Povežite se s nama

Međimurje

Više od 85 posto projekta Aglomeracije Donja Dubrava uspješno je dovršeno

Objavljeno:

- dana

– Unatoč brojnim izazovima s kojima smo se svi zajedno susreli u proteklih nekoliko godina, zadovoljni smo dosadašnjim napretkom radova budući da je više od 85 posto projekta uspješno dovršeno – rekla je direktorica Međimurskih voda Sunčana Glavina na tiskovnoj konferenciji projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava“.

Na konferenciji su predstavnici Međimurskih voda, jedinica lokalne samouprave uključenih u projekt te izvođača radova prezentirali tijek radova u protekloj godini i najavili preostale aktivnosti na projektu.

Ugovor o izgradnji sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava, potpisan je u kolovozu 2019. između Međimurskih voda i izvoditelja radova.

Sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava (71,74% bespovratna sredstva EU-a, 11,30% Državni proračun i RH, 11,30% Hrvatske vode, 5,66% jedinice lokalne samouprave), a vrijedan 177.908.091,99 kuna.

Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec) te općina Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba.

Sveukupno je predviđena izgradnja oko 65 kilometara gravitacijskih cjevovoda, više od 16 kilometara tlačnih cjevovoda, 34 precrpne stanice i kišno retencijski bazen volumena 400 metara kubnih.

Radovi u tijeku

Trenutno se izvode radovi na pripremi prometnih površina za asfaltiranje državne ceste DC209 te u naseljima Sveta Marija i Donji Mihaljevec na prometnicama ŽUC-a i na nerazvrstanim cestama. Izvode se i kućni priključci u naseljima Draškovec – Hemuševec te u Oporovcu.

Na lokacijama CS izvode se radovi na ugradnji opreme i radovi na izvedbi zaštitnih ograda. U naselju Donja Dubrava preostali su završni radovi uređenja zone radova, dok u Donjem Vidovcu predstoji asfaltiranje habajućeg sloja asfalta i završni radovi uređenja zone radova.

– Uzevši sve u obzir, možemo reći da smo zadovoljni s trenutnim stanjem projekta, pogotovo jer smo mi u Donjoj Dubravi još prije deset godina počeli razgovarati o takvom projektu – istaknuo je Marijan Varga, načelnik općine Donja Dubrava.

Uz sustav odvodnje, u tijeku je i gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kapaciteta 13.000 ES s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i obradom mulja na poljima za ozemljavanje. Na sustav javne odvodnje i pročišćavanja moći će se priključiti oko 3600 domaćinstava.

Međimurje

Općina Podturen od 8. do 11. lipnja priprema prigodni program povodom proslave Dana Općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana Općine Podturen, iz Općine pozivaju sve mještane da svojom nazočnošću uveličaju obilježavanje ovoga dana.

Svečanost će se održati u petak, 9. lipnja 2023. godine, s početkom u 18 sati u Sportskoj dvorani u Podturnu, a u nastavku donosimo detaljni program proslave od 8. do 11. lipnja.

Program:

Četvrtak, 8. lipnja 2023.

– 7:00 – 13:00 Općinski ribički kup – Mura Podturen (organizator je ŠRD „Šaran“ Podturen)

– 10:00 Tijelovska misa s procesijom – Podturen    

Petak, 9. lipnja 2023.

– 18:00 Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Podturen – Sportska dvorana

Subota, 10. lipnja 2023.

– 17:00 – 20:00 STREET-ART FESTIVAL Udruge slobodnih umjetnika Mura Podturen – kod Osnovne škole Podturen

– 20:00 Koncert „U čast velikana“ – LGOP – Sportska dvorana

Nedjelja, 11. lipnja 2023.

– 10:00 Općinska biciklijada – Zdrav život uz Muru (Start kod ribičke kućice u Podturnu)

17:30 Nogometna utakmica – NK Budućnost – NK Mali Mihaljevec (Miklavec)

17:30 Nogometna utakmica – NK Dubrava – NK Borac (Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mladi međimurski inovatori osvojili četiri medalje u Zagrebu, Lovro Erdelji oduševio žiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zagreb je bio domaćin 23. izložbe inovacija mladih „INOVA-MLADI 2023.“. Riječ je o izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te studenata s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih udruga mladih inovatora.

Izložba je održana u Studentskom centru u Zagrebu, a izloženo je 250 radova mladih inovatora. Na izložbi je sudjelovalo i Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije koje su predstavljali učenici iz OŠ Sveti Martin na Muri Luka Jakopić s mentoricom Dubravkom Žignić-Resman i učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba Lovro Erdelji, Sara Matulin i Maja Tomašić uz suradnju mentorice Jelene Tuksar, učiteljice tehničke kulture.

Lovro Erdelji predstavio se radom „Magic mirror“, Sara Matulin s „Don Quijote vjetrenjačom“, Maja Tomašić s „Un vento tranquillo vjetrenjačom“, a Luka Jakopić s pametnom kućom. Prezentacija rada je izazvala veliki interes među mnogobrojnim posjetiteljima izložbe.

Proglašenje rezultata održano je u srijedu, 24. svibnja, a kvaliteta rada potvrđena je dobivanjem zlatnih medalja za Lovru Erdelju i Luku Jakopića, srebrne medalje za Saru Matulin i brončane medalje za Maju Tomašić.

Posebna nagrada za najbolju inovaciju osnovnih škola dodijeljena je za rad „Magic mirror“ autora Lovre Erdelje s mentoricom Jelenom Tuksar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje