Povežite se s nama

Život i društvo

V. Toplice: počela izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskim Toplicama nedavno je započela izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijednog 21,5 milijuna kuna, plus PDV, koji se provodi u sklopu projekta “Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždinske Toplice”.

Riječ je o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) II. stupnja pročišćavanja, kapaciteta 6.500 ES, kojim će se pročistiti sve prikupljene otpadne vode sustava odvodnje i prikupljene septičke otpadne vode s Aglomeracije Varaždinske Toplice. Višak mulja proizvedenog na UPOV će se zgušnjavati bez potrošnje kemikalija te voziti na daljnju obradu na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin, što će dodatno doprinijeti optimalnoj iskorištenosti kompletne infrastrukture na širem prostoru u operativnoj fazi.

O ovom velikom projektu za Varaždinske Toplicama govorila je na gradilištu 25. veljače gradonačelnica Dragica Ratković.

– Za vrijeme mojeg mandata na područje Varaždinskih Toplica stiglo je više od 350 milijuna kuna sredstava za investicije. Jedna od njih je i ova omogućena sredstvima Europske unije i uz svesrdnu pomoć Vlade i resornih ministarstava. Bilo je i onih koji su bili skeptični, a svi oni ljudi koji su u privredi znaju da to nije jednostavno, pogotovo kad su u pitanju europski novci gdje mora biti 100 % sve točno i ispravno. Sustav sanitarne odvodnje je pri kraju, druga faza je pročistač čija je izvedba u punom jeku. Da ne bi stali samo na tome, u odličnoj suradnji s Hrvatskim vodama pripremamo sljedeći projekt, a to je Aglomeracija Leskovec – Slanje. Kad to napravimo, krenut ćemo na drugu stranu našega grada, a poslije svega imat ćemo zdrav i uređen okoliš, čistu Bednju – rekla je gradonačelnica naglasivši kako je to preduvjet za daljnji razvoj zdravstvenog turizma.

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić kazao je kako su radovi krenuli početkom godine, a trebali bi biti završeni do kraja godine.

– Prije godinu i pol potpisan je ugovor za ovaj uređaj, kao najvažniji objekt unutar Aglomeracije Varaždinske Toplice. To bi na kraju trebao biti jedan od najvažnijih projekata za zaštitu okoliša na području grada Varaždinskih Toplica – naglasio je Bunić i zaželio izvođaču radova dobar napredak, a stanovnicima Varaždinskih Toplica strpljenje za vrijeme izvođenja radova.

Uime izvođača radova obratio se predsjednik Uprave slovenske tvrtke Esotech d.d. Marko Škoberne. On je zahvalio Varkomu na ovom projektu i što su tvrtki omogući afirmaciju na hrvatskom tržištu.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak dodao je kako svaka investicija veseli, posebice kada je vezana uz zaštitu okoliša, odnosno za zaštitu tla i voda. Napomenuo je da je to posebno bitno za Varaždinske Toplice koje razvijaju svoj turizam.

Aglomeracija Varaždinske Toplice, vrijedna 70.557.709,70 kuna, prva je koja će biti završena na našem području. Dio financiranja iz Europske unije je 71,24 %, a nacionalni dio 28,54 %.

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje