Povežite se s nama

Glazba

Zašto je čovjek u bijelom svilenom odijelu napunio Arenu?

Objavljeno:

- dana

GORAN BREGOVIĆ I ORKESTAR ZA SVADBE I SPROVODE

Zašto je Goran Bregović, glazbenik u bijelom svilenom odijelu privukao publiku u varaždinsku Arenu? Jer se čovjek jednostavno zna prodati.

Bregović je hrvatskoj publici Brega iz Bijelog Dugmeta, lik koji generacije 40 plus vraća u ona super vremena kada su imali 20 i neku i čitav svijet je bio pred njima, a Jugoslavija se još nije raspadala.. Drugi dio publike koji je popunio dvoranu su oni koji vole world music, u ovom slučaju romsku glazbu, na čemu je Bregović izgradio svoje novo ime u novoj mu domovini Francuskoj još prije nekih 10 godina. Naravno, Bregović je uzeo najpopularnije od romske glazbe poput “Mesečine”, “Sandale” i ” Čaje šukarije” i malo ih prilagodio.

izgradio karijeru u Francuskoj na romskoj glazbi

Prvi ih je vrlo dobro plasirao Francuzima koji su još uvijek duboko uvjereni da je upravo Bregović autor svih tih pjesama. Iako je u subotu sve super zvučalo i u Orkestru za vjenčanja i sprovode okupljeni su vrhunski glazbenici njihova izvedba vrlo je daleko od topline, žara i spontanosti koje imaju srpski trubači Marko i Boban Marković, makedonski Kočani orkestar ili pak jedan od najboljih rumunjskih trubača Fanfare Ciocarlia. No sumnjamo da bi oni mogli poput Brege mogli napuniti bilo koju arenu, a kamoli našu na Dravi. Jer smo zaboravili još jednu trećinu publike koje je bilo najviše. Onih koji su došli zbog još jedne Bregovićeve “žice”. A to je da zna pogoditi što je popularno – kao npr. miksanje truba i popa što lagano, ali vrlo oprezno dolazi do granice s turbo folkom. Takva je pjesma “Ovo je Balkan! koju je 2010. napisao za Eurosong za srpskog predstavnika Milana Stankovića.

Ružica si bila za štih maturalne večeri

Možda to sve ipak nije bitno koliko činjenica da su se svi u subotu dobro zabavili ne misleći puno o tome zašto i kako. Ruku u zraku i mokrog grla bila je publika u prvim redovima. Neke od nas i kolektivno pjevanje “Ružica si bila” podsjetilo je na npr. maturalnu večer, a ne čudi nas da se dvoranom ta stara stvar doslovno orila.

Izvor:
Foto:

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje