Povežite se s nama

Međimurje

Već 20 godina pružaju podršku oboljelima: Županijska liga protiv raka predstavila monografiju

Objavljeno:

- dana

Povodom obilježavanja 20. obljetnice djelovanja te u znak zahvale i sjećanja na mnoge osobe koje su na putu borbe sa zloćudnim bolestima nesebično dijelile znanje i iskustvo s onima kojima je to bilo najpotrebnije, Županijska liga protiv raka Čakovec predstavila je svoju monografiju.

Županijska liga protiv raka Čakovec neprofitabilna je humanitarna udruga koja se bavi prevencijom raka i rehabilitacijom te davanjem podrške osobama liječenim od raka.

Osnovana je 1998. godine i od tada je utočište, mjesto potpore i savjeta za osobe oboljele od raka i njihove obitelji.

– Izuzetno sam ponosan na sve moje suradnike, na sve članove Lige i na ono što smo napravili za ovaj kraj i za naše ljude. Postali smo prepoznatljivi mnogo šire od Međimurja, što nam daje snagu da i dalje radimo i ustrajemo u svojim aktivnostima – rekao je predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec, prim. Hussein Saghir, dr. med.

Putem svojih aktivnosti nastoje ukazati na važnost i potrebu preventivnih pregleda, ali i pokazati oboljelima da u svojoj bolesti nisu sami. Imaju pet klubova: Klub žena operiranih od raka dojke „Nova nada“, Klub laringektomiranih, Klub oboljelih od raka prostate, Udrugu oboljelih od raka na debelom crijevu i Klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudih tumora „Vita“.

Za svojih 20 godina djelovanja, Županijska liga protiv raka Čakovec primila je najviše županijsko priznanje, Nagradu „Zrinski“ za 2018. godinu, a u svom radu imali su podršku Međimurske županije i župana Matije Posavca.

– Vaša žrtva, koju svjesno prihvaćate da pomognete drugima, zaslužuje pohvale i divljenja. Vaša uloga humanosti, zajedništva, snage i uspjeh Udruge 20 godina izviru iz toga. Humanost je jedan od temeljnih osnova da život provedete u psihičkom zdravlju. Radite ono najplemenitije, zbog čega čovjek postoji i na tome vam hvala – poručio je župan Posavec.

Više od 30 autora

U pripremi monografije sudjelovalo je više od 30 autora, a ona svjedoči o uspješnoj povezanosti zdravstvenih stručnjaka i pacijenata, ali i povezanosti mnogih drugih sektora društva na putu borbe protiv malignih bolesti u Međimurskoj županiji.

Glavna urednica monografije Renata Kutnjak-Kiš, dr. med., rekla je da su na pripremi monografije radili više od tri godine te da ona sadrži gotovo 400 stranica, više od 1400 fotografija i stotinu isječaka iz novina.

– Bilo je izazovno to sve uobličiti u smislenu razumljivu cjelinu. Monografija je bila završena prošle godine, ali zbog pandemije nismo bili u mogućnosti napraviti promociju. Sretni smo i ponosni što smo ovaj zajednički projekt priveli kraju, a svima vama zahvaljujem što ste tu radost odlučili podijeliti s nama – istaknula je Kutnjak-Kiš.

Promociji u Centru za kulturu Čakovec prisustvovali su mnogi članovi Lige i njeni podupiratelji, kao i predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med., koji je istaknuo da je Županijska liga protiv raka Čakovec jedna od najaktivnijih liga u Hrvatskoj.

– Listajući vašu monografiju, ostao sam zadivljen količinom aktivnosti koje provodite. Monografija će ostati kao trajni podsjetnik na posao koji radite. Budite ponosni na sebe i na ljude kojima pružate pomoć – zaključio je Eljuga.

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje