Povežite se s nama

Život i društvo

Plesom “kad dame biraju” prije 11 godina otplesali do bračne luke

Objavljeno:

- dana

GODINE NISU VAŽNE

Da Marija Medved te večeri na plesu u varaždinskoj Udruzi samaca nije sama sebi obećala kako neće, po tko zna koji put, propustiti ples kad dame biraju; da Ignac Kudelnjak nije baš te večeri po prvi put došao u Udrugu samaca; da u dvoranu nije ušao baš u trenutku kad je voditelj pozvao dame da izaberu partnera za sljedeći ples, i da se Marija nije okuražila sama sebi ispuniti obećanje…Što bi bilo kad bi bilo…

No, tko zna, da se nije sve odvijalo upravo ovim scenarijem, bi li Marija i Ignac ovih dana proslavili svoje deseto zajedničko Valentinovo? Jer, nedugo nakon tog plesa, i prve kave nasamo u kavani “Dora”, njih su se dvoje vjenčali i danas su kao prvi bračni par Udruge, njezini počasni članovi. Jedina je razlika što Marija danas zna s kim će plesati kad dame biraju.

Dame biraju

Kad su započeli taktovi njihovog prvog zajedničkog plesa, Marija je bila 62-ogodišnja umirovljenica koja je dotad punih 30 godina sebe i troje djece prehranjivala Varteksovom plaćom pa potom mirovinom, dok je otac dvoje djece Ignac u 72. godini bio udovac. Po treći put. – Čim sam ušao u dvoranu i pogledao oko sebe, znao sam da sam našao svoju četvrtu suprugu. Dok mi je glavom proletjela misao “ovo će biti moja žena” i pokušao sjesti, ona mi se objesila oko vrata i morao sam na plesni podij. Vjerujte, nije mi bilo nimalo teško, smije se gospon Ignac dok gleda profinjenu ženu u haljini od ljubičaste čipke, crnom sakoiću i balerinkama.

Vjenčanje

Nije prošlo dugo, a Marija Medved je postala gospođa Kudelnjak. – Ženili smo se dva puta i imali dvije svadbe. Odvojeno kod matičara i u crkvi, smije se Ignac, koji baš i ne ljubi oltar. – “Jer jedino vjerujem u prirodu koja sve stvara i uništava”- ali je Mariji za ljubav brak okrunjen i u crkvi. – Svadbe su nam bile baš vesele, s puno prijatelja, našom djecom i unucima, govori Marija. Iskustvo pokazuje da su prvo djeca ta koja zamjeraju roditeljima brak u tim godinama, jer uloge se u tom slučaju okreću – djeca si dozvoljavaju da budu kreatorima sudbine poznijih godina svojih roditelja, iako zaljubljenost, očigledno nema veze s godinom rođenja. Ali, Ignac i Marija imaju sreću, pa su im djeca velika podrška.

 

Marija će za Ignaca reći da je pravi gentleman, a on za nju da je dama

Kad ju je pitao da mu bude žena, Ignac ju je pitao samo može li pristati na jedno – da nikad nema podigntog tona u kući niti psovke, već da se sve nesuglasice rješavaju razgovorom. Svakome tko je u braku jasno je o kakvom teškom zavjetu je riječ. No, Marija i Ignac još ga nisu prekršili. Iako je Marija ona temperamentna u vezi, a Ignac, kako veli “stabilizator”.

Tricikl

Nakon sklapanja bračnih zavjeta Ignac je svojoj Mariji prepustio da odluči gdje želi živjeti. Zato su prve tri godine živjeli u vlastitom stanu u Zagrebu, da bi se ipak vratili i skrasili u Varaždinu. Jer, tako je Marija željela, a Ignacu je bilo svejedno.

Marija Kudelnjak sa 72 godine djeluje istovremeno krhko i kao žena jakog karaktera. Sjedeći preko puta supruge, u svom stolcu na zatvorenom balkonu stana – obraslog zelenilom, s fotografijama i diplomama na pregradnom zidu, s križaljkama uokolo… – koji je, kako veli, “moja radna soba”, Ignac Kudeljak sa svoje 82 godine elegancijom parira svojoj supruzi. – Uvijek pazimo kako izgledamo, bez obzira u kući ili vani. Ne želimo se zapustiti, kako duhovno tako ni fizički, govori Ignac, koji s Marijom i danas redovito planinari, odlazi u restoran na ručkove ili večere bez posebnog povoda… Marija voli sama trčati dravskim nasipom, za koje vrijeme Ignac sjeda u automobil ili na svoj tricikl i odlazi na, kako veli, druženje s dečkima. – Imamo sreću pa si možemo priuštiti pristojan život bez stresa kako ćemo preživjeti sutra, veli Ignac Kudenjak. – U ovim je godinama prekrasno imati nekoga s kim možeš sve podijeliti. Nema više svih onih “boljki” mladosti – ljubomore, predbacivanja, kredita… Nikad jedno drugo ne pitamo kud ide niti kad će se vratiti, govori Marija. Ali pravilo svih, uskoro 11 bračnih godina, je jedno – ručak je točno u podne. I nema isprike, niti su je ikad trebali, jer nijedno se nije “ogriješilo” o taj ritual. Isto vrijedi i kad odlaze jesti van.

Marija će za Ignaca reći da je pravi gentleman, a on za nju da je dama. 
– U braku je najvažnije povjerenje, oslonac i prvenstveno prijateljstvo, složit će se oboje. Pitanje je bi li, da su se vjenčali prije četrdesetak godina, uspjeli biti upravo to što su danas – prijatelji koji se poštuju i bezuvjetan oslonac jedno drugome. Prema svemu sudeći, čini se da “ljubav” tek s godinama postaje – LJUBAV.  

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Ljubešćici se otvara nova ulica „spoj Rudničke i Ulice Stjepana Radića“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ljubešćici se otvara nova ulica “spoj Rudničke i Ulice Stjepana Radića”, temeljem zahtjeva mještana Ulica Stjepana Radića, braće Radića i Rudničke.

Novi projekt ima cilj povezati ulice u kvartu koji obuhvaća usku slijepu Ulicu Stjepana Radića, u kojoj se obavljaju i gospodarske djelatnosti, te Rudničku, povećati sigurnost pješaka i prometa, ali i stvoriti uvjete za izgradnju novih objekata na tom području, radi ostvarivanja pristupa građevnih parcela na javnu prometnu površinu.

Obavljene su pripremne radnje na projektu kako bi se omogućila realizacija. Izrađeno je idejno rješenje i rješavaju se imovinsko-pravni odnosi. Radi se o cesti ukupne duljine 139,45 metara. Sam projekt uključuje izgradnju prometnice, pješačke staze, opremanje prometnih površina s prometnom opremom i signalizacijom, rješenjem sustava oborinske i sanitarne odvodnje, rješavanje sustava vodoopskrbe s hidrantskom mrežom te izgradnja instalacija javne rasvjete, plinovoda i distributivne telekomunikacijske (DTK) kanalizacije. Prometnica je projektirana za dvosmjerni promet s dva prometna traka širine 2 x 2,5 metara, obostrano omeđena cestovnim rubnjacima, te projektiranom pješačkom stazom širine 1,5 m. Sve prometne površine izvest će se nosivim slojem asfaltbetona.

Općina Ljubešćica u ovoj godini za realizaciju projekta planira utrošiti 80.000 eura, dok Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije projekt financira u iznosu od 44.000 eura kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima. Nastavak projekta planiran je za iduću godinu.

U novoformiranom kvartu planira se izgradnja i novog dječjeg igrališta kako bi djeca s područja južnog dijela naselja Ljubešćica imala sigurno mjesto za rekreaciju i slobodnu igru.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO “Kam su prešli oni lepi cajti“ najbolje znaju u Udruzi žena “Zipka“ koja je proslavila prvi rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Udruga žena „Zipka“ Črnec Biškupečki u Društvenom domu u Biškupcu u četvrtak. 2. svibnja, organizirala je manifestaciju pod nazivom “Kam su prešli oni lepi cajti“.

Riječ je o programu održanom povodom obilježavanja 1. godišnjice osnutka „Zipke“, u sklopu kojeg je priređeno druženje predstavnicama Udruga žena „Florijanke“ iz Kučana Donjeg, KUD-a Lepoglavski pušlek, Udruga žena Preslica Sračinec, te Udruga žena Vidovec.

Članice spomenutih udruga i domaćini za ovu prigodu su spravile različite tradicionalne, starinske kolače. Podsjećamo, Udruga žena „Zipka“ Črnec Biškupečki  osnovana je krajem travnja prošle godine s ciljem očuvanja kulturne baštine i običaja.

– Manifestacija je zamišljena kao međusobno druženje i upoznavanje Udruga, uz domjenak i prezentaciju tradicionalnih vrsta kolača, a sve u opuštenoj atmosferi uz glazbeni program Miroslava Rogara. Prošla godina bila nam je, s obzirom na to da djelujemo tek godinu dana, više nego ispunjena događajima. Naime, odradile smo dvije velike manifestacije od kojih je prva pod nazivom „Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje“ održana u listopadu, a porom je 2. prosinca slijedila „Kak je bilo negdar, a kak je denes“. Spomenute priredbe bile su odlično posjećene i na svakoj je bilo prisutno više od 100-njak osoba – ističe predsjednica Udruge Sanja Brežni-Blažunaj koja je napomenula da imaju odličnu suradnju i podršku kako sa Županijom varaždinskom, tako i sa Gradom Varaždinom.

Stoga ne čudi da su na javne pozive spomenutih JLS-a za 2024. godinu prijavile projekte za manifestacije „Kam su prešli oni lepi cajti“, „Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje“, te već tradicionalnu manifestaciju „Kak je bilo negdar, a kak je denes“.

– Svi spomenuti projekti su prihvaćeni, te ujedno moram napomenuti da se nadam kako ćemo krajem godine, ili najkasnije početkom iduće godine, u rukama držati knjigu Udruge žena Zipka s predstavljenim tradicionalnim, starinskim, autohtonim kolačima našega kraja. Bit će puna recepata, ali i prikaza običaja našega kraja. U postupku smo zaštite jednoga kolača pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, te se nadamo pozitivnom ishodu. Riječ je o kolaču kojem je glavni sastojak domaći pekmez od šljiva ili marelice, u kojem se moraju osjetiti komadići voća. Sastojci koji idu u kolač se ne važu, već se sve mjeri u čašama. Recept zasad ne bismo otkrivali – zaključila je Sanja Brežni-Blažunaj.

Kakva je bila atmosfera na druženju te što se sve od domaćih delicija moglo vidjeti i kušati pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje