Povežite se s nama

Zabava & Stil

Pozitivno razmišljaju, rade i nisu depresivne

Objavljeno:

- dana

Siječanjska depresija

Je li siječanj doista najdepresivnije razdoblje u godini? Jesmo li nakon blagdana opravdano tužni i neraspoloženi ili je riječ o umišljenom fenomenu poznatijem kao siječanjska depresija? Sigurno jest da nakon blagdanskog veselja, uzbuđenja, domjenaka, mnoštva slasnih delicija i pića te obiteljskih susreta kojima obiluje posljednji mjesec u godini, kraj blagdana i povratak u svakodnevicu u siječnju mnogima teško pada, pa i uzrokuje loše raspoloženje.

Tome zasigurno doprinose i hladni, sumorni i sivi zimski dani koji su karakteristični za ovo doba godine. Međutim, ako je suditi po izjavama naših poznatih sugrađanki, iako siječanj slovi kao najdepresivnije razdoblje u godini, mjesta za tugovanja i siječanjsku depresiju kod njih nema! Štoviše, naše poznate Varaždinke pune energije i pozitivnog stava započele su novu, 2014. godinu, a jedna od njih je prva žena Grada Varaždina, zamjenica varaždinskoga gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Depresija? Što je to?

– Istina je da su na početku siječnja, kada blagdani završe, dani sivi, a proljeće još daleko, i to ne doprinosi baš pozitivnom raspoloženju, no o nekakvoj siječanjskoj depresiji kod mene nema govora! Blagdane sam iskoristila da malo “napunim baterije”, s početkom godine krenula sam na vježbanje, a kad krenu poslovne obaveze u Gradu Varaždinu i Saboru, nema se vremena za prepuštanja turobnom raspoloženju. Uz to, po prirodi sam veliki optimist i pozitivac tako da mjesta za siječanjsku depresiju nema – otkrila je Natalija Martinčević. Priznala je jedino da je deprimira cjelokupna situacija u kojoj se nalazimo, no to već traje mjesecima i nema veze sa siječnjom koji slovi kao najdepresivniji mjesec u godini.

Iako se siječanj proglašava najdepresivnijim razdobljem u godini, Varaždinke s tim nemaju problema

Siječanjska depresija nije “pogodila” ni Branku Tropp, direktoricu Turističke zajednice Grada Varaždina.

– Za mene je svaki novi početak novi izazov, pa tako i početak nove godine. Štoviše, mogu reći da s početkom godine imam puno pozitivne energije i ne osjećam se nimalo depresivno. Uz nove projekte koje pripremamo u Turističkoj zajednici grada Varaždina nemam ni vremena za prepuštanje nekakvom tužnom raspoloženju, a okružena sam i dobrim društvom, pozitivnim i ugodnim ljudima – otkrila je Branka Tropp.

Razloga za neraspoloženje u siječnju, niti bilo kojem drugom mjesecu nema jer je, ističe, uvijek optimistična.

– Mislim da čovjek uvijek treba gledati vedriju stranu i ne prepuštati se tužnom raspoloženju – poručila je direktorica Turističke zajednice Varaždina.
Da među poznatim Varaždinkama nema mjesta za tugovanje u siječnju, potvrđuje i Ingeborg Jurić, predsjednica Hrvatsko-austrijske kulturne zajednice i organizatorica varaždinskog Sjajnog bala.

– Možda sam iznimka, ali mene ne muči siječanjska depresija. Božić je za mene uvijek bio obiteljski blagdan, a Nova godina nikad na mene nije imala nekakav veliki utjecaj u smislu da bih imala velika očekivanja, pa bih onda imala razloga za razočaranje. Meni je svaki siječanj bio bezbolan, pa tako i ovaj – otkrila je Ingeborg Jurić.
Kada se čovjek, ističe, prilagodi realnim očekivanjima, tada nema razloga za razočaranja i depresiju, bez obzira na to što se radilo o najdužem mjesecu u godini.

– Takvo raspoloženje mogu zahvaliti i svojoj genetski vedroj naravi, pa uvijek uspijevam u sitnicama pronaći zadovoljstvo – rekla je organizatorica varaždinskog Sjajnog bala, koji joj već 20 godina ne dopušta prepuštanje tužnim mislima ni u prvom mjesecu nove, 2014. godine.

Odmah – žestoko

Sivi, tmurni i magloviti zimski dani, koji su nam obilježili početak siječnja, negativno nisu utjecali ni na poznatu glumicu Barbaru Rocco, za koju ne postoji siječanjska depresija.

– Ne stignem uopće razmišljati o tome, nemam vremena za to! Možda kad bih imala, i bila bih u nekakvoj depresiji, ali početak siječnja za mene je buran i naporan. Na Akademiji sam od jutra do mraka sa studentima jer uskoro su ispiti i valja se dobro pripremiti, a i trebalo bi u kazalištu početi pripremati predstavu, tako da je kod mene sve tutta forza i nema se vremena za depresije – otkrila je Barbara Rocco.

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

Glazbeni doživljaji subotnjeg prijepodneva vraćaju se na varaždinske balkone

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Glazbena subota, već dobro poznat i prihvaćen program kojim Turistička zajednica grada Varaždina oživljava staru gradsku jezgru vraća se ove subote, 11. svibnja, još atraktivniji.

U prvom hrvatskom UNESCO-vom gradu glazbe, subotama u prijepodnevnim satima sve do 30. rujna, Varaždince i njihove goste gotovo na svakom koraku pratit će opuštajući zvuci i melodije.

Dok šećete varaždinskim ulicama i trgovima ili ispijate kavu na za to omiljenim lokacijama, moći ćete uživati u glazbi s balkona (Županijska palača od 10.30 i palača Sermage od 11 sati), a poseban doživljaj na Korzu stvorit će glazba iz glazbene kamperice (od 10 i od 19.30). Novu sezonu otvaraju Peharda&Györek na balkonu Županijske palače te Matavulj&Resnik na balkonu palače Sermage, dok će Trio Coda u jutarnjem i Duo Maximus u večernjem terminu biti zaduženi za glazbeni ugođaj na Korzu.

Poznata djela klasične glazbe i popularne glazbene teme iz filmova koje možda na prvu ne povezujete sa sakralnim prostorom, u izvedbi Višeslava Jaklina na grandioznim orguljama, odzvanjat će akustičnom varaždinskom katedralom, subotama od 18. svibnja od 11.30 sati.

Uz sve to, na Trgu tradicijskih obrta čiji korisnici prezentiraju pomalo zaboravljene vještine i čuvaju dugu tradiciju varaždinskog obrtništva, subotama od 10 sati, bit će organizirani gostujući programi i radionice tradicijske kulture poput licitarstva, čipkarstva i izrade tradicijskog nakita. U subotu, 11. svibnja, na rasporedu je radionica izrade tradicijskih igračaka „Od krpice do lutkice“ u organizaciji Centra tradicijske kulture čiji će se članovi pobrinuti i za glazbeno-scenski program, te prezentacija licitarstva koju će realizirati Licitarstvo Slavica.

Svi ovi sadržaji potiču razvoj lokalne glazbene scene, promoviraju kulturnu baštinu i obogaćuju turističku ponudu destinacije.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Baby Lasagna plasirao se u finale Eurosonga!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završilo je prvo polufinale ovogodišnjeg Eurosonga, na kojem Hrvatsku predstavlja Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna.

U prvom polufinalu se za prolazak u finale borilo 15 izvođača, od kojih 10 ide dalje. Osim njih su nastupale i tri države iz skupine ‘Velikih 5’ – Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i domaćin natjecanja Švedska. Baby Lasagna je sa svojom pjesmom ‘Rim Tim Tagi Dim’ nastupao sedmi po redu te je prošao u finale.

Osim Baby Lasagne u finale su prošli: Srbija, Portugal, Slovenija, Ukrajina, Litva, Finska, Cipar, Hrvatska, Irska i Luksemburg. Drugo polufinale je na rasporedu 9. svibnja, a finale u subotu, 11. svibnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje