Povežite se s nama

U fokusu

Liječnik iz Varaždinske županije odbio cijepiti svoje pacijente: „To mu je nespretno, nije plaćeno…“

Arhiva RT

Objavljeno:

- dana

Vijećnik Zlatko Koračević pitao je na današnjoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije župana Radimira Čačića pitanje vezano uz masovna cijepljenja u Varaždinskoj županiji.

– U Međimurju i Zagrebu krenulo se s masovnim cijepljenjem starijih od 65 godina. U kojoj je fazi procjepljivanje u Varaždinskoj županiji, na kojim lokacijama se odvija? – zanimalo je vijećnika Koračevića.

Evo što je župan Čačić odgovorio:

– Umijeće je, da kada radite nedovoljno dobro, da to pretvorite u fantastičan rezultat. Svi su građani ovog trena strahovito zabrinuti, svi sa nestrpljenjem očekuju da budu cijepljeni. I mi dobivamo cjepiva na kapaljku… Sva ta velika priča, ajmo arene, dinamove stadione aktivirati, su naravno – gluposti. Zašto? Jer nemamo cjepiva. Da zovemo 100.000 ljudi, a imamo 2000 cjepiva? Glupost. Žao mi je da to slušamo u medijima. Ali, u toj priči postoje pravila igre. Da to što imaš, bez obzira što imaš, upotrijebiš na najkorisniji način. Te male doze koje dobivamo, u cijeloj HR su iste – u Dubrovniku, Zagrebu, Koprivnici, svi dobivaju isto, ali se u javnosti stvaraju krive slike. Taj broj cjepiva može se upotrijebiti na način kao što smo mi učinili, i 19 ostalih, osim Zagreba i Međimurja – započeo je župan Čačić, govoreći o masovnom cijepljenju stanovništva.

I dodao: – Na naših 85 primaraca, liječnika opće medicine, upućeno je od 30 do 74 doza cjepiva, sve što smo dobili… I tu imamo situaciju da nam se dodatno javljaju neki u zdravstvu koji su došli pameti za cijepljenje. Ali ok, količinom cjepiva s kojima idemo dalje su za opću populaciju – primarci cijepe, mi smo u prošlom tjednu procijepili 50 % više od Međimurja, ali ne zato što smo pametniji, već smo 50 % više cijepili jer smo veći. Ali ne u subotu, jedan dan, nego u ordinacijama liječnika. Jer je to ljudima bliže, prihvatljivije, poznaju svoje liječnike – izjavio je Radimir Čačić.

Župan je potom dodao da je jedan liječnik opće medicine iz Varaždinske županije odbio cijepiti svoje pacijente, no s njegovim ili njezinim imenom nije htio izaći u javnost.

– Zašto neki nisu cijepili? Jer je to očito malo prezahtjevno. Nisu svi primarci sretni, ne, ako to mislite. Neću sad objaviti ime, ali imamo jednu osobu, primarca, koja je odbila cijepiti pacijente. Liječnik ne želi cijepiti svoje pacijente! Ne mogu to shvatiti. Objavit ću, od 85, jedan nije htio – njemu ili njoj je to nespretno, nije plaćeno, ne možete to vjerovati… Dosta njih je reklo: zašto bi mi to radili? Nevjerojatno. Kako su to riješili naši susjedi? Javite se na Internet po kategorijama, pozvat ćemo vas. Nije to glupo, ali nije ni dobro. Dobro je marketinški, zašto se masovno cijepi u HR, a kod nas ne? Jer na listama čekanja imamo 21.500 ljudi. Oni koji nisu cijepljeni, nisu primijetili da je 6000 već cijepljeno. Stvara se kriva atmosfera. Naše rješenje je u tome da dobijemo više cjepiva. Počelo je stizati, za šest do sedam tjedana završit ćemo prvo procjepljivanje – naveo je Čačić.

Dodajmo da je župan rekao da će pacijente te jedne osobe koja ne želi cijepiti preuzeti Dom zdravlja, i potom objaviti o kome je riječ.  

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje