Povežite se s nama

Međimurje

Za dogradnju vrtića u Draškovcu osigurano gotovo četiri i pol milijuna kuna

FOTO: Studio Vipro

Objavljeno:

- dana

U lipnju 2021. godine Grad Prelog započeo je s pripremom projektne dokumentacije za prijavu projekta „Rekonstrukcija, dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića u Draškovcu“ prema Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Rezultate svega objavio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek na Božićnoj priredbi Osnovne škole Draškovec, čiji su gosti bili i mališani iz Dječjeg vrtića Fijolica Područnog odjeljenja Draškovec.

Naime, gradonačelnik Ljubomir Kolarek potpisao je Ugovor o financiranju projekta Rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića Fijolica Prelog, PO Draškovec.

Tim ugovorom Grad Prelog će za dogradnju vrtića u Draškovcu dobiti maksimalan iznos mogućih sredstava, 4.444.618,39 kuna/589.902,24 eura.

Sjajna je to vijest za Grad Prelog i posebno za sve korisnike vrtića u Draškovcu. Potpisivanju Ugovora su prisustvovali, a kasnije uživali u Božićnoj priredbi i predsjednik Mjesnog odbora Draškovec Nino Marđetko, ravnateljica Osnovne škole Draškovec i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Preloga Margit Mirić, ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica Kristina Posavec te Miroslav Hržić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada i projekte Grada Preloga.

Uz ovu vijest, gradonačelnik Kolarek je još jednom najavom obradovao korisnike Dječjeg vrtića Fijolica.

Prije nekoliko dana Grad Prelog objavio je vijest o projektu koji uključuje sufinanciranje predškolske djelatnosti u Dječjem vrtiću Fijolica Prelog od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a Gradu Prelogu je kroz ovaj projekat odobren iznos od 412.500 kuna.

Dio tih sredstava utrošit će se za pokrivanje troškova boravka djece u vrtiću u mjesecu siječnju te će za sve korisnike, boravak djece u mjesecu siječnju biti besplatan.

Besplatan vrtić u mjesecu siječnju, odnosno pokrivanje troškova od strane Grada Preloga odnosi se na svu predškolsku djecu na području Grada Preloga, bilo da su polaznici Dječjeg vrtića Fijolica ili Dječjeg vrtića Vesela loptica.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje