Povežite se s nama

U fokusu

Vlašić priznao: Riskirali smo s izborom Izraelaca, platit ćemo pola milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

EU PROJEKT GRADNJE KANALIZACIJE

Kad će u Varaždinskoj županiji početi izgradnja pročistača, a potom i kanalizacijske mreže, nije poznato.

Kao što smo izvijestili jučer, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je Varkomovu odluku o izboru tvrtke iz Izraela, čija je ponuda ocijenjena kao najpovoljnija za dogradnju i rekonstrukciju pročistača.

<< Stričak: Međimurci dovršavaju kanalizaciju, a Varkom nije uspio izabrati ni izvođače radova

Taj natječaj će biti poništen i potom raspisan novi, najavio je direktor Varkoma Vlado Vlašić danas na konferenciji za novinare.

– Projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na prostoru Aglomeracije Varaždin ide dalje. Riječ je o zahtjevnom projektu, a pročistač u Varaždinu jedan je od najvećih takvih uređaja u Hrvatskoj koji ide u rekonstrukciju. Dokumentacija je opširna, ponude imaju po 1.600 stranica, a iza nas je šest mjeseci rada – napomenuo je Vlašić.

Naveo je da su za dogradnju i rekonstrukciju pročistača primili deset ponuda, od kojih sedmero ponuditelja nije ispunilo natječajne uvjete, pa njihove ponude nisu bile razmatrane. Preostale tri ponude bile su ocijenjene kao valjane, a prihvaćena je ona izraelske tvrtke Tahal Consulting Engineers.

– Iako je bilo vidljivo da se i kod te tri ponude može govoriti o sitnim nedostacima, koji nisu imali utjecaja na samu ponudu, povjerenstvo ih je ocijenilo valjanima, a sukladno kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude, odabran je najpovoljniji ponuditelj – rekao je Vlašić.

Državnoj komisiji sporna riječ „zasebnosti“

Na novinarsko pitanje zašto nisu odmah poništili natječaj ako su utvrdili da ni preostale ponude ne zadovoljavaju, Vlašić je odgovorio da su odlučili riskirati, jer nedostaci nisu bili od presudne važnosti.

– Žalbe su podnijele tvrtke čije su ponude bile odbijene kao nevaljane, a Državna komisija za kontrolu javne nabave sad je utvrdila da i ponuda odabranog ponuditelja nije udovoljila formalnim uvjetima dokumentacije za nadmetanje. Donijeli su rješenje da niti jedna ponuda ne odgovara uvjetima. Da je riječ o formalnim propustima, govori vam primjer da je jedna ponuda neprihvatljiva zato što je, prema rješenju DKOM-a, u njoj korištena „strana“ riječ „zasebnosti“ – pojasnio je Vlašić.

U Varkomu su odlučili riskirati, a to ih je koštalo pola milijuna kuna, koliko iznose troškovi žalbenog postupka koje moraju isplatiti zajednicama ponuditelja.

To je samo jedan od pet natječaja koje je Varkom raspisao u sklopu projekta Aglomeracije Varaždin, kojim je predviđena gradnja pročistača i niza drugih uređaja, te oko 224 kilometara kanalizacijske mreže na području Varaždina te općina Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Beretinec, Maruševec, Cestica, Vinica, Vidovec, Petrijanec i Sračinec.

Dosad su potpisana dva ugovora, onaj za vidljivost projekta te nadzor projekta, dok je u tijeku donošenje druge odluke o odabiru tvrtke koja će nadzirati dogradnju pročistača.

Osim natječaja za pročistač, koji će biti poništen i raspisan ponovno, Varkom je odlučio poništiti i natječaj za dogradnju i sanaciju sustava odvodnje u Gradu Varaždinu. – Na to nadmetanje javilo se deset ponuditelja, ali nijedna ponuda nije bila u skladu s uvjetima iz dokumentacije – pojasnio je Vlašić.

„Neće nam biti uskraćen EU novac“

S obzirom da ti natječaji kreću ispočetka, pitanje je hoće li izvođači radovi biti izabrani do sredine 2017. godine. Vlašić nije htio nagađati.

Na pitanje zašto u Varaždinskoj županiji još nisu odabrani izvođači radova, dok je u Međimurskoj županiji izgradnja njihove kanalizacije pri samom kraju, direktor Varkoma je napomenuo da su oni bili u potpuno drugačijoj situaciji.

– Međimurska županija je granično područje, pa su imali pravo koristiti pretpristupne EU fondove, dok je Varaždinska županija na korištenje sredstava iz EU fondova pravo imala tek nakon pristupanja Hrvatske u EU – pojasnio je Vlašić.

Je li zbog kašnjenja ugrožen projekt Aglomeracije vrijedan čak 800 milijuna kuna? Naime, kao rok za završetak radova spominje se 2018. godina, a jasno da do tada kanalizacija neće biti gotova.

– Ne, nije ugrožen projekt. Rok za dovršetak uređaja jest 2018. godina, ali mi ćemo do tada početi s radovima na pročistaču, a potom imamo još dvije godine da ga dovršimo. Novac iz EU fondova nam neće biti uskraćen – poručio je Vlašić.

Izvor:
Foto: rt

Međimurje

Vladimir Topolnjak: “Nakon 32 godine u Međimurskim vodama ponosno sam otišao u mirovinu!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnoge Međimurke i Međimurce nedavno je iznenadila vijest da je dosadašnji direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak podnio ostavku na funkciju koju je obavljao zadnjih osam godina, osobito s obzirom na činjenicu da je prije nekoliko mjeseci dobio novi četverogodišnji mandat.

U medijima se čak pojavila i tvrdnja da je tada najavio kako će mandat odraditi do kraja, no Topolnjak kaže da ta informacija nije točna. Prije nešto više od osam godina, kad je na direktorskom mjestu zamijenio dotadašnjega dugogodišnjeg direktora Josipa Zorčeca, u novinama su se pojavili napisi da se radi o političkoj smjeni. Tadašnji je direktor, naime, u to vrijeme bio članom HDZ-a, dok je Topolnjak član SDP-a.

– Ispunjavam sve uvjete za starosnu mirovinu, a ovaj naporan posao prepuštam nekomu mlađem i odlazim iz osobnih razloga. Tvrtka je u odličnom stanju u svakom pogledu, kako s ljudskim resursima, tako i s materijalnima i likvidnošću.

Imali smo prilike izabrati najbolje kadrove na natječajima, bez utjecaja politike, na što sam posebno ponosan, jer smo sve radili u interesu društva. U zadnjih nekoliko godina bilo je problema s manjkom vodoinstalatera: na tržištu rada u zadnje vrijeme praktički nije ni bilo školovanoga kadra tog tipa. Situacija se, doduše, pomalo popravlja – ljudi prepoznaju činjenicu da zanatima itekako predstoji svijetla budućnost. Naša tvrtka možda ne nudi najveće plaće, ali nudi sigurnost, poštovanje prema radnicima i odlične međuljudske odnose.

Naši radnici znaju da trebaju poštovati korisnike i vlasnike – jedinice lokalne samouprave. Na to nas obvezuju i ustanovljeni standardi unutar tvrtke, jer smo bili prva tvrtka u Hrvatskoj unutar naše branše koja je uvela ISO standarde kvalitete, i koja je svih ovih godina unapređivala te standarde i uvodila nove, sukladno svjetskim trendovima – objašnjava Topolnjak. Dodaje i da su u zadnjih osam godina “preporođeni” materijalni resursi tvrtke.

Korištenje sredstava EU

– Pritom mislim na radne prostore, s obzirom na činjenicu da smo radili u vrlo skromnim uvjetima u upravnoj zgradi koju smo dijelom dobili iz hipoteke posrnulog diva MTČ-a, a dijelom kasnije kupovali od banaka. Tu zgradu smo u potpunosti obnovili, ponajviše iz europskih sredstava. Tako su radnici dobili adekvatne radne uvjete, ali i naši korisnici usluga, počevši od samog ulaza, gdje su, osim info centra za potrošače i blagajne, služba odnosa s korisnicima i dva platomata koja su odlično poslužila svrsi u vrijeme pandemije. Naši korisnici još uvijek mogu na blagajni i na platomatima plaćati bez naknade.

Vodovod i skladište preselili su se u građevinu kupljenu iz stečaja uz južnu obilaznicu Čakovca na strateški vrlo dobrome mjestu za ekipe koje moraju što brže doći u bilo koji dio Međimurja. Radilo se o skoro novoj građevini kupljenoj u skladu s našim potrebama za te odjele trgovačkog društva. Odjel odvodnje i Odjel pročišćavanja smješteni su na rekonstruiranom Pročistaču otpadnih voda Čakovec te su uz pomoć EU projekta prošireni. Nude dobre uvjete; kako za radnike, tako i za sva vozila i strojeve koji su neophodni za funkcioniranje tih dvaju sustava.

Na istoj lokaciji je i interni laboratorij Međimurskih voda, također moderniziran u skladu s najnovijim propisima, koji provodi analizu vode za piće na cijelom javnom sustavu vodoopskrbe Međimurja, ali i na sustavu odvodnje i pročišćavanja vode u Međimurju – kaže sada već bivši direktor Međimurskih voda.

Voda izvrsne kvalitete

Sadašnje stanje vodoopskrbe najbolje je dosad u pogledu gubitaka vode na mreži i općeg stanja sustava, ističe. Gubitci vode na mreži trenutačno iznose oko 22 posto, dok ILI indikator uspješnosti vodoopskrbe prema kriterijima Svjetske banke za razvijene zemlje iznosi 1,3.

– U Međimurju je vodovodna mreža u potpunosti izgrađena u svakom od 131 naselja, a svih godina znatna sredstva ulagana su i u rekonstrukcije. Mnogi vodovodi muku muče kako zadržati gubitke na istoj razini, jer kilometri cjevovoda stare, a to je velik problem. Obnova ide iz amortizacije, iz vlastitih sredstava. To je samo dio upravljanja kvalitetom.

Međimurske vode su u velikoj mjeri digitalizirale svoje sustave, sve s ciljem upravljanja sustavima u realnom vremenu. Odvodnja ima specijalna vozila za čišćenje kanalizacije i opremu za ispitivanje vodonepropusnosti i TV inspekcijsko snimanje sustava, najvećim dijelom nabavljenu iz EU sredstava.

Odjel vodoopskrbe i skladište

Oformili smo i vlastiti laboratorij za provođenje ispitivanja vodonepropusnosti i TV inspekcijskog snimanja koji je akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija pa može provoditi službena ispitivanja i snimanja svojih sustava za vlastite potrebe s vlastitim kadrom. Na poligonu Međimurskih voda svi preostali laboratoriji polažu i obnavljaju svoje akreditacije, njih četrdesetak u Hrvatskoj, od čega su samo dva iz javnog sektora – Međimurske vode i VARKOM.

Cilj opremanja laboratorija bila je optimizacija troškova, koje na kraju plaćaju naši korisnici. Svojim laboratorijem provjeravamo kvalitetu novozavršenih cjevovoda kako bismo ih preuzeli u ispravnom stanju, mogli nedostatke reklamirati u jamstvenom razdoblju i otkloniti ih na teret izvođača – naglašava “friški” umirovljenik iz Nedelišća.

Ovih dana u Vodama završava državna revizija, koja se provodi u svim vodoprivrednim poduzećima. Topolnjak je zadovoljan što je do nadzora došlo upravo u trenutku kad odlazi u mirovinu, jer će se verificirati u kakvom je stanju bila tvrtka prilikom njegova odlaska.

Kanalizacijska mreža

Za sam kraj dodaje da su za vrijeme njegova upravljanja Vodama dovršene dvije velike aglomeracije – Čakovec i Novo Selo na Dravi, kao i da su u tijeku poslovi oko dviju velikih aglomeracija – Donje Dubrave i Murskoga Središća – a sve je pripremljeno i za druge velike aglomeracije koje još čekaju Međimurje: Podturen, Podbrest i Donji Kraljevec. Njih će se aplicirati čim državne institucije završe pregovaranje za buduće razdoblje EU fondova i objave poziv i pravila za prijavu.

Detalj s radova na kanalizacijskoj mreži u Donjem Vidovcu (Aglomeracija Donja Dubrava)

– Dosad smo izbjegnuli sve moguće penalizacije koje prijete ovoliko velikim projektima, što je izrazito teško. Želim napomenuti da je cijena vodnih usluga – vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja – ista već 11 godina, iako su svi troškovi rasli. Na kraju novomu vodstvu Društva i radnicima želim puno uspjeha u daljnjem radu! – zaključuje i poručuje Topolnjak, koji će odsad više vremena posvetiti obitelji – supruzi Mariji i sinovima Dini i Filipu – i zanemarenim hobijima.

Nastavite čitati

U fokusu

Istrijani u Varaždin izvoze skoro sav svoj biootpad i ne misle stati!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istarska građanska inicijativa “Čist zrak duga ljubav“ ovih dana dobro se zabavlja na račun Varaždina, grada koji je kao stvoren da „guta“ sve, čak iz 350 kilometara udaljenih kanti za smeće.

Naime, sa Facebook stranice spomenute građanske inicijative može se iščitati da su u Istri nesposobni urediti kompostane, pa između ostalog voze u Varaždin biootpad koji zbrinjava jedno bioplinsko postrojenje.

I dok varaždinskoj platformi Budimo grad i vladajućoj koaliciji SDP / Reformisti „nešto smrdi u zraku“, pa nabavljaju stacionarne stanice za mjerenje kvalitete zraka, drugima zapuše mala burica i odmah im smrdi.

Stoga su se pametni Istrijani dosjetili jadu i zaobišli ŽCGO Kaštijun. Primjerice, nedavno su napokon nabavili kante za biootpad za svoje tržnice, pa i onu u Gradu Pula koji je većinski vlasnik tamošnjeg MBO-a, a sve što prikupe tovare i voze u Varaždin.

Za taj posao angažirana je tvrtka “Metis“ u vlasništvu hrvatskog „kralja otpada“ s kojim varaždinska gradska vlast na čelu s Nevenom Bosiljom pregovara o kupnji tvornice za MBO otpada u Brezju. S ovim poslovnim aranžmanom pohvalila se Koviljka Aškić, direktorica tvrtke „Eko Pula“ i gradska vijećnica u Puli iz redova “Možemo“…

Istrijani očigledno ne žele širenja smrada i eventualne zaraze u svom dvorištu. Stoga su idealno rješenje za zbrinjavanje svog biootpada pronašli u Varaždinu, jer tu se nema tko buniti.

I dok Varaždin svoj MKO ne može voziti u Jerovec, nitko od nadležnih se ne sekira što se sa zbrinjavanjem istarskog biootpada na području Varaždinske županije narušava „načelo blizine“.

Štoviše, Varaždinci nemaju pojma je li taj istarski otpad dobro razvrstan. Ako nije, može se ponoviti afera iz Svetog Petra Orehovec. Naime, tzv. „digestat“ se obićno prosipa po poljima, a ako nije produkt „čistog“ biootpada, nastaje ekološki problem.

Više o svemu pročitajte OVDJE  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje