Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu preminuo akademik prof. dr. sc. Rudolf Lončarič

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu je u 88. godini života preminuo akademik prof. dr. sc. Rudolf Lončarič,  bivši varaždinski gradonačelnik, redoviti profesor u mirovini Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i tehnićki direktor GP Zagorje.

Prof. dr. sc. Rudolf Lončarić rođen je 6. prosinca 1932. godine u Varaždinu, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Nakon završene gimnazije upisuje građevinski odsjek Tehničkog fakulteta u Zagrebu na kojemu je diplomirao 1958.

Iste godine se zapošljava u GP Zagorje Varaždin, čiji je bio stipendist tijekom studija. U poduzeću Zagorje radi prvo u svojstvu rukovoditelja gradilišta, a nakon toga tehničkog direktora. U tom razdoblju rukovodi i sudjeluje u izvedbi mnogih objekata u Varaždinu, poput Vodotornja, Dječje bolnice Medicinskog centra, stambenog naselja u Vrazovoj ulici, proizvodne hale u Varteksu, palače pravde i dr.

Početkom 1967. odlazi na rad u Njemačku gdje je tehnički direktor firmi-kćeri GP Zagorja, Interbau u Kölnu i Tradimpex u Münchenu. Nakon pet godina provedenih

u Njemačkoj krajem 1971. godine se vraća natrag u Varaždin, a iste godine počinje predavati olegij „Građevinarstvo“ na RGN fakultetu, Višoj geotehničkoj školi u Varaždinu. Nakon smjene uprave u kombinatu Zagorje 1973. godine preuzeo e na godinu dana dužnost vršitelja dužnosti direktora, a od 1976. do 1982. obavljao poslove i dužnosti generalnog direktora.

Dužnost generalnog direktora Zagorja obavlja do 1982. godine, kada postaje predsjednik općine grada Varaždina u jednogodišnjem mandatu. Nakon prestanka mandata predsjednika općine, 1983. počinje raditi u građevinskom institutu – Fakultetu građevinskih znanosti Zagreb u svojstvu tručnog savjetnika u Zavodu za organizaciju i ekonomiku građenja,  Poslovnoj jedinici Varaždin.

Istovremeno postaje voditelj Građevinskog studija Fakulteta građevinskih znanosti u Varaždinu.

Nakon što je 1991. rasformiran Građevinski institut ostaje zaposlen na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u zvanju izvanredni sveučilišni profesor, a od 1997. u zvanju redovitog profesora.

U razdoblju od 1988. do 1992. godine obavljao je dužnost dopredsjednika Skupštine Sveučilišta u Zagrebu, te zatim dužnost predsjednika Skupštine Sveučilišta u Zagrebu i predsjednika Predsjedništva.

Nakon reforme Sveučilišta, od 1994. godine je na dužnosti prvo pomoćnika rektora, a kasnije prorektora Sveučilišta za investicije i materijalna dobra (ovu dužnost obavlja sve do umirovljenja 2004. godine).

Također, od 1998. do 002. godine obavlja dužnost pročelnika Zavoda za organizaciju i ekonomiku građenja na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Znanstvenim radom prof. Lončarić se počeo baviti 1960. godine.  U tijeku svoje karijere sudjelovao je na mnogim domaćim i međunarodnim nanstvenim i stručnim skupovima na kojima je objavio stotinjak znanstvenih i stručnih radova.

U tim radovima sadržane su tri monografije: „Građevinarstvo“ objavljena 1976., „Organizacija izvedbe graditeljskih objekata“ objavljena 1995. godine, te „Dimnjak kulturno-povijesni i tehnički element hrvatskog graditeljstva“.

I u mirovini se bavio znanstvenim i stručnim istraživanjem, sudjelovao je na simpozijima i znanstvenim tribinama te objavljivao radove u znanstveno-stručnim časopisima.

Uz sve navedeno, prof. Lončarić je obavljao i niz drugih javnih i društvenih funkcija – bio je član Upravnog vijeća Visoke učiteljske škole Čakovec, predsjednik Nadzornog Odbora Hrvatske komore arhitekata i inženjera u građevinarstvu, predsjednik Upravnog vijeća studentskog centra Varaždin, član Predsjedništva Hrvatskog društva građevinskih inženjera, član savjeta Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, član savjeta Fakulteta informatike i organizacije u Varaždinu, predsjednik Društva građevinskih inženjera i tehničara Županije Varaždinske u tri mandata itd.

Od 2002. je trajni počasni predsjednik Društva građevinskih inženjera i tehničara Županije Varaždinske, a od 2004. počasni i stalni član Akademije tehničkih znanosti.

Za svoj rad i zasluge prof. Lončarić je dobitnik niza znanstvenih i stručnih nagrada i priznanja, plaketa i odlikovanja.

Opširan intervju o svom životu i djelovanju dao je za časopis Historia Varasdiensis 2013. godine.

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje