Povežite se s nama

U fokusu

Veledrogerije nastavljaju isporuku lijekova bolnicama, Beroš: „To ne znači da je problem riješen“

Objavljeno:

- dana

Ministar zdravstva Vili Beroš je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, održanoj 9. travnja, rekao da se nastavlja isporuka lijekova bolnicama.

– Zdravlje građana je imperativ ove Vlade. Nedavno smo uplatili 900 milijuna kuna, to je jasan signal ove Vlade da smo spremni napraviti sve. Razgovori nisu završeni, i danas je sastanak, sljedeći tjedan je sastanak s veledrogerijama. Svi smo svjesni situacije. Predstavnici veledrogerija su me obavijestili da će danas normalizirati opskrbu lijekovima bolnicama. Ali to ne znači da je problem riješen – otkrio je Beroš.

Dodao je da je nađen način direktne naplate određenih lijekova, što omogućava isporuku istih.

– Ovakva situacija je naslijeđena, traje desetljećima, to je jasno. Napravit ćemo sve da se ovo ne ponavlja. Nisam siguran da ćemo pronaći rješenje, ali ova Vlada je apsolutno orijentirana prema zdravlju građana – dodao je.

Podsjetimo, veledrogerije su velikom dijelu bolnica ograničile ili potpuno prekinule isporuku lijekova, zbog čega su bolnice u sve većem problemu, a neke od njih imaju zalihu lijekova za još tek nekoliko dana. 

Prvi koji su osjetili posljedice ovog problema su najteži, onkološki pacijenti, od kojih neki nisu mogli dobiti potrebne lijekove.

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!