Povežite se s nama

Novosti

Vidmar: Ovrha putem FINA-e skupa je i neučinkovita

Objavljeno:

- dana

Hrvatska udruga javnih ovršitelja

Izravna naplata i općenito ovrha putem FINA-e skupa je i neučinkovita zamjena za javne ovršitelje, tvrdi Vedran Vidmar, predsjednik Hrvatska udruga javnih ovršitelja.

Dok neki govore pohvalno o izravnoj naplati i ovrhama putem FINA-e, ima i onih koji se s time ne slažu. Tako Vedran Vidmar, predsjednik Hrvatska udruga javnih ovršitelja, ukazuje na prednosti koje bi došle do izražaja da je u Hrvatskoj zaživjela javnoovršiteljska služba. Jedna od tih prednosti vezana je uz zaštićena primanja dužnika, kao što su porodiljna naknada, naknada za nezaposlene, dječji doplatak i sl. Da bi se ona izuzela od ovrhe, kako se pokazalo u našoj kratkoj praksi, dužnik tek nakon blokade računa odlazi u Finu te popunjava obrazac o primanjima i naknadama koje se izuzimaju od ovrhe, nakon čega Fina obavještava banku koja dužniku otvora poseban račun za uplatu sredstava koja su zaštićena od ovrhe. No Vidmar upozorava da takva procedura ne bi bila potrebna ukoliko bi postojali javni ovršitelji.
– Javni bi ovršitelj još prije izdavanja ovršnog naloga pribavio podatke o svim vrstama dužnikove imovine i zaštićenim prihodima, naknadama i dijelovima plaće, odnosno mirovine, a zatim već u ovršnom nalogu naložio Fini da odmah u cijelosti izuzme od ovrhe sva dužnikova zaštićena sredstva. Dakle, dužnici, odnosno građani ne bi morali naknadno obavještavati Finu o zaštićenim sredstvima, već bi Fina odmah obavještavala uplatitelje zaštićenih sredstava o potrebi uskrate uplate zaštićenih sredstava na dužnikov račun, a dužnikovoj banci odmah naložila otvaranje zaštićenog računa. Time bi sredstva dužnika koja su zakonom izuzeta od ovrhe bila zaštićena već od samog početka ovrhe putem FINA-e, naglašava predsjednik Hrvatska udruga javnih ovršitelja.

Vidmar ukazuje i na uštede koje bi imali dužnici da je uvedena javnoovršiteljska služba, točnije ovršni nalog.

Kod izravne naplate Fina naplaćuje dužniku 100 posto svoje naknade za svaku ovršnu ispravu koja se podnosi na naplatu, pa tako vjerovnik s tri sudske presude ili obračunske liste ne može podnijeti jedan zahtjev za njihovu izravnu naplatu, već mora podnijeti poseban zahtjev za svaku izravnu naplatu na koje Fina dužniku obračunava po jednu naknadu. Nasuprot tome, javni ovršitelj bi izdao jedan ovršni nalog na temelju svih ovršnih isprava koji bi mu vjerovnik podnio na ovrhu, a FINA bi na taj nalog naplatila dužniku samo jednu naknadu, upozorava Vidmar.

Osim ušteda na troškovima ovrha na pokretninama i nekretninama za koje tvrdi da bi se kretale od 50 do 90 posto, predsjednik Hrvatska udruga javnih ovršitelja smatra da bi se značajne uštede ostvarile i u slučajevima kada Finina ovrha na računima i štednim ulozima dužnika ne uspije zbog nedostatka sredstava, što je sve češći slučaj.

– Ako ne bi uspjelo prethodno mirno posredovanje između dužnika i vjerovnika, javni ovršitelj u ovršnom nalogu istovremeno određuje ovrhu na svim vrstama imovine dužnika, dakle računima, štednim ulozima, nekretninama i pokretninama. Stoga, ako bi ovrha putem Fine bila neuspješna, odmah bi se moglo započeti s ovrhom na nekretninama i pokretninama dužnika temeljem istog ovršnog naloga, bez dodatnih troškova odvjetničkog sastava prijedloga za promjenu vrste imovine koja je predmet ovrhe, pojašnjava Vidmar.

 

Izvor: HUJO
Foto: rt

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje