Povežite se s nama

Život i društvo

“ŽUC ima svu dokumentaciju i projekte te može krenuti u rješavanje problema kod OŠ Trnovec”

Objavljeno:

- dana

Općina Trnovec Bartolovečki kontinuirano vodi brigu o sigurnosti u prometu na području općine.
Upravo je zato Općina već napravila elaborat i projektnu dokumentaciju za sve problematične točke u općini koje zahtijevaju adekvatna rješenja zbog veće sigurnosti svih sudionika prometa, a posebno onih najmlađih.

Tako pripremljena dokumentacija poslana je Županijskoj upravi za ceste od koje i vodstvo Općine, ali i mještani očekuju skori početak radova.

Među dokumentacijom pripremljena i ona za rekonstrukciju pješačkog prijelaza kod Osnovne škole Trnovec, rekao je načelnik Općine, HNS-ov Zvonko Šamec, koji naglašava važnost brige za najmlađe sudionike u prometu. Podsjetio je da se briga o ovome vodi na području cijele općine.

– Da je sigurnost svih sudionika u prometu jedan od prioriteta Općine Trnovec Bartolovečki, potvrđuju i projekti koji su državnu cestu koja prolazi Trnovcem učinili sigurnijom, a izgradnja novog rotora smirila je promet na kritičnom raskrižju. U naseljima Trnovec, Šemovec i Zamlaka na četiri su lokacije pješačkih prijelaza postavljena rasvjetna tijela kako bi se vozačima skrenula pažnja na povećani oprez, a ujedno i povećava vidljivost pješaka. Također, rasvjetno je tijelo postavljeno na državnoj cesti na pješačkom prijelazu kod osnovne škole u Šemovcu – rekao je Šamec.

Općina Trnovec Bartolovečki zatražila je izradu prometnih elaborata postavljanja novih uzdignutih ploha za smirivanje prometa na županijskim te nerazvrstanoj cesti. Radi se redom o lokacijama na županijskoj cesti u Šemovcu kod raskrižja Plitvičke i Ulice braće Radić, zatim na županijskim cestama u Trnovcu – u Bartolovečkoj ulici kod Osnovne škole i u Novoj ulici kod raskrižja s ulicama V. Nazora i I. Cankara – te na nerazvrstanoj cesti odnosno Sportskoj ulici kod k.b. 4 u Žabniku. Prometna su rješenja dogovorena u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom.

– Ujedno zahvaljujemo i kolegama iz Županijske uprave za ceste Varaždinske županije koji su zasigurno imali priliku vidjeti dokumentaciju navedene projekte te koji su sigurno upoznati s inicijativama Općine Trnovec Bartolovečki prema ŽUC-u za rješavanjem problematičnih točaka u prometu – dodao je načelnik Općine koji osobno, ali kao i mještani te oni najmlađi, očekuju skoro rješenje pješačkog prijelaza kod OŠ Trnovec.

Valja dodati da tijekom četverogodišnjeg mandata vijećnik Zdravko Hudler u Općinskom vijeću niti jednom nije potaknuo raspravu ili zatražio rješavanje ove problematike.

Život i društvo

U Varaždinu odabrano osam mladih plesača koji će nastupiti na europskim festivalima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinu je u petak i subotu, 9. i 10. travnja, održana velika plesna audicija u sklopu EU projekta „People power partnership“ kojeg Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još 13 institucija iz ukupno 10 zemalja, provodi u sklopu programa Kreativna Europa.

Projekt je usmjeren na plesnu kreativnost mladih osoba, s naglaskom na moderni i hip-hop ples, a kroz njegove će aktivnosti grupe mladih plesača iz partnerskih gradova imati priliku raditi s vrhunskim plesnim profesionalcima iz njemačkog Freiburga te s produkcijama, koje će uvježbavati na posebnim višednevnim radionicama, nastupati na velikim festivalima u partnerskim gradovima.

Program Kreativna Europa želi povezivanjem mladih ljudi putem kreativnih aktivnosti, u ovom slučaju izvedbenih i plesnih umjetnosti, ojačati osjećaj zajedničkog europskog identiteta, omogućiti transfer znanja i dobre prakse od profesionalaca prema amaterima te potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija, što je posebnu važnost dobilo u posljednjih godinu dana, kada se taj sektor našao u krizi izazvanoj pandemijom COVID-a 19.

Vodeći partner projekta je Pan Optikum Aktionstheater iz njemačkog grada Freiburga, profesionalni umjetnički kolektiv koji je nastao 1982. kao ulična kazališna skupina da bi do danas izrastao u multidisciplinarnu plesno-kazališnu instituciju koja priprema velike produkcije, surađuje s velikim kazališnim i plesnim kućama te nastupa na najvećim europskim festivalima.

Na audiciju, održanoj u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, odazvalo se 18 plesačica i plesača iz cijele Hrvatske, a žiri sastavljen od članova Pan Optikuma (Sigurn Fritsch, Luca Maria Fritsch, Mathias Retnner i Flynn Moers) je na temelju njihovog plesnog i glumačkog talenta odabrao osam hrvatskih sudionika projekta. To su: Christian Nujster, Dora Šesto, Hedera Perhaj, Iva Hađina, Lea Martinet, Mario Nobosenko, Sara Pavić i Dora Bašić.

Oni će od 17. kolovoza u Varaždinu, zajedno s osam kolega iz Italije, pod vodstvom koreografa i plesača iz Freiburga, pripremati produkciju koja će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Špancirfestu. Nakon Špancirfesta će otputovati u Vilnius gdje će istu koreografiju uvježbati s litvanskim plesačima te ju izvesti na festivalu „Loftas Fest“, koji se održava od 9. do 12. rujna.

Plesači će u drugoj fazi projekta, u rujnu 2022. godine, boraviti u Freiburgu gdje će s 24 mlada plesača iz tri partnerska grada pripremati glavnu produkciju. Ta će se produkcija izvesti na Špancirfestu 2023. godine, ali i na festivalima u gradovima partnerima u Velikoj Britaniji, Latviji i Portugalu 2024., kada projekt završava.

Ukupno će u aktivnostima projekta „People power partnership“ sudjelovati 104 mlade osobe iz cijele Europe. Projekt službeno završava u listopadu 2024. godine, s nadom da će se uspostavljene umjetničke i osobne suradnje nastaviti i u budućnosti. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 3.980.590,00 eura, a projektni proračun Turističke zajednice grada Varaždina iznosi 195.776 eura, od čega 50% odnosno 97.888 eura sufinancira Europska unije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin: prijavite se na poziv ako bilježite štetu nastalu uslijed mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na prethodni poziv koji je obavljen na strancima Grada Varaždina na OVOJ POVEZNICI.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati