Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinci oprez: kod Vatrogasnog doma više ne smijete skrenuti prema Trenkovoj i burzi!

Objavljeno:

- dana

NOVA REGULACIJA PROMETA

Kod Vatrogasnog doma u Varaždinu od danas je na snazi nova regulacija prometa. Točnije, nova prometna pravila vrijede za dio Trenkove ulice, na dijelu od Ulice Nikole Fallera do Kurelčeve.

– Promet se nakon uvođenja nove regulacije na spomenutoj dionici Trenkove ulice odvija iz smjera Ulice Nikole Fallera prema Kurelčevoj ulici, a ne kao do sada iz smjera Kurelčeve ulice prema Ulici Nikole Fallera. Navedeno je naznačeno postavljenom horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom – izvijestili su iz Grada Varaždina.

Vozače i sve ostale sudionike u prometu mole da dodatno obrate pažnju na novu regulaciju prometa.

Ističu da će početak primjene nove regulacije prometa dodatno nadgledati prometna policija, kao i pripadnici prometne mladeži. To će biti nužno, posebno zbog vozača koji u Kurelčevoj ulici kod Vatrogasnog doma već automatski skreću prema Trenkovoj ulici, gdje se nalazi Zavod za zapošljavanje.

Sad je to zabranjeno, što znači da idete li iz smjera Sajmišta i V. OŠ po Kurelčevoj prema Varaždinskom placu, kod Vatrogasnog doma više ne smijete skrenuti desno. Iz suprotnog smjera vrijedi isto: dolazite li iz smjera Varaždinskog placa ne smijete skrenuti lijevo u Trenkovu, nego ići ravno ili desno.

Uspornik i kod V. osnovne škole

Novoj regulaciji prometa prethodili su radovi, koji su se odvijali i prošlog tjedna. Nakon što je u lipnju na raskrižju Kurelčeve i Trenkove ulice, kod Vatrogasnog doma bio postavljen uspornik, ispostavilo se da su nužni popravci.

– Tijekom uporabe navedene uzdignute plohe, utvrđena je potreba za korekcijom geometrije uzdignute plohe (uspornika) na raskrižju Kurelčeve i Trenkove ulice, te je isto izvršeno dana 14. rujna – naveli su iz Grada.

Napomenuli su da je istoga dana uspornik postavljen i na pješačkom prijelazu prema V. osnovnoj školi u Kurelčevoj ulici. U petak su pak trajali radovi na izradi horizontalne i vertikalne signalizacije, uz privremenu regulaciju prometa.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje