Povežite se s nama

Međimurje

Završio ciklus radionica i predavanja o nematerijalnoj baštini Međimurja

Objavljeno:

- dana

NEMATERIJALNA BAŠTINA

Otvorenom medičarskom radionicom za sve zainteresirane održanom u Muzeju Međimurja Čakovec, završio je ciklus radionica koje prate izložbu „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“.

Kroz tri tjedna učenici međimurskih škola, ali i djeca iz nekoliko međimurskih vrtića, upoznali su se s tehnikom ukrašavanja licitarskih srca, izrade lončarskih proizvoda i izrade cvijeća od krep-papira te tako iz prve ruke učili o nematerijalnoj baštini.

Osim radionica, održana su i razna predavanja koja su pratila izložbu. Dr. sc. Ines Virč pričala je o govorima i toponimiji kao vidu nematerijalne baštine, a autorica izložbe i kustosica Janja Kovač održala je predavanje „Između obrta i umjetnosti – obrti kao nematerijalna baština“. Kustosica Janja Kovač je uz Leu Šprajc i Nevena Kolarića održala predavanje „Ethno zbirka“, a prof. Stjepan Hranjec upoznao je sve prisutne s međimurskim božićnim običajima.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju 19 novih slučajeva zaraze koronom, preminule su četiri osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentirano je 8 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 29. studenoga županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 3 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 418 osoba te je evidentirano 8 pozitivnih nalaza, što je 1,91 % od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavljene su 144 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1180.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 118 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 pacijenata, otpuštena su 3 pacijenta, 5 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Preminule su 4 osobe, ženske osobe stare 81 i 85 godina i muške osobe stare 75 i 82 godine.

Nastavite čitati

Međimurje

Cijepljenje u Čakovcu svakim radnim danom, u prosincu se nastavljaju masovna cijepljenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građani se na području Međimurske županije mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 sati do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, a od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U prosincu će se nastaviti masovna cijepljenja u Međimurskoj županiji. U subotu, 4. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i uZavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije).

U subotu, 11. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine, cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. 

Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje