Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Oko 70 radnika Vika na burzi: Svi smo bili kao obitelj, a sad nitko nema razumijevanja

Objavljeno:

- dana

Zbog požara

– Svi smo bili kao obitelj, a sada pomoći nema niotkud. Nitko nema razumijevanja – rekla je Mirjana Hajsok koja u Viku radi već 25 godina kao majstorica.

Ona će kao i oko 70 radnika završiti na burzi. Ta sudbina zadesila ih je jer je prošli tjedan, točnije 17. svibnja u jutarnjim satima izgorio cijeli pogon. Radnici više nemaju na čemu raditi. Stigao je danas mobilni tim Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i upoznao radnike s njihovim pravima. Naime, imaju pravo na izvanredni otkaz, time i pravo na novčanu naknadu s burze i otpremninu.

Proizvodnja?

Iz tvrtke su radnicima poručili da su banke, s kojima Viko ima poslovni odnos, spremne za dogovor kako bi se nastavila proizvodnja.

– Međutim, trebat će tridesetak dana da se isprofiliraju svi razgovori. Dok se sve ne definira, ne možemo vam ništa reći niti obećati. Kompletna infrastruktura tvornice kao i zalihe proizvodnje su osigurane. O procjeni štete osiguravajuće kuće ovisi hoće li se proizvodnja nastaviti ili neće – ističu iz Obuće Viko i dodaju kako s nikakvom sigurnošću ne mogu tvrditi da će se proizvodnja nastaviti.

Kroz suze je govorila direktorica prodaje Sanja Vlašić.

– Mi u kožarskoj industriji smo izrazito žilavi. Ne mogu ništa reći konkretno, no vodimo pregovore da nas kupci ne napuste. Zaista se trudimo – dodala je.

Od 70 radnika, od kojih je većina preko 50 godina morat će potražiti novi posao.

Novi posao

– Manje-više svi smo stariji od 50 godina i neće nam biti lako pronaći novi posao. Imam problema s kralježnicom i sada se ponovno ići dokazivati te ići raditi za mašinu, neće biti lako – dodala je Mirjana Hajsok.

Davor Fosir u Viku radi 15 godina, a u istoj tvrtki radi njegova supruga.

– U slučaju da druga opcija ne postaji, potražit ćemo posao negdje drugdje. Majstor sam pa ću vjerojatno pronaći posao – istaknuo je Davor Fosir.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ističu da na tržištu rada postoji povećanja potreba za radnicima u kožarskoj industriji pa će oko 70 radnika tako moći pronaći svoje novo radno mjesto.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!