Povežite se s nama

Međimurje

Velečasni Tihomir Kosec želio biti pilot, bio je vojnik, a na kraju ostao – neženja

Objavljeno:

- dana

POSEBAN GOST

Prvo je htio biti pilot, pa rukometaš. Svirao je harmoniku, bio je vojnik, skoro se i oženio, a na kraju svega postao je ono što je danas – svećenik. 

Riječ je o vlč. Tihomiru Kosecu, povjereniku za pastoral mladih Varaždinske biskupije, koji je bio poseban gost na satu vjeronauka u OŠ Domašinec. 

Neobičan put

Povod zbog kojega ga je vjeroučiteljica Kristina Kobal pozvala bio je razgovor s učenicima o temi braka ili celibata, tj. duhovnog poziva. Već sam susret s novom osobom na satu stvorio je novu atmosferu u učionici i poboljšao komunikaciju između učenika i predavača.

Mladi su ovim susretom bili oduševljeni zbog njegovih priča o sebi, njegovu životu, usponima i padovima.

– Sviđala mi se njegova prisutnost zato što nas je pokušao zbližiti s Bogom i detaljnije nas upoznao s vlastitim usponima i padovima. Saznali smo da mi uistinu nismo sretni kad nešto dobijemo ili ako se tako osjećamo već je naša sreća duboko ukopana u nama – naveli su neki od učenika nakon susreta.

Učenici OŠ Domašinec su priznali da nakon susreta s vlč. Kosecom iz drugačije perspektive gledaju na neke stvari u životu.  

Prijave za susret mladih u Vukovaru

Početkom studenoga započele su prijave za Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM), koji će se održati u Vukovaru 29. i 30. travnja 2017. godine pod geslom “Krist, naša nada”. Mladi se prijavljuju svojim župnicima, koji će te prijave proslijediti Uredu za Pastoral mladih Varaždinske biskupije. Cijena kotizacije iznosi 30 kuna za sve sudionike, a važno je da svi sudionici prođu katehetsku pripravu kroz 12 kateheza da bi bili spremni za sam susret.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Putoholičar Ivan Bengeri 8. prosinca dolazi u Prelog, ispričat će više o Gruziji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gruzija tvrdi da je rodno mjesto vina te zemlja gdje se gosti smatraju blagoslovom, a gostoljubivost je temelj života. Od zelenih dolina rasprostranjenih vinogradima do starih crkava i kula smještenih u fantastičnim planinskim krajolicima, Gruzija je jedna od najzanimljivijih zemalja na svijetu.

Gruzija se može dičiti prekrasnom baštinom arhitekture i umjetnosti, od špiljskih gradova i starih katedrala do tragova osmanske, židovske, ruske imperijalne te sovjetske i suvremene gruzijske kulture i arhitekture na svakom koraku, čineći zasebne cjeline koje se na nevjerojatan način stapaju u jedno.

Na cesti se automobili mimoilaze s kravama i konjima, priroda oduzima dah, ljudi su srdačni, hrana i vino fenomenalni… Sve to, i puno više, je Gruzija.

O ovoj neobičnoj zemlji pričati će putoholičar Ivan Bengeri na Putopisnoj svaštari u srijedu, 8. prosinca, u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani.

Ivan Bengeri od malena je obožavao listati atlase i proučavati zemljopisne karte, zato ne treba čuditi da su mu danas putovanja gotovo full-time job.

Zadnjih desetak godina pokrenuo je nekoliko putopisnih stranica kojima se iz godine u godinu sve više posvećuje.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju danas 132 slučaja oboljelih od koronavirusa, preminule dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno su 324 uzorka, od čega je evidentirano 127 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,1% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, a brzim antigenskim testiranjem potvrđen je 1 pozitivan slučaj.

U protekla 24 sata oporavile su se 142 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1139. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 87.874 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 118 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 osoba, otpuštena je 1 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Umrle su 2 osobe,muške osobe stare 77 i 91 godinu.

Jučer je u Čakovcu provedeno masovno cijepljenje građana. Cijepljeno je 355 osoba, od toga 164 osoba prvom dozom, 93 osobe drugom dozom i 98 osoba je cijepljena trećom, booster dozom.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje