Povežite se s nama

Kultura

Varaždinski umjetnik Ivan Mesek odavno srastao s “džamijom”, a sada je i optrčao

Objavljeno:

- dana

U petak, 26. listopada, u Domu hrvatskih umjetnika u Zagrebu predsjednica RH otvorila je veliku izložbu pod nazivom „Okruženju usprkos“, kojom se obilježava 150 godina postojanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika i 80 godina od izgradnje Meštrovićeva paviljona.

Podsjećamo, riječ je o zdanju koje je nakon džamije u Drugom svjetskom ratu i Muzeja revolucije nakon njega u 90-ima postalo ono za što ga je genij i projektirao – dom umjetnosti, a nakon pokušaja prvog predsjednika da od njega napravi inačicu rimskog Panteona i u njemu smjesti hrvatske velikane.

Mnogo rasprava izazvala je nedavna obnova spomenute zgrade i uklanjanje zelenila iz okoliša, te je izložba poslužila pomicanju fokusa na bitno, a to je namjena objekta. Kustos izložbe Branko Franceschi imao je težak zadatak da iz bogate likovne povijesti odabere ono što je markiralo povijest. To je nužno pretpostavljalo i da mnogi zaslužni autori u konačnici neće biti predstavljeni na izložbi, no već prvi pogled na popis autora i izložena djela govori o nizu remek-djela hrvatske umjetnosti.

Laskavo priznanje

Naime, u smislene cjeline i odnose posloženi su Bukovac, Kraljević, Račić, Varlaj, Ljubo Babić, Murtić, Vaništa, Knifer, Braco Dimitrijević, Tom Gotovac… te naši Varaždinci Miljenko Stančić i Ivan Mesek. Njih dvojica, uz Međimurca Željka Kipkea, jedini predstavljaju hrvatski sjever. To je nesumnjivo laskavo priznanje varaždinskom performeru i aktualnom ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin. Štoviše, Mesek se u ovoj prigodi predstavio impresivnom urbanom intervencijom preko cijele fasade i kolonade oko „džamije“, postavivši printove dimenzija 2 x 3 metra na kojima su fotografije muške osobe. Riječ je o samom autoru, u odijelu s aktovkom u ruci u sekvencama pokreta (trčanja), što sugerira suvremenoga užurbanog čovjeka koji trči a ne dolazi nigdje, već se vrti u krug.

Likovnim znalcima projekt je poznat još iz 2004. godine, kada je bio uvršten na Salon mladih, no nije izveden s obzirom na to da su organizatori naknadno isti prostor ustupili sponzoru da se na isti način reklamira! Sve to je, podsjećamo, izazvalo burne reakcije stručne javnosti. Dodajmo da Ivan Mesek i džamija imaju bogatu povijest, pa ju je tako 2014. godine na jednu večer pretvorio u „Mauzolej hrvatskih umjetnika“, aludirajući na Tuđmanovu ideju, a i kritički se tada osvrnuo na porazan status umjetnika u društvu.

U središnjem prostoru džamije uprizorio je oltar na kojem je, poput nekoga balzamiranog velikana, ležao dva sata i pružao publici mogućnost da mu oda poštovanje za neko remek-djelo koje će tijekom umjetničkog života možda stvoriti. Samo godinu dana kasnije na pročelje postavlja ogroman print pod nazivom „Evo vam ga!“, na kojem je lice sastavljeno od dijelova lica Franje Josipa, Ante Pavelića, Josipa Broza i Franje Tuđmana, stvarajući na taj način „ultimativnog vođu“ s ciljem prekida vječitih rasprava o tome tko je bio veći i bolji vođa, veći Hrvat ili pak veći krvnik Hrvata.

Ova godina iznimno je dinamična u Mesekovu profesionalnom životu. Od kraja svibnja preuzeo je vodstvo Gradskog muzeja te se intenzivno posvetio redefiniranju ustanove, kako je to i najavio u jednom razgovoru, ne zanemarujući svoj životni odabir posvećen umjetničkom stvaranju. Kulturna javnost svjedočila je i objavi autorove monografije u izdanju zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, sudjelovao je na grupnoj izložbi kojom je predstavljena likovna scena hrvatskog sjevera u Gradskoj galeriji Labin, da bi prije nekoliko mjeseci u Bjelovaru izveo performans „Go West“, tematizirajući masovni odlazak hrvatskih građana na zapad. Na svojevrsnoj aukciji, s vidljivo naznačenim cijenama po sebi, publici je prodavao dijelove odjeće te se s prikupljenim sredstvima uputio na kolodvor po prvu kartu za zapad.

Neumorni kreativac

Anticipirao je na taj način žalostan čin i odluku još jednog performera, Siniše Labrovića, koji se ponukan situacijom prije nekoliko tjedana stvarno odlučio iseliti iz Hrvatske. Stoga ne treba dvojiti o tome da ćemo idućih godina svjedočiti novim rezultatima Mesekove iznimne stvaralačke energije, kako u djelovanju GMV-a tako i kroz njegove umjetničke projekte. Uvrštenjem u postav hrvatskih velikana doživio je još jednu afirmaciju u širim razmjerima.

Kultura

Udruga “Gardruža” ove godine napunila dva desetljeća: “Se čega se primemo, oddelamo kak spada!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Gardruža” Gardinovec osnovana je zadnjeg dana ožujka 2001. godine.

Dvadeseti rođendan, u duhu odgovornosti, nisu posebno obilježavali, već su “proslavili” u klasičnome međimurskom stilu: radno, s tim da su sredstva predviđena za obilježavanje uložili u uljepšavanje lokalnog parka.

– Tako smo financirali izradu mosta i bunara u parkiću. Zato ćemo sljedeću sjednicu Skupštine nastojati organizirati u ponešto svečanijem tonu – objašnjava predsjednica Udruge Marija Prekupec.

Promocija i zaštita

Udruga djeluje na području kulture, sporta, zaštite zdravlja, kao i zaštite okoliša i prirode s ciljevima organiziranja aktivnog provođenja slobodnog vremena građana i postizanja bolje kvalitete života, unapređivanja zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba.

– Puno naših projekata povezano je sa školom i vrtićem, tako da smo ove godine u tom smislu bili ograničeni. Uvijek nastojimo osmisliti neke aktivnosti i uz događanja kao što su Božić, Uskrs, advent, maškare i slično, a u naših dvadeset godina zaista smo sudjelovali u obilježavanju i proslavi mnogobrojnih manifestacija.

Općina Belica, kojoj Gardinovec pripada, bila je, primjerice, domaćin na Noći muzeja u Muzeju Međimurja 2014. godine. Članovi i članice “Gardruže” tada su počastili posjetitelje starinskim kolačima, a prezentirali su i pletenje cekara te izradu svatovske jabuke od papira. U takva se događanja nastojimo uključiti, s obzirom na činjenicu da smo i čuvari narodne baštine. Na Noći muzeja zamijetio nas je gospodin Bagarin, skupljač narodnih običaja, i pozvao nas na sudjelovanje na 48. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Rado smo se odazvali! – dodaje Marija.

Svojim zalaganjem vrijedni Gardinovčani i Gardinovčanke zaradili su i hrpu nagrada. Tako su dobili službena priznanja “Zeleni cvijet s brončanim znakom” Turističke zajednice Međimurske županije u okviru edukativne akcije “Volim Hrvatsku” za uređenost parka čak tri godine zaredom: od 2008. do 2010.! Od ove godine park krasi i velika kopija grba Općine od buksusa, odnosno pušpana: nadaju se da će stimulirajuće djelovati i na zaštitu okoliša. Na svečanom otvorenju sportske dvorane i sjednici OV-a 2012. za zalaganje Udruge na lokalnoj razini i uspješan rad uručena im je Zlatna plaketa – Grb Općine Belica, dok su tri godine kasnije od općine dobili i zahvalnicu, a 2016. i pohvalnicu.

– Na Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Belici i u Gardinovcu uključujemo se s kolačima, proizvodima lokalnih OPG-ova, uz ples i pjesmu u pratnji tamburaša, u narodnim nošnjama koje nastojimo prezentirati svugdje gdje je prikladno. Jedan od projekata na koji smo najponosniji je “staro pralo”, to jest prikazivanje pranja rublja na način na koji su to radili naši stari. O uspjehu projekta najbolje su posvjedočili izrazi lica svih koji su vidjeli prikaz i s nostalgijom se prisjetili kako je to nekad izgledalo, a prikazale smo sve detalje – od kuhanja sapuna do upotrebe korita i nošenja autentičnih nošnji – uglas su nam ispripovijedale članice “Gardruže”. U rujnu 2018. običaj gardinovskoga potočnog prala dobio je i spomen ploču.

Niz nagrada

Od Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Udruzi je dodijeljen niz zahvalnica, priznanja i medalja. Izdvajamo tako Godišnju medalju za razvoj sportske rekreacije, koju je 2009. dobila predsjednica Udruge Marija Prekupec. Njoj je Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” dodijelio i godišnju nagradu za razvoj sportske rekreacije “Mirko Relac” za 2015. godinu. Udruga je pak dobitnica više zahvalnica i priznanja za obilježavanje Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana pješačenja na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za organizaciju natjecanja na lokalnoj razini.

Članice i članovi na ovogodišnjim “Bakinim kolačima” u Čakovcu

– Na manifestaciji “Bakini kolači”, koju organizira Udruga “Međimurska gruda”, sudjelujemo od 2017. godine, kada smo u Prelogu predstavili repliku eko-etno kuće i veliku svatovsku jabuku. Godinu kasnije u Svetome Martinu na Muri istom prigodom prezentirali smo kolače od maka i tikve, 2019. na Belici smo dobili Lentu za izvorno međimursko, a na posljednjem izdanju koje se zadnjeg vikenda u rujnu ove godine održalo u atriju Staroga grada u Čakovcu promovirali smo se pletenom ogradom od lijeske i bogatim štandom s kolačima i drugim jesenskim plodovima – nabrajaju članice Udruge.

Kruna njihova rada pristigla je neposredno prije Dana međimurske županije 2019., kad je “Gardruži” dodijeljena Povelja Međimurske županije u znak priznanja za nesebičan društveni rad i doprinos kulturnom amaterizmu, unapređenje zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba, te očuvanje prirode i zaštitu okoliša. Vidljivo je, dakle, da su članice i članovi aktivni u mnogobrojnim aktivnostima koje vjerojatno ne bismo mogli pobrojiti ni na nekoliko stranica novina.

Stalno su u potrazi za novim snagama koje bi im se htjele priključiti i pomoći im da na najljepši mogući način predstavljaju svoje mjesto, općinu i međimurski zavičaj. “Držimo im fige” da u tome budu uspješni i nastave s odličnim radom, a Udruzi želimo još mnogo puta po dvadeset godina!

Neumoran rad

Osim navedenih aktivnosti, članice i članovi “Gardruže” sudjelovali su, sudjeluju i planiraju sudjelovanje u: procesijama povodom Tijelova, organizaciji druženja za mještane nakon mise polnoćke, sportskim općinskim susretima, Danu srca, informatičkim radionicama, Festivalu žena, Obiteljskom festivalu, izgradnji odbojkaškog igrališta u Gardinovcu, hodočašćima na Mariju Bistricu na biciklima, BIMEP-u, aerobiku, izradi ručnih radova povodom blagdana i drugih događanja, humanitarnim akcijama (Dan narcisa), božićnim sajmovima, nordijskom hodanju…

Pomogli su u radovima na obnovi i uređenju vrtića i okoliša kad je to bilo potrebno, organizirali odbojkaške turnire, seoske igre “med vulicami”, promotivne događaje, obilježavali “Move week” (Tjedan kretanja), Dane Međimurske županije i Dan sv. Blaža (zaštitnika oboljelih od bolesti grla) biciklirali do Vukovara, izrađivali velike adventske vijence, bili dijelom projekta “Ftrgni od zaborava” u suradnji s učenicima PŠ Gardinovec, radili na promociji djela i lika pučkog književnika Stjepana Jankovića-Štefa…

Nastavite čitati

Kultura

Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” obranila zlato na “Zlatnoj lipi Tuhlja”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. listopada, u hotelu Well u Tuhlju odvijala se prava rapsodija lijepih glazbenih nota.

Već tradicionalno, održana je 12. Zlatna lipa Tuhlja, međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava. Unatoč ovim pandemijskim vremenima, susret je na radost svih sudionika održan uživo, te su tako sudionici nakon dužeg vremena mogli uživati u onome što vole i u čemu su odlični: pjevanju divnih melodija koje su dolazile iz raznih krajeva.

Na ovom natjecanju međunarodnog karaktera sudjelovalo je četrnaest iznimno kvalitetnih pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava iz Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Kosova te Bosne i Hercegovine.

Upornost i ljubav

U teškoj konkurenciji našle su se i članice Ženske vokalne skupine “Pučpuljike”. Sad već svima nadaleko poznate “Pučpuljike” svojim su nastupom obranile zlato osvojeno na prošlogodišnjoj 11. Zlatnoj lipi Tuhlja te se tako i na ovogodišnjem natjecanju okitile zlatom pod dirigentskom palicom Andree Ščapec. Koliko su “Pučpuljike” izvrsne u onome što rade te s koliko ljubavi i predanosti pjevaju, dokazale su i ulaskom u natpjevavanje za Grand Prix.

Najboljim zborovima proglašeni su ŽVS “Pučpuljike” Čakovec, Zbor “Siperantum” Peć (Kosovo), Zbor “Ivan pl. Zajc” (Zagreb) i Dekliški pevski zbor gimnazije Kranj (Slovenija), koji je i osvojio Grand Prix.

Zlatne pjevačice još jednom su dokazale što mogu i kako se slogom, snažnom željom, predanim radom, upornošću i velikom ljubavlju prema glazbi mogu svladati sve prepreke i zasjati. Sudjelovanje na ovom natjecanju bilo je sufinancirano sredstvima Grada Čakovca, kojem ovim putem zahvaljuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje