Povežite se s nama

U fokusu

Ovo je Habuš zaključio: Termoplin nije oštetio Grad, a Avar vodi osobni rat!

Objavljeno:

- dana

GRADONAČELNIK O OČITOVANJU HERA-e

– Iz pristiglog očitovanja HERA-e i podataka dostavljenih od navedene institucije, proizlazi kako su navodi Termoplina o tome da naplaćuje jednu od najnižih cijena opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj točni te da je Grad Varaždin, kao i njegove ustanove, odnosno trgovačka društva, u predmetnom razdoblju uistinu plaćao opskrbu plinom manje od cijene koja je na tržištu RH bila prosječna – ustvrdio je gradonačelnik Goran Habuš na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.

Iz očitovanja HERA-e on je zaključio samo jedno.

– Termoplin nije oštetio Grad Varaždin. Cijena koju je Termoplin u konačnici fakturirao i naplatio, a koja je, prema nalazu unutarnjeg revizora, od 10 do 20 posto veća od one ponuđene u postupku javne nabave, i dalje je bila niža od one koju je plaćala većina pravnih osoba u RH! – istaknuo je.

Prosječne, više i niže cijene

U zahtjevu HERA-i gradonačelnik je ustvrdio da je Termoplin u prosjeku plin fakturirao po 30 posto višim cijenama od onih iz javne ponude i ugovora. Na temelju čega je došao do zaključka da Grad Varaždin nije oštećen?

– Pa rekao sam vam činjenice. Prosječna tržišna cijena za, primjerice, mjesec studeni 2014. bila je viša od cijene koju je fakturirao Termoplin. Postavit ću vam protupitanje. Zašto vi tvrdite da je Termoplin oštetio Grad Varaždin? Time što je to ustvrdio Zlatan Avar koji nije tražio očitovanje HERA-e kao što smo tražili mi?! – odgovorio je Habuš.

Problem su ponude, a ne viši računi!?

Najavio da će Grad sada zatražiti očitovanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Naime, Habuš smatra da nije problem u tome što im je Termoplin plin naplaćivao po višim cijenama, nego što je na javnoj nabavi zajedno s još četiri opskrbljivača ponudio cijene „niže i od najnižih do tada fakturiranih“!

– Sada se otvorilo pitanje realnosti i tržišne opravdanosti ne naknadno fakturirane cijene, već one koja je od strane svih ovih opskrbljivača bila prvotno ponuđena. Jesu li ponuditelji, među kojima je bio i Termoplin, na opisani način narušili načela na kojima počiva tržišno natjecanje i krajnjeg kupca, u ovom slučaju Grad Varaždin i pravne osobe u njegovom vlasništvu doveli u zabludu, trebat će odgovoriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, kojoj će se Grad obratiti – najavio je Habuš.

Čemu služi javna nabava? Habuš bez odgovora

Po kojoj cijeni Termoplin plin naplaćuje ove godine – po onoj iz javne nabave ili i dalje po višim cijenama?

– Ne razumijem. Ugovor se temelji na promjenjivoj jediničnoj cijeni. Prema tome, kada su cijene plina rasle, rasla je i cijena goriva. Sad kad cijene padaju, padaju cijene – izbjegao je gradonačelnik odgovoriti na vrlo konkretno pitanje.

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar je, naime, u kaznenoj prijavi naveo da nakon razotkrivanja afere u ožujku Termoplin više ne fakturira plin po višim, nego po ugovorenim cijenama, iz čega je, ističe, evidentno da je sve bilo smišljeno i namjerno.

Zanimljivo je da na to vrlo konkretno pitanje Habuš nije odgovorio.

Novinari su zamolili i da odgovori kakva je korist od javne nabave ako svi znaju da se tvrtka koja je dobila posao uopće ne namjerava pridržavati cijene koju je ponudila. Ni na to pitanje nije odgovorio.

„Moralna odgovornost“

No, nije izbjegao odgovoriti na sva pitanja. S obzirom da tvrdi da je HERA potvrdila njegove navode, hoće li tražiti ispriku od vijećnika Avara?

– To ću prepustiti njemu. Od Avara je sve krenulo prije dvije godine. To je osobni rat i to odgovorno tvrdim. Ne može se na taj način tražiti mjesto pod suncem radeći štetu u Gradu i gradskim ustanovama. Meni je bitno da Grad nije oštećen, a on sam neka procijeni, to je pitanje moralne odgovornosti – poručio je Habuš.

Izvor:
Foto: Grad Varaždin

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje