od 14.07.2022., ovjerena kod Javnog Bilježnika Senija Škrinjar Kos, Zagreb, Vlaška ulica 103, broj: OV-1461/2022, koju su potpisali gosp. Marijan Kovačević i Marijanova zakonita supruga Tetiana, na traženje ove obitelji, financijska pomoć za ovu obitelj uplaćuje se prema sljedećim podacima:

HRVATSKA UDRUGA ZA POMOĆ ŽRTVAMA NASILJA, DJECI I SIROMAŠNIMA

Primatelj skraćeni naziv Udruge: HUPŽNDS

IBAN: HR6324020061500119802

Račun za ovu obitelj otvoren u Erste&Steiermärkische Bank d.d.

Opis uplate: Za Marijana, Tetianu i Viktoriju.

Poziv na broj: 1962-1982

Swift/bic za uplate iz inozemstva: ESBCHR22

Prikupljena financijska pomoć i detaljni izvještaji biti će odmah bez odgode predano obitelji, a detaljni izvještaji sa svim obrazloženjima podneseni Institucijama Republike Hrvatske i knjigovodstvu.

Ovaj bankovni račun otvoren je samo za obitelj Kovačević Marijan, Marijanovu suprugu Tetianu i njihovo dijete od 7 mjeseci Viktoriju. Ovaj račun isključivo služi za prikupljanje pomoći za ovu obitelj i u druge svrhe se neće i ne smije upotrebljavati.

Zahvaljujemo od srca svima koji će pomoći ovoj nesretnoj obitelji!

HRVATSKA UDRUGA ZA POMOĆ ŽRTVAMA NASILJA, DJECI I SIROMAŠNIMA

Skraćeni naziv Udruge: HUPŽNDS.

Ivekovićeva ulica 35. Zagreb. I.kat.

OIB: 47407637610.

Registrirano kod: REPUBLIKA HRVATSKA. Gradski ured za opću Upravu Grada Zagreba.

Registarski broj: 21011908.

Upisano u Ministarstvu Pravosuđa i Uprave RH.

Kontakt Udruge: 091 614 8399.

Email: [email protected]

Nastavite čitati

Ljudi i priče

Zlatni pir Ivana i Anke Čurila s Halića: Oduvijek i zauvijek

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kad su se Ivan i Anka Čurila prije 50 godina međusobno obvezali na vjernost, ljubav i poštovanje, bili su mladi i zaljubljeni i nisu znali što je ispred njih.

Nisu ni razmišljali. Znali su da se vole i žele zajedno u budućnost, pa što i kako bude. Tek danas, pola stoljeća potom, kad se osvrnu iza sebe, znaju da su uspjeli. Iza njih su desetljeća životnih radosti i tuga, zajedno su se smijali i plakali, ali nikad nisu odustali. I niti na trenutak nisu požalili što su se zadnjeg dana 1967. godine, 31. prosinca, upustili u tu, za njih avanturu života: brak.

Životne zamke lakše je bilo prebroditi zajedno

Život je, kako već to biva, imao svoje zamke, ali Ivanu i Anki ih je bilo lakše zajedno prebroditi. Kad im je sin Ivica nesretno stradao kao mladić, ranjena srca su zajedno liječili.
Danas se gotovo ni ne sjećaju života kad nisu bili zajedno, jer se sve važno u njihovim životima dogodilo u ovih zadnjih 50 godina. Imali su dva sina, njihov sin Nenad sa suprugom Blaženkom također ima dva sina, Ivicu i Matea. Unuci su im danas sve i beskrajno su ponosni na dečke, a nadaju se da će stariji Ivica uskoro uploviti u brak s djevojkom Stelom, pa će opet biti dječjeg smijeha koji, kako oboje vele, grije dušu.

– Možda bude i koja curica u obitelji nakon pola stoljeća, tko zna – smije se Ivan, a supruga Anka ga prijekorno gleda: – Svejedno što bude, samo neka je živo i zdravo. Na kraju oboje zaključuju: “Eto, nas dvoje već i o praunucima, a tko zna što je mladima u glavi.”

Što god da je “mladima u glavi”, oni će im uvijek, kažu, biti potpora, jer Mateo i Ivica su centar njihova svijeta. Budući da žive u susjedstvu, od rođenja su svakodnevno u njihovim životima. Ivan i Anka Čurila su cijeli život u Gornjem Knegincu, na Haliću, dva Ivanova brata su također život provela na istom brijegu, a tu živi i Nenad s Blaženkom i dečkima. To što se nitko iz obitelji desetljećima nije odselio najbolje govori o obiteljskoj povezanosti, koja je za Ivana i Anku svetinja.

Njih dvoje će se, kažu, i dalje voljeti, poštovati i povremeno svađati, pa se hitro i pomiriti, a Blaženka i Nenad već razmišljaju kako im dijamantni pir, za 25 godina, učiniti nezaboravnim.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje