Povežite se s nama

Novosti

Već u jesen gradnja novih škola u Sv. Iliji i Oštricama, a dogradnja u Ivancu i Martijancu

Objavljeno:

- dana

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PRIHVATILA NOVE JPP PROJEKTE

Već ove jeseni trebala bi početi izgradnja novih škola i sportskih dvorana u Svetom Iliji i Oštricama kod Novog Marofa, dok će škole u Ivancu, Martijancu te V. i VI. osnovna škola u Varaždinu biti rekonstruirane i dograđene. U novim učionicama učenici će sjediti u školskoj godini 2015./2016.

Upravo je to na sjednici Županije skupštine najavio župan Predrag Štromar.

Svih šest objekata bit će izgrađeno, odnosno dograđeno po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP), što su podržali vijećnici Kukuriku koalicije, ali i oporbenog HSS-a i HSP-a.

Za razliku od toga, protiv je bilo osam vijećnika HDZ-a, ali i tri vijećnika Hrvatskih laburista, koji su dosad dali podršku svim županom prijedlozima.

Veliki projekti za nova radna mjesta

– I dok smo od 2005. do 2008. pokrenuli izgradnju, odnosno dogradnju 32 objekta po JPP-u, u ovom novom investicijom ciklusu pokrećemo samo šest, ali je redom riječ o velikim projektima. Među četiri škole u kojima je Županija osnivač, najveća investicija je izgradnja potpuno nove škole i sportske dvorane u Svetom Iliji, gdje učenici i nastavnici trenutno rade u daleko najlošijim uvjetima. Nova Područna škola Ključ, koja će biti izgrađena u Oštricama, rasteretit će OŠ Novi Marof. Dogradnjom i rekonstrukcijom objekata u Martijancu i Ivancu bit će pak omogućeno uvođenje jednosmjenske nastave u te škole – rekao je Štromar.

Napomenuo da se ovi JPP projekti, u odnosu na one pokrenute prije devet godina, značajno razlikuju po modelu financiranja.

– Prije devet godina 80 posto najamnina privatnim partnerima plaćala je Varaždinska županija, a preostalih 20 posto općine i gradovi. Nositelj ovih novih projekata je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje će najamnine privatnim partnerima sufinancirati s 55 posto. Županija će trebati osigurati 35 posto, a općina, odnosno gradovi 10 posto. Siguran sam u uspjeh projekata. Bio presretan kada na natječaju bio izabran nekakav konzorcij tvrtki sa sjevera Hrvatske. No ako i ne bude tako, ako na natječaju bude izabrana neka strana tvrtka, siguran sam da će 70 do 80 posto poslova kao kooperanti raditi naše tvrtke sa sjevera Hrvatske – istaknuo je Štromar.

Sabati: 2005. protiv, ali sada “za” JPP

Uime Kluba HSS-a i HSP-a Zvonimir Sabati je napomenuo da su 2005. bili protiv JPP-a, jer tada nije bilo zakonske regulative, a u sufinanciranju najamnine država nije sudjelovala.

– Cilj starih, a i novih projekata jest osigurati jednosmjensku nastavu, a time i iste uvjete za svu djecu. Kako to postići? Vlastita sredstva nemamo, a pitanje je jesmo li kreditno sposobni. Financiranje iz EU fondova također je upitno, jer ni oni nisu bunar bez dna da svatko može zagrabiti koliko želi.

Međutim, puno je rizika i pitanja: hoće li općine i gradovi moći podmirivati obveze, hoće li te škole za 15 godina biti prazne, jer se rađa sve manje djece,… Svih tih rizika smo svjesni, ali unatoč tome podržavamo nove JPP projekte zbog osiguravanja istog standarda za svu djecu – naveo je Sabati.

Osiguranje istog standarda bili su i glavni argumenti Kluba zastupnika SDP-a te Kluba zastupnika HNS-HSU-HSLS, koji su glasovali “za”.

HDZ i Hrvatski laburisti: Za viši standard, ali ne po preskupom JPP-u!

Za podizanje školskog standarda, ali ne po JPP-u modelu, za koji su ustvrdili da je višestruko skuplji, bili su HDZ-ovci i laburisti.

– Jesmo za izgradnju škola, ali ne putem javno-privatnog partnerstva, koji je prelijevanje javnog novca u privatne džepove. To potvrđuju podaci iz postojećih JPP projekata. Dovoljno je navesti najdrastičniji primjer. Izgradnja sportske dvorane u Varaždinu koštala je 177 milijuna kuna, a porezne obveznike koštat će 822 milijuna kuna. Više od toga ne treba reći – ustvrdio je Miličić.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Anđelko Stričak bio je još konkretniji.

– Četiri projekta u Svetom Iliji, Martijancu, Ivancu i Oštricama koštat će nas 398 milijuna kuna, što je 25.239 kuna po četvornom metru. Da se bilo gdje ovi objekti grade po klasičnom modelu, ukupna cijena bila bi 115 milijuna kuna s PDV-om, što je 7.328 kuna po četvornom metru. U JPP projekte treba uračunati i trošak pripreme: 1,6 milijuna kuna bit će potrebno samo da se raspiše natječaj, a uz to onda još 2,4 milijuna kuna za čuvanje ugovora. Nitko nije protiv poboljšanja standarda, ali ovaj model je preskup – istaknuo je.

Primijetio je i zanimljivost: za JPP projekte su 2005. godine glasovali HNS i HSLS, dok su protiv bili vijećnici HDZ-a, HSS-a, ali i SDP-a.

– Točno je da su vijećnici SDP-a 2005. bili protiv, ali zato što nismo imali viziju da ćemo uspjeti doći na vlast i da će resorno ministarstvo u najamninama participirati s 55 posto – ponudio je zanimljivo objašnjenje SDP-ov vijećnik Daniel Vlaisavljević.

 

ŠTO ĆE SE GDJE GRADITI I DOGRADITI

OŠ VLADIMIRA NAZORA SVETI ILIJA
Izgradnja potpuno nove škole i dvorane. Predviđa se izgradnja pristupne prometnice, vanjskih sportskih terena te dijela ograde. Predviđena je gradnja ukupno 4240 m2 bruto razvijene površine nove škole i dvorane, odnosno 3407 m2 školskog prostora te 833 m2 dvoranskog prostora.

PODRUČNA ŠKOLA KLJUČ (OŠ NOVI MAROF)
Izgradnja potpuno nove škole i školske sportske dvorane. Planirana bruto razvijena površina novoizgrađenog školskog prostora iznosi 3.365,00 m2, a novoizgrađenog dvoranskog prostora 780,00 m2.

OŠ MARTIJANEC
Rekonstrukcija i dogradnja škole za rad u jednoj smjeni. Projektnim zadatkom utvrđena je i obveza sanacije i rekonstrukcije postojeće građevine u smislu energetske učinkovitosti. Planirana brutto razvijena površina dogradnje iznosi 2.471 m2, a površina rekonstrukcije i sanacije 1.639 m2.

OŠ IVANA KUKULJEVIĆA SAKCINSKOG IVANEC
Rekonstrukcija 1313 m2 postojeće građevine i dogradnja još cca 1923 m2 školskih prostora.

PETA OŠ VARAŽDIN
Rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja zgrade škole: izvođenje lifta, rekonstrukcija kuhinje, uređenje knjiţnice, preslagivanje pojedinih učionica, izvedba sanitarija, novih elektroinstalacija, rekonstrukcija kotlovnice, instalacija grijanja, rekonstrukcija ravnog krova, izvedba toplinske fasade, zamjena stolarije, zamjena brisoleja, ograda oko parcele, obnavljanje sportskih terena i okoliša, te dodatna parkirališta. Sveukupna neto površina postojeće zgrade iznosi: 3.356,45 m2. Sveukupna neto površina dograđene zgrade iznosi: 3.687,27 m2.
 

ŠESTA OŠ VARAŽDIN
Rekonstrukcija postojeće školske zgrade i dogradnja školske sportske dvorane, što uključuje: uklanjanje postojeće pomoćne građevine sa spremnicima mazuta;
iIzgradnju nove dvodijelne sportske dvorane sa pratećim traktom TZK, ukupne neto površine: 1.228,92 m2, te ukupne građevinske (bruto) površine: 1.358,30 m2; rekonstrukciju postojeće školske kuhinje (bez utjecaja na gabarite građevine); rekonstrukciju kritičnih dijelova krovišta postojeće školske zgrade; dogradnju novih školskih prostora na 1.katu postojeće školske zgrade; uređenje vanjskih borilišta i parcele škole, s organizacijom parkiranja na parceli.
 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT / VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje