Povežite se s nama

Život i društvo

Zagrebački hedonisti uživali u priči o varaždinskim vinima

Objavljeno:

- dana

Od ove će godine svi zaljubljenici u vino te cijela vinska javnost Međunarodnu izložbu mladih vina u Ludbregu prepoznavati kao manifestaciju pod nazivom „Vincekovo“. Naime, dvadeset i osma izložba zaključena je velikom svečanošću 31. siječnja ove godine u Ludbregu.

Mogli bismo reći kako nakon mnogih godina rutine i predvidivosti, ovogodišnjom organizacijom manifestacija „Vincekovo“ je iznenadila Ludbreg, Varaždinsku županiju, Hrvatsku i susjedstvo.

Usvojeno je novo ime izložbe i postavljene sasvim nove grafičke konstante. Treba istaknuti kako su se ustaljenoj sudačkoj komisiji za ocjenjivanje mladih vina po prvi put pridružili ugledni sommelieri i vrsni poznavatelji vina Zoltan Gyorffy iz Mađarske i Jože Rozman iz Slovenije, a iz Hrvatske im je pridružen Siniša Lasan – trostruki državni sommelier prvak i sudac na londonskom Decanteru.

Pokazalo se kako je upravo angažman Siniše Lasana proizveo najsnažniju tektoniku u dugogodišnjoj ludbreškoj vinskoj bonaci. Potvrđuju to vibracije u dane ocjenjivanja, nevjerojatno posjećene vinske radionice u Varaždinu i Ludbregu, živa Zainteresiranost određenih vinarija za nove načine pristupa vinu i tržištu, a najviše neočekivano medijsko zanimanje i praćenost.

Zbog ovog zadnjeg detalja odlučeno je da se jedna vinska radionica organizira upravo za vinske znalce, kritiku, medijsku i eno-gastro scenu Zagreba u samom centru metropole. Degustacija i prezentacija najboljeg od najboljeg iz Varaždinske županije održana je u petak, 21. veljače, u Pupitresu, kultnom Wine & Coffe baru Jelene Šimić Valentić u Frankopanskoj 1.

U gradu na čijim se kvadratima u jednom danu održava desetak izrazito jakih i važnih događaja, podvig je okupiti najuglednije i najvažnije osobe sa zagrebačke eno-gastro scene. Lasan je u danima pripreme za radionicu obišao dvadesetak vinarija i za kušački panel odabrao desetak najzanimljivijih. Iako su za stolove u Pupitresu sjeli ljudi koji su dobro upućeni u vinsku industriju Hrvatske, mnogi su glasno potvrdili iznenađenje dobrim, ali i izvrsnim vinima sa sjevera od kojih za neka nikada nisu niti čuli.

Predstavljeni su sauvignoni Lovrini Vinogradi i Kotolenko, graševine Šafran i Kopjar, rajnski rizlinzi Najman i Stručić, manzoni Makar i Šafran, muškati žuti Kežman i DeMar, natur graševina Stručić te pinoti crni Najman, Kopjar i Mežnarić.

Uz sva predstavljena vina i izvrsno domaćinstvo Pupitresa, našlo se prostora i za nekoliko rečenica o vrhuncima Varaždinskog bučinog ulja. Tako je ulje prigodno predstavio pročelnik Upravnog odjela  za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek, a cijeli događaj pažljivo su popratili i u njemu angažirano sudjelovali Večernji list, Enozoik, Puni sepet, Eat&Out, Svijet u čaši, Vitomir Andrić, G.E.T. Report, Darko Lugarić, VINUM.IN te još desetak osoba koje će već sutrašnji dan iskoristiti za jake i korisne preporuke.

Predstavljanjem varaždinske vinske priče usred Zagreba, Siniša Lasan je i službeno zapečatio VINCEKOVO 2020. te odškrinuo vrata prema vinarijama koje zaslužuju našu radoznalost.

Život i društvo

Ukusni vrganji s jajima na humanitarnoj Vrganjijadi na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary Club Varaždin Jug u subotu, 23. listopada, od 8 do 12 sati na varaždinskom placu organizirat će sada već tradicionalnu dobrotvornu akciju Vrganjijadu, u sklopu koje će se, uz glazbu i prigodnu čašu vina ili soka, građanima nuditi vrganji s jajima.

Obroke će pripremati kuhari restorana August predvođeni chefom Goranom Jelušićem, a u organizaciji će sudjelovati i Udruga kuhara Varaždinske županije te Gradska tržnica Varaždin, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rotary Club Varaždin je udruga koja svojim aktivnostima podupire brojne projekte razvoja lokalne zajednice, izvrsnost kod učenika i studenata te brojne humanitarne projekte. Tako će i u subotu građani moći dati podršku dobrotvornim aktivnostima kluba kroz preporučenu minimalnu donaciju od 15 kuna za obrok i piće.

Inače, novcem prikupljenim od Vrganjijade sudjelovalo se u nabavi, primjerice, opreme i stipendija za učenike osnovnih škola na području Grada Varaždina, nabavi neonatoloških krevetića za Odjel pedijatrije OB Varaždin, odnosno za recentno opremanje senzornog parka za Centar “Tomislav Špoljar” instalacijom ljuljačke za djecu s invaliditetom, a planira se i nastavak opremanja navedenog parka.

Dodajmo da je Rotary Club Varaždin Jug u pandemiji sudjelovao i u projektu opremanja bolnica diljem Hrvatske termovizijskim kamerama te nabavci zaštitne opreme za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Varaždina.

Ove godine finaliziran je i trogodišnji  projekt podrške izvrsnosti i razvoja lokalne zajednice – STEM LAB –u suradnji s drugim varaždinskim rotarijanskim klubovima (RC Varaždin i RC Varaždin 1181)  i u sklopu kojeg je opremljen laboratorij za STEM područje, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sredstva za nabavu opreme vrijedne 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“.

S drugim varaždinskim klubovima sudjelovali su i u zajedničkom međunarodnom projektu Kanya’s Chance u kojem mladi liječnici rade na poboljšanju pristupa higijenskih proizvoda ženama u zemljama u razvoju, a na međunarodnoj razini kontinuirano uplaćujemo značajna sredstva u fond za suzbijanje i eradikaciju dječje paralize u svijetu, što je inicijativa po kojoj su rotarijanci inicijalno i poznati.

Nakon razornog potresa jačine 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu aktivno su se uključili i značajnim financijskim sredstvima sudjelovali u projektima sanacije i razvoja tog područja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počela rekonstrukcija vinogradarske kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Vidovec

U naselju Tužno krenuli su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije vinogradarske kuće za koje je proveden otvoreni postupak javne nabave i izabran je izvođač radova.

Ukupna vrijednost radova prve faze rekonstrukcije iznosi 957.847,23 kuna. Za provedbu projekta „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća – I. faza“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Općini Vidovec 450.000 kuna bespovratnih sredstava, dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna.

Podsjetimo, projekt se odnosi na rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina. Po završetku svih faza rekonstrukcije, etno kuća će u gornjem dijelu imati trajni postav etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje