Povežite se s nama

Novosti

Veće subvencije za privatne vrtiće, kupnju udžbenika, športske aktivnosti…

Objavljeno:

- dana

Projekti varaždinskog SDP-a u 2014.

Varaždinska Gradska organizacija SDP-a predstavila je svoje projekte o kojima će se odlučivati u sklopu izglasavanja proračuna Grada Varaždina za sljedeću godinu.

 „U  vrijeme krize potrebno je građanima olakšati svakodnevne izdatke, pogotovo za one najmlađe. Prihvatili smo prijedlog ravnatelja privatnih dječjih vrtića za povećanjem sufinanciranja troškova smještaja djece u privatnim dječjim vrtićima. Grad će  naredne godine u tu svrhu izdvojiti 100 kuna više po djetetu, odnosno ukupno 4.650.000 kuna za sufinanciranje boravka djece u privatnim dječjim vrtićima. Također, 300.000 kuna je predviđeno za sufinanciranje školskih sportskih klubova, što znači da će  izvannastavne školske  sportske aktivnosti biti besplatne. Grad će sufinancirati i klubove koji se bave vodenim sportovima, posebno one koji  rade s djecom s posebnim potrebama, najavio je predsjednik varaždinskog SDP-a Vjeran Radelić dodavši da je prijedlog proračuna  namijenjen i jačanju mjesne samouprave.

Predsjednik varaždinskog SDP-a  najavio je i pripremu kandidature Varaždina za projekt  Europski grad kulture.

 -Varaždin zaslužuje takav projekt, a SDP će se za razvoj projekta zalagati zbog dugoročne koristi za građane, rekao je Radelić

Mirela Ivanković, potpredsjednica GO SDP-a Varaždin, govorila je o nizu drugih projekata koje je inicirao varaždinski SDP, osobito vezanim uz školstvo. Tako je u prijedlogu proračuna osigurano 700.000 kuna za sufinanciranje kupnje udžbenika i opreme za učenike svih razreda osnovnih škola u Varaždinu.

„Sljedeće školske godine mijenjati će se udžbenici, što za većinu roditelja predstavlja veliko financijsko opterećenje; pa će im pomoć u nabavci knjiga biti podrška u opremanju djece za novu školsku godinu. Utvrdit će se kriteriji i način sufinanciranja, a prvenstveno će se  polaziti od socijalnog statusa svake obitelji. U proračunu su predviđena i sredstva za igraonice na stranom jeziku za djecu vrtićke dobi, pa će roditeljima  trošak po djetetu za tu aktivnost biti vrlo prihvatljiv, rekla je Ivanković te najavila i financiranje kreativnih radionica u školama u vrijeme uskrsnih praznika.

U cilju stvaranja boljih uvjeta za zbrinjavanje žrtava, kako je dodala, namijenjeno je 220.000 kuna za završetak opremanja Doma za žrtve obiteljskog nasilja.

Ljubica Križan, predsjednica Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Varaždina pozvala je građane na redovite susrete s gradskim vijećnicima SDP-a svakog prvog utorka u mjesecu od 18 do 20 h u prostorijama stranke u  Trakošćanskoj 24.

„Bez   obzira na zakonske okolnosti  da  vijećnici nemaju obvezujući mandat te da nisu opozivi, mi  vijećnici   ne želimo obnašati svoju dužnost  izolirano. Svakako da pri tome moramo  voditi računa o   uvjetovanosti  postojećeg  političkog sustava i sustava lokalne samouprave u kojem trenutno  funkcioniramo. Zbog toga je funkcioniranje vijećničke dužnosti  potrebno    sagledavati u  njegovom odnosu na političku stranku koja  ga je kandidirala, te u odnosu na  sudjelovanje u razvoju mjesne samouprave, a kontakti   s građanima  dopunjuju   vezu između vlasti koja odlučuje i samih građana.  Znamo da je to  visoko zadani cilj, ali je, po nama, dobar način da se  lokalna samouprava  razvija  u poželjnom smjeru,  odnosno  na  korist građana“, rekla je Križan.

Na konferenciji su predstavljeni novoizabrani potpredsjednici i članovi predsjedništva Gradske organizacije. Radelić je iskazao puno povjerenje u novoizabrano vodstvo stranke  i njihovu sposobnost, što su prepoznali i ostali članovi stranke te im dali povjerenje da zajedno s njim vode stranku.

 

Izvor: SDP
Foto: rt

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje