Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO I Plenković se primio lopate: počela gradnja škole budućnosti u Svetom Iliji

Objavljeno:

- dana

Danas je u Svetom Iliji položen kamen temeljac za modernu školu, a sve to uoči 181. rođendana tamošnje Osnovne škole Vladimira Nazora.

Ravnateljica Anđelka Rihtarić tom je prilikom ugostila premijera Andreja Plenkovića, ministricu Blaženku Divjak, koja je pohađala navedenu školu, ministra Predraga Štromara, župana Radimira Čačića, saborskog zastupnika Anđelaka Stričaka, načelnika Marina Bosilja i druge uvažne goste.

Mještani su jedva dočekali da počene gradnja moderne škole koja sa svim popratnim sadržajima vrijedi ukupno 56 milijuna kuna. Čekali su školu gotovo 20 godina.

Planirana vrijednost projekta je oko 56 milijuna kuna, a s 80 % financirat će ga država, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok će Varaždinska županija osigurati 15, a Općina Sveti Ilija 5 % potrebnih sredstava. Rok za izgradnju je 18 mjeseci.

>> Za 18 mjeseci trebala bi niknuti škola u Svetom Iliji, Ministarstvo obrazovanja daje 44,8 milijuna kuna

– Čestitam svima koji su omogućili da se škola u Svetom Iliji počne graditi. Ovo je novo ulaganje u obrazovanje u Varaždinskoj županiji i signal privrženosti Vlade. Ulažemo u budućnost, u naše mlade. Vjerujem da će svi uključeni uložiti napor da škola i sportska dvorana budu završeni za dvije godine – rekao je premijer Plenković i čestitao ravnateljici Rihtarić i načelniku Bosilju.

Župan Čačić pak je s nekoliko opaski “piknuo” prisutne istaknuvši da su mogli napraviti više i ranije.

Život i društvo

Na 1. svibnja varaždinski će policajci posebno motriti mopediste i motocikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će u srijedu, 1. svibnja, u vremenu od 12 do 20 sati, operativnu akciju „Mopedisti i motociklisti“ s ciljem utvrđivanja prekršaja od strane ove skupine sudionika u prometu te prekršaja drugih sudionika u prometu, kojima se ugrožava sigurnost mopedista i motociklista.

Akcija će se provoditi na cijelom području Varaždinske županije, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih, javila je policija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje