Povežite se s nama

Život i društvo

Bolje spriječiti, nego liječiti!

Objavljeno:

- dana

Poliklinika Živa

Poliklinika Živa slavi šesti rođendan. 

Ova zdravstvena ustanova, koja pruža usluge preventivnih i dijagnostičkih zdravstvenih programa, od početka radi i razvija se u skladu sa svojim sloganom “Bolje spriječiti, nego liječiti!”- Korisnicima naših zdravstvenih programa, zaposlenicima poliklinike Živa, vanjskim suradnicima i suradnim ustanovama zahvaljujemo na suradnji i ukazanom povjerenju! – ističe dr. Mario Mikulan.

Moderna oprema

Građani koji žele provjeriti svoje zdravstveno stanje ili, nažalost, već imaju zdravstvene tegobe pa ne žele danima ili mjesecima čekati, u Poliklinici Živa će dijagnostičke pretrage obaviti bez čekanja i na modernoj opremi.

– Osim u dijagnostičke svrhe, pretrage se izvode i u preventivne svrhe kada želimo isključiti postojanje raznih tjelesnih bolesti i psihičkih poremećaja – navodi dr. Mikulan.

Kad je u pitanju dijagnostika bolesti probavnog sustava, koriste ultrazvučnu dijagnostiku pomoću koje mogu na vrlo jednostavan i bezbolan način dobiti uvid u stanje svih trbušnih organa. 

– Pri pregledu probavnih organa, kao što je to jednjak, želudac ili crijevo, u polikliničkom se radu izvodi endoskopija. Tako se pri pregledu želuca radi pretraga koju popularno zovemo gastroskopija, pri pregledu debelog crijeva se radi kolonoskopija, a pri pregledu završnog djela debelog crijeva radi se rektoskopija – pojašnjava dr. Mikulan.

U kardiološkom programu Poliklinike Živa, kao i u svim ostalim polikliničkim programima, osim dijagnostike i liječenja, veliki značaj pridaju i preventivnim pregledima srčano-žilnog sustava.

– Bolesti srca i krvnih žila i dalje su glavni čimbenik pobola i smrtnosti u općoj populaciji. S preventivnim pregledima i drugim programima prevencije nužno je stoga početi u što ranijoj životnoj dobi – savjetuje dr. Damir Varga, internist-kardiolog.

Važne pretrage

Zbog sve ranije pojave bolesti srca i krvnih žila, u sklopu preventivnih sistematskih pregleda kardiološki pregled i kardiološka dijagnostika uzimaju značajan udio u sveobuhvatnoj dijagnostici.

– Pregledom i dijagnostičkom obradom traže se u prvom redu čimbenici povišenog rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila. Od laboratorijskih pretraga utvrđuje se razina masnoća i šećera u krvi, koje su dugoročno čimbenici rizika za razvoj ateroskleroze i posljedično poboljevanje od visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara, te začepljenja krvnih žila bilo gdje u organizmu – navodi dr. Varga.

Bez čekanja možete obaviti EKG, ultrazvuk srca, a i 24-satno mjerenje krvnog tlaka

Od dijagnostike bolesti srca i krvnih žila, uz opći internistički i ciljani kardiološki pregled uvijek se radi i EKG. Ako postoji razlog za daljnju dijagnostičku obradu, liječnik kardiolog određuje neku od dodatnih dijagnostičkih pretraga. To može biti ultrazvuk srca kojim se dobiva uvid u stanje i funkciju srčanog mišića i srčanih zalistaka.
– Zbog povišenog krvnog tlaka, osobito ako se radi o većim vrijednostima i kod novootkrivenih bolesnika, te za kasniju procjenu uspješnosti liječenja može se učini 24-satno mjerenje krvnoga tlaka. Ako postoje promjene srčanoga ritma, radi se pretraga koja se zove 24-satno snimanje EKG-a – doznajemo. U slučaju sumnje na oslabljenu cirkulaciju krvnih žila srca može se raditi ergometrija i kondiciono testiranje. 

– To je osobito važno kod ljudi srednje i starije životne dobi koji se izlažu težim tjelesnim naporima tijekom radnih aktivnosti ili tijekom rekreativnih sportskih aktivnosti – pojašnjava kardiolog.

Postoje li znakovi u smislu slabije cirkulacije na periferiji, može se učiniti pretraga koja se zove color doppler i koja pokazuje postoji li kakvo začepljenje velikih krvnih žila ruku, nogu ili vrata.

U osoba koje imaju simptome ili su pod većim rizikom za moždani udar, također se u obradi koristi ultrazvučna pretraga koja se zove color doppler krvnih žila vrata.
– Osim toga, neurolog može pomoću ultrazvuka napraviti i pretragu koju zovemo transkranijalni doppler i dobiti uvid u cirkulaciju u krvnim žilama glave. U nekih će nadalje biti potrebno napraviti i transkranijalnu kolorom kodiranu doplersku sonografiju kako bi se razjasnio patološki nalaz – navodi dr. Mikulan.

Preventivni pregledi
Preventivni sistematski pregledi
Preventivni ciljani kardiološki pregled
Preventivni ciljani gastroenterološki pregled
Obrada, dijagnostika i liječenje bolesti srca i krvnih žila
24 satno mjerenje krvnoga tlaka
24 satno snimanje EKG-a
UZV srca i CD velikih krvnih žila
Ergometrija i kondiciono testiranje
Obrada, dijagnostika i liječenje bolesti probavnog sustava
UZV trbuha
Gastroskopija
Rektoskopija
Kolonoskopija
Obrada, dijagnostika i liječenje bolesti mozga i živčanog sustava
EMNG
Dijagnostika i liječenje psihijatrijskih poremećaja
Ultrazvučna dijagnostika
UZV srca
Color doppler velikih krvnih žila
UZV štitnjače
UZV trbuha
UZV dojki
Poliklinika Živa, Optujska 52, 42 000 Varaždin, tel: 042 303 979, fax: 042 303 989, 
email: www.poliklinika-ziva.hr, facebook Poliklinika Živa

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Novo Selo Podravsko moglo bi postati hrvatsko “Selo ruža”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za dobru organizaciju potrebno je malo motivacije, dobre volje, nešto vremena, ali puno zajedništva. Govore nam tako u Udruzi Slobodnjaki iz Novog Sela Podravskog, mjesta u sastavu Općine Mali Bukovec.

Oni su se nedavno primili organizacije jedinstvene manifestacije ˝Rikićevo proljeće˝, koja je posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz tog mjesta.

On je ostvario zapažene uloge u Mejašima, Gruntovčanima te u filmu legendarnog Žnidaršića Tko pjeva zlo ne misli.

Stoga su Slobodnjaki odlučili, ne samo odati počast svom poznatom sumještaninu, već očuvati taj dio kulture i stvaralaštva od zaborava.

– Riki Brzeska ostvario je značajne uloge u našim legendarnim filmovima, a želja nam je da i mlađe generacije upoznaju taj dio naše kulture – kažu nam u Udruzi.

Manifestaciji je prisustvovao i župan Anđelko Stričak.

– Novo Selo Podravsko, koje se nalazi u Općini Mali Bukovec je poznato po proizvodnji ruža. Međutim, sad je bogatije i za jednu manifestaciju “Rikićevo proljeće” u spomen na glumca Rikarda Brzesku. Pretpostavljam da se svi ili barem mi stariji sjećamo nezaboravnih Gruntovčana, a on je u njima utjelovio lik Gabera Požgaja. Scene bakice koja je umrla pa se predomislila, proslave obljetnice vatrogasnog društva, licitaža trstike, Dudeka uposlenog u HŽ-u, njihovog pjevanja “… tihe noći moje zlato spava….” ostaju nezaboravne. Uvijek ih je ponovo lijepo gledati. To su scene koje uz seriju Velo misto zasigurno ulaze u najbolja djela hrvatske kinematografije. Ali, osim podsjetnika na njih potrebno je i prisjetiti se svih tih velikana hrvatske povijesti – rekao je Stričak.

Pritom je dao podršku Udruzi Slobodnjaki, njihovom predsjedniku Daliboru Horvatu i načelniku Malog Bukovca Darku Markoviću da Novo Selo Podravsko brendiraju kao hrvatsko ˝Selo ruža˝.

– Udruga je zaista aktivna, članovi organiziraju predstave, mnogobrojne sportske aktivnosti i izlete, uređuju i održavaju vanjske prostore poput igrališta i prostora oko društvenoga doma, pomažu i uveseljavaju malim gestama one kojima je to potrebno – rekao je načelnik Marković te dodao kako uz sve to Novo Selo Podravsko ima najveći rasadnik ruža u Republici Hrvatskoj pa je želja da se kompletni centar naselja zasadi sa stotinama sadnica ruža te da se mjesto pretvori u hrvatsko ˝Selo ruža”.

Što se pak tiče ostalih aktivnosti, Slobodnjaci imaju puno planova.

– U lipnju je planirano obilježavanje obljetnice izgradnju društvenog doma u Novom Selu Podravskom, potom je u planu Seoski mali nogometni turnir i druženje mještana Novog Sela Podravskog. Također, planiramo sadnju drvoreda-parka na jesen. Spremamo se i na edukacijski izlet u Volčji Potok radi projekta sadnje spomenutog parka u Novom Selu Podravskom – kažu nam u Udruzi. Naravno, pred kraj godine pripremaju i Adventsko druženje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje