Povežite se s nama

Život i društvo

Škola u kojoj se školuju stručnjaci za strateške gospodarske grane Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin baštinica je tradicije koja je započela osnivanjem Rudarske nadzorničke škole 1939.  Uz rudarstvo uvođeni su novi programi te je škola koncem šezdesetih godina prerasla u Školski centar za obrazovanje naftnih, geoistraživačkih, rudarskih i metalskih kadrova. 

Godine 1992. Centar se ukida, a jedna od pravnih sljednica bila je Rudarska i kemijska škola. Uvođenjem graditeljskih programa Rudarska i kemijska škola 2008.mijenja naziv u Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola. Danas je to jedina rudarska škola u Hrvatskoj.

Koji su programi?

Školu pohađa 725 učenika u 35 razrednih odjela. Ove godine upisujemo 212 učenika u 9 razrednih odjela. Nastava se odvija samo u jutarnjoj smjeni. Provodimo izobrazbu za gospodarska područja koja su od presudne važnosti za Republiku Hrvatsku, a to su prehrana, graditeljstvo i rudarstvo. Škola nudi izobrazbu u programu Prirodoslovne gimnazije i tri strukovna područja: rudarstvo, geologija, nafta i kemijska tehnologija, poljoprivreda, prehrana i veterina te graditeljstvo i geodezija. Najmodernija i najperspektivnija zanimanja svakako su ekološki tehničari i tehničari nutricionisti.

Ekološki tehničar je zanimanje budućnosti i vrlo traženo u zemljama Europske unije 

U sklopu škole djeluje i Prirodoslovna gimnazija s jedinstvenim programom, jer ima laboratorijske vježbe iz kemije, fizike i biologije u sve četiri godine. Učenicima uz teoretska znanja daje i vještine laboratorijskog rada potrebne za studije medicine, farmacije, biotehnologije, veterine, agronomije, zaštite okoliša itd. Učenici se intenzivno pripremaju za studiranje na Prirodoslovno-matematičkom, Prehrambeno-biotehnološkom, Medicinskom, Farmaceutsko-biokemijskom,

Agronomskom, Veterinarskom i drugim srodnim fakultetima i visokim školama. Škola obrazuje stručnjake i u području rudarstva, geologije, nafte i kemijske tehnologije. Tako se učenici mogu školovati za zanimanje geološkog tehničara koji samostalno radi na ispitivanju sastava tla, otkrivanju ležišta mineralnih sirovina, laboratorijskim ispitivanjima stijena i minerala te na izradi geoloških karata i zaštiti okoliša. Može studirati na svim prirodoslovnim i tehničkim fakultetima, prvenstveno na Rudarsko-geološko-naftnom i Prirodoslovno-matematičkom. Tu je i rudarski tehničar koji organizira, rukovodi i nadzire procese dobivanja i prerade mineralnih sirovina, prvenstveno sirovina za građevinsku industriju – šljunka, pijeska, kamena i gline; radi na gradnji prometnica i tunela, dobivanju nafte i plina te pitke vode, koja je najvažniji hrvatski prirodni resurs. Tu je i ekološki tehničar, zanimanje budućnosti i vrlo traženo u zemljama EU. Ovi stručnjaci rade na zaštiti prirode i okoliša, zbrinjavanju i preradi posebnog i opasnog otpada, reciklaži sekundarnih sirovina, na zaštiti pitkih voda, na očuvanju rijetkih biljnih i životinjskih vrsta i ekosustava. Mogu raditi u zavodima za javno zdravstvo, tvornicama kemijske, prehrambene i drugih procesnih industrija, u nacionalnim parkovima, analitičkim laboratorijima, na uređajima za pročišćavanje otpadnih voda itd. Na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu postoji studij zaštite okoliša, na kojem ustudiraju mnogi učenici naše škole.

Prehrana, građevina…

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin obrazuje i stručnjake u području poljoprivrede, prehrane i veterine. Prehrambeni tehničar radi u prehrambenoj industriji na pripremi i preradi hrane, kontroli i skladištenju sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda. Može raditi u laboratorijima prehrambene i biotehnološke industrije, zavodima za javno zdravstvo, na pregledu i distribuciji hrane u trgovačkim centrima, hladnjačama, carini itd.

Tehničar nutricionist radi na poslovima vezanima uz zdravu prehranu, izrađuje dijetne jelovnike za bolesnike, sportaše, trudnice, dijabetičare, osobe koje boluju od celijakije, djecu u školama i vrtićima, spa i welness centre itd. Može raditi u hotelima, bolnicama, u proizvodnji hrane, na pripremi i kreiranju proizvoda veće biološke vrijednosti, u analitičkim laboratorijima za kontrolu kvalitete hrane itd. Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu postoji studij nutricionizma.

U sklopu škole djeluje Prirodoslovna gimnazija s jedinstvenim programom 

Tu je i arhitektonski tehničar, koji radi u projektnim uredima kao suradnik projektanata u izradi i opremanju projektne dokumentacije za visokogradnju, u građevinskim tvrtkama kao voditelj i nadzornik gradilišta, u uredima za komunalne poslove i izdavanje građevinskih dozvola, u katastru, poduzećima za proizvodnju i prodaju građevinskih materijala, u tvrtkama za obnovu graditeljske baštine.

Učenike školuju i za zanimanja zidar, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, keramičar-oblagač i monter suhe gradnje.

Oprema i uvjeti

Uz jednosmjensku kabinetsku nastavu i kvalitetno ekipiranu pedagošku službu, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola ima moderno opremljene učionice, laboratorije, praktikume i kabinete, multimedijsku dvoranu te sportsku dvoranu u sklopu škole.

Dodatna pogodnost je ta što u školi postoji i lift za invalide. Učenici uz redovnu nastavu imaju mogućnost dodatne, izborne, fakultativne i terenske nastave, a u školi djeluje literarna i likovna grupa. Škola je uključena u međunarodnu razmjenu učenika, sudjeluje u EU projektima, na školi djeluje Centar izvrsnosti iz kemije, a poznata je i po tome što ima vlastiti rock bend! 

DJELATNOSTI

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin nalazi se u Hallerovoj aleji 3 u Varaždinu i ovlaštena je za izradbu energetskih pregleda i certifikata za kuće i druge objekte, a projektantima i investitorima pruža usluge geomehanike i geotehničkog laboratorija. Uz redovnu nastavu škola pruža i usluge izobrazbe odraslih polaznika u većini programa za koje je registrirana. 

Vinski laboratorij pruža usluge analize vina privatnim korisnicima. Sve informacije možete dobiti na broju telefona 042/313-292, [email protected] te internet stranicama škole www.rudarska.hr  

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje