Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinske primalje otvaraju vrata rodilišta, pogledajte što očekivati u najvažnijem trenutku života

Objavljeno:

- dana

Primalje Varaždinske županije i ove godine, 4. svibnja, organiziraju Dan otvorenih vrata za žene, majke, trudnice i osobe u pratnji.

Bit će to prilika da se ženama približi posao primalje, da ih se upozna sa svime što se u porođaju i nakon porođaja događa te da upoznaju osobe koje će im u tim, za njih najvažnijim trenucima, pomagati.

Na druženju će žene imati priliku saznati sve što ih zanima, upoznat će se s nekima koje će odgovarati na sva njihova pitanja. Na kraju druženja predviđen je posjet i razgledavanje rodilišta.

Kako se očekuje veliki interes, ove su godine odlučile organizirati susret za dvije grupe, kako bi svima omogućile dolazak, sudjelovanje i razgledavanje rodilišta.

Dakle, Dan otvorenih vrata će biti organiziran ovaj petak, dan uoči Međunarodnog dana primalja, od 10 do 14 sati u Općoj bolnici Varaždin, dvorana broj dva.

Susret će biti organiziran u dvije grupe.

Prvu će grupu primiti u dvorani broj dva Opće bolnice Varaždin u 10 sati, a druga je grupa na rasporedu u 12 sati.

One će kratko prikazati svoj rad, mogućnosti koje prije porođaja, u porođaju i poslije porođaja nudi rodilište, odgovarat će na pitanja žena i na kraju ih odvesti u razgledavanje rodilišta.

Inače, ovogodišnji se Međunarodni Dan primalja obilježava pod motom „Primalje utiru put kvalitetnoj skrbi“.

Prigoda je to svakoj primalji da stvara nove kontakte unutar i izvan primaljstva te da proširuje znanje.

Život i društvo

Traže se idejna arhitektonska rješenja za centar “Beli kipi”, evo koliki je nagradni fond

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin u suradnji s Razvojnom Agencijom Sjever – DAN i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, u okviru EU projekta „LIFEBAUHAUSINGEurope“ provodi proces revitalizacije prostora Beli Kipi na obali rijeke Drave te je objavio Javni poziv za izradu Idejnog arhitektonskog rješenja građevina edukacijsko-sportskog centra „Beli kipi“.

Pravo sudjelovanja imaju sve stručne fizičke ili pravne osobe bez obzira na mjesto sjedišta/prebivališta. Uvjet je da je najmanje jedan od autora pojedinog natječajnog rada ovlašteni arhitekt upisan u imenik ovlaštenih arhitekata, a potiče se sudjelovanje mladih do 40 godina starosti.

Cilj je pružiti podršku mladim arhitektima te im omogućiti priliku da istaknu svoje ideje i vještine jer često donose svježu perspektivu i inovativna rješenja koja su ključna za održivi razvoj i konkurentnost u današnjoj arhitektonskoj praksi. Podrška mladima kroz ovakve inicijative, ne samo da jača njihovu poziciju na tržištu rada, nego također doprinosi društvenom i ekonomskom napretku zajednice u cjelini.

Nagradni fond iznosi ukupno 5.000,00 EUR bez PDV-a i to 1. nagrada 3.000,00 EUR, 2. nagrada 1.500,00 EUR i 3. nagrada 500,00 EUR. Za ocjenu radova imenovan je Ocjenjivački sud.

Klimatske promjene i zelena tranzicija globalni su izazovi koji zahtijevaju djelovanje na lokalnoj razini. Novi europski Bauhaus (NEB) promovira pristup temeljen na mjestu i podržava inicijative malog opsega pojedinaca, susjedstava i zajednica.

Javni poziv sa svim detaljima prijave je objavljen na mrežnoj stranici Grada Varaždina

Rok za predaju dokumentacije je zaključno do 25. rujna 2024. godine do 12:00 sati.

Više o projektu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Život i društvo

Na veselje korisnika Doma za starije i nemoćne u Čakovcu donirani su klima uređaji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na inicijativu nove predsjednice Inner Wheel Kluba Čakovec Katarine Šafarić, te uz financijsku pomoć tvrtke Media-Soft d.o.o. iz Čakovca, nabavljena su i montirana dva klima uređaja u prostor ulaznog hola i restorana u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu.

Uvidjevši da u ovim nesnosno vrelim danima boravak za korisnike predstavlja veliku neugodu bez adekvatnog hlađenja, u dogovoru sa ravnateljicom i osnivačem ustanove Međimurskom županijom, pokrenuta je i vrlo brzo realizirana ova korisna akcija. Klime su nabavljene i montirane, a ukupna vrijednost donacije iznosi više do 2.000 eura.

Prema riječima Suzane Belović, ravnateljice Doma, ova vrijedna donacija s oduševljenjem je prihvaćena te u ime svih korisnika zahvaljuje gđi. Šafarić i članicama IW kluba Čakovec što su prepoznale hitnu potrebu i odmah reagirale.

Ovo nije jedina donacija za potrebe Doma, jer Inner Wheel klub Čakovec  na jesen planira i novu nabavku potrebne opreme kako bi se boravak starijim i nemoćnim osobama u Domu učinio što ugodnijim. S obzirom na to da je udruga nedavno proslavila 25 godina djelovanja te je i jedna od ovogodišnjh dobitnika nagrade Grada Čakovca za dugogodišnji doprinos zajednici i promociji interesa Grada, u uspješnu realizaciju budućih dobrotvornih akcija ne treba sumnjati.   

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje