Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Oko 70 radnika Vika na burzi: Svi smo bili kao obitelj, a sad nitko nema razumijevanja

Objavljeno:

- dana

Zbog požara

– Svi smo bili kao obitelj, a sada pomoći nema niotkud. Nitko nema razumijevanja – rekla je Mirjana Hajsok koja u Viku radi već 25 godina kao majstorica.

Ona će kao i oko 70 radnika završiti na burzi. Ta sudbina zadesila ih je jer je prošli tjedan, točnije 17. svibnja u jutarnjim satima izgorio cijeli pogon. Radnici više nemaju na čemu raditi. Stigao je danas mobilni tim Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i upoznao radnike s njihovim pravima. Naime, imaju pravo na izvanredni otkaz, time i pravo na novčanu naknadu s burze i otpremninu.

Proizvodnja?

Iz tvrtke su radnicima poručili da su banke, s kojima Viko ima poslovni odnos, spremne za dogovor kako bi se nastavila proizvodnja.

– Međutim, trebat će tridesetak dana da se isprofiliraju svi razgovori. Dok se sve ne definira, ne možemo vam ništa reći niti obećati. Kompletna infrastruktura tvornice kao i zalihe proizvodnje su osigurane. O procjeni štete osiguravajuće kuće ovisi hoće li se proizvodnja nastaviti ili neće – ističu iz Obuće Viko i dodaju kako s nikakvom sigurnošću ne mogu tvrditi da će se proizvodnja nastaviti.

Kroz suze je govorila direktorica prodaje Sanja Vlašić.

– Mi u kožarskoj industriji smo izrazito žilavi. Ne mogu ništa reći konkretno, no vodimo pregovore da nas kupci ne napuste. Zaista se trudimo – dodala je.

Od 70 radnika, od kojih je većina preko 50 godina morat će potražiti novi posao.

Novi posao

– Manje-više svi smo stariji od 50 godina i neće nam biti lako pronaći novi posao. Imam problema s kralježnicom i sada se ponovno ići dokazivati te ići raditi za mašinu, neće biti lako – dodala je Mirjana Hajsok.

Davor Fosir u Viku radi 15 godina, a u istoj tvrtki radi njegova supruga.

– U slučaju da druga opcija ne postaji, potražit ćemo posao negdje drugdje. Majstor sam pa ću vjerojatno pronaći posao – istaknuo je Davor Fosir.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ističu da na tržištu rada postoji povećanja potreba za radnicima u kožarskoj industriji pa će oko 70 radnika tako moći pronaći svoje novo radno mjesto.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Romi su u jednoj međimurskoj općini dobili pravo na dvojezičnu ploču

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Orehovica prva je jedinica lokalne samouprave u kojoj je romska manjina prešla udio u stanovništvu od 33 posto, piše Večernji list, navodeći da su Romi prvi put dobili pravo na dvojezične ploče.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi zadovoljan je rezultatima popisa stanovništva u dijelu koji se odnosi na nacionalnost.

– Od svih nacionalnih manjina jedino romska bilježi rast, i to od nekih šest posto. Posebno me sretnim čini to što su u općini Orehovici Romi prešli 33 posto, što je preduvjet za dvojezičnost – rekao je jučer Kajtazi. Prvi put u povijesti romska nacionalna manjina imat će pravo na to da natpisi na pločama na javnim ustanovama budu i na romskom jeziku.

Predsjednik Općinskog vijeća Orehovice Neven Kreslin kaže da će se sastati sa zastupnikom Kajtazijem i razgovarati o dvojezičnim pločama.

– Primit ću Kajtazija i dogovoriti sve što je u skladu sa zakonom i propisima. Moramo sjesti i vidjeti kakva je procedura – kaže Kreslin.

Nastavite čitati

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje