Povežite se s nama

U fokusu

Ministarstvo: Velik dio prihoda ide na plaćanje velikog broja radnika!

Objavljeno:

- dana

Specijalna bolnica Varaždinske toplice

Nakon što je isplata plaće zaposlenicima bila upitna mjesecima, a poslovanje se ovoga mjeseca napokon stabiliziralo, pred Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, važni su dani.

Varaždinska županija je prošli tjedan pokrenula postupak javne nabave za izradu razvojnog plana Specijalne bolnice. Procijenjena vrijednost iznosi 1,5 milijuna kuna, a rok za dostavu ponuda je 14. ožujka. Na temelju tog dokumenta, čiji se dovršetak može očekivati krajem ove godine, bit će moguće raspisati natječaj za traženje strateškog partnera za obnovu hotela Minerva i gradnju potpuno novog, luksuznog hotela. Dokument će biti i temelj za povlačenje novca iz EU fondova.
Župan Predrag Štromar je prije dva tjedna ustvrdio da očekuje da će sanacija topličke bolnice biti dovršena do kraja ove godine, nakon čega bi Vlada osnivačka prava vratila Županiji, čime bi mogla početi realizacija projekata koji se pripremaju već desetak godina.

Čeka se mišljenje

Međutim, u Ministarstvu zdravlja imaju drugačije planove: oni bi zadržali zdravstvene djelatnosti i sanirali ih, a Županiji vratili turističko-ugostiteljske djelatnosti!
– Sanacijska uprava je utvrdila da turističko-ugostiteljska djelatnost generira velike gubitke, zapošljava velik dio radnika bolnice, a hotel Minervu je potrebno obnavljati. Smatraju da bi se novac za sanaciju trebao potrošiti na sanaciju zdravstvenih ustanova u dijelu njihove primarne, zdravstvene djelatnosti.

Sanacijski upravitelj Mihalić: Treba naći model kojim će se izbjeći stvaranje dva gubitaša

Predloženo je da se dio nezdravstvenih djelatnosti izdvoji od zdravstvenih te, ako to bude moguće, vrati Županiji na upravljanje. Ako i kada Varaždinska županija iznađe načina da razvije turističko-ugostiteljsku djelatnost, koja je usko povezana s onom zdravstvenom, i od jedne i od druge u budućnosti možemo očekivati puno – istaknuli su.
O tome je li moguće izdvajati djelatnosti u trenutku dok traje proces sanacije, mišljenje treba dati Koordinacijsko tijelo za praćenje provedbe sanacije zdravstvenih ustanova.

VIŠAK: Specijalna bolnica Varaždinske Toplice je 2012. godine ostvarila milijun kuna viška prihoda.

Dok se to mišljenje čeka, u Ministarstvu dvojbi nemaju kad je u pitanju broj zaposlenih. Toplička bolnica ima 702 djelatnika, od čega 451 medicinskih i nemedicinskih koji direktno rade u zdravstvenoj djelatnosti. Preostali djelatnici, njih 145 zaposleno je u hotelu Minerva i turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, a 106 na održavanju i u stručnim službama. U Ministarstvu smatraju da je to previše, posebno zato što je isplata plaća bila upitna mjesecima. – Velik dio prihoda odlazi na financiranje velikog broja radnika i za turističko-ugostiteljsku djelatnost – istaknuli su.
Naveli su da je bolnica kontinuirano produžavala kratkoročne kredite koje je koristila za tekuću likvidnost iako se to kosi s pravilima koja vrijede za proračunske korisnike. – Daljnje zaduživanje nije bilo moguće. Koordinacijsko tijelo više je puta raspravljalo o problemima isplate plaća te iznašlo načina za premošćivanje problema likvidnosti – naveli su u pisanom odgovoru i istaknuli da bi provođenje prijedloga programa sanacije i njegovih dopuna trebalo dovesti do uravnoteživanja poslovanja.

Teško poslovati

Sanacijski upravitelj Damir Mihalić napomenuo je da su kredit bili prisiljeni uzeti.
– Uzeli smo 11 milijuna kuna kredita za održavanje likvidnosti, od čega smo sedam milijuna kuna uz pomoć Ministarstva zdravlja riješili ovaj mjesec. Ostala su četiri milijuna kuna i na tragu smo toga da se Bolnica sanira – rekao je Mihalić.

MANJAK: Specijalna bolnica Varaždinske Toplice je 2013. godine, u kojoj je započeo proces sanacije, ostvarila sedam milijuna kuna manjka.

Specijalna bolnica je 2012. završila s viškom prihoda od 1,2 milijuna kuna, dok su 2103., godinu u kojoj je počeo proces sanacije, završili sa sedam milijuna kuna minusa! HZZO im je, kao i svim ostalim hrvatskim bolnicama, smanjio mjesečni limit, što je i jedan od glavnih uzroka takvog financijskog rezultata. Drugi problem je što su zbog krize, ali i jake konkurencije, izgubili dio prihoda s tržišta.
– Činjenica je da u hotel Minerva nitko nije ulagao godinama i da smo goste izgubili otvaranjem toplica Sveti Martin, Jezerčice… Nama su ostali samo gosti koji dolaze na rehabilitaciju – upozorava Mihalić.

Za gradnju hotela interes iz arapskih zemalja, ali i iz EU

Ističe ono što je svima jasno: ulaganja u hotel Minerva, kao i u bolnicu, nužna su. – Potrebno je naći modele kojima će se izbjeći stvaranje dva subjekta gubitaša – ustvrdio je.
Ni za župana Štromara dvojbi nema. – Vladu smo pozvali na sanaciju topličke bolnice zato što Županija sama nije mogla sanirati gubitke. Zato se nadamo da će Ministarstvo sanirati bolnicu sa svim djelatnostima i nakon toga nam je vratiti na upravljanje kako bismo nastavili s realizacijom projekata koji jedini jamče razvoj turističkih, ali i zdravstvenih djelatnosti – zaključio je Štromar.

Luksuzni hotel i nova bolnica

Do kraja ove godine trebala bi biti gotova, odnosno u izradi je dokumentacija na temelju koje bi u Varaždinskim Toplicama bila pokrenuta gradnja novog, luksuznog hotela i nove bolnice. Spinalni centar – novu bolnicu za liječenje bolesti i ozljeda kralježnice za pacijente iz cijele Hrvatske graditi bi trebalo Ministarstvo zdravlja.
– Ministarstvu je lani odobrena projektna aplikacija pod nazivom Rekonstrukcija i konstrukcija zdravstvenih ustanova, prijavljena u sklopu programa WBIF, kojom je predviđena i izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Spinalnog centra u Bolnici Varaždinske Toplice. Nažalost, do današnjeg dana nije započela izrada dokumentacije zbog kašnjenja međunarodnih financijskih institucija s potpisivanjem provedbenih sporazuma, koji su temelj za sklapanje sporazuma između RH i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) – odgovorili su iz Ministarstva u četvrtak. Početkom ožujka očekuju potpisivanje Implementation Agreementa, a nakon toga i Contribution Agreementa, na temelju čega će biti angažirana konzultantska tvrtka koja bi u drugoj polovici godine trebala započeti s izradom projektno-tehničke dokumentacije.

S druge strane, Varaždinska županija je prošli tjedan pokrenula postupak javne nabave za izradu razvojnog plana Specijalne bolnice, dokumenta na temelju kojeg bi se raspisao natječaj za strateškog partnera za gradnju novog hotela Jupiter, ali i rekonstrukciju hotela Minerva. – Za ulaganje imamo dvije ozbiljne ponude – rekao nam je župan Predrag Štromar, koji je potvrdio da je jedna iz arapskih zemalja, a druga iz EU.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje