Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju 132 nova slučaja zaraze koronavirusom, u subotu će se cijepiti 1700 osoba

korona, cjepivo, covid

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 356 uzorka, od čega je evidentirano 125 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 35,1 posto pozitivnih od broja testiranih, javio je 8. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 37 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 374.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, dok je iz drugih županija javljeno o 5 pozitivnih slučajeva osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 48.334 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 34 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 5 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, dok je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 279 pozitivnih na 100.000 stanovnika, odnosno 315 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 468 pozitivnih na 100.000 stanovnika, odnosno 532 pozitivna ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirana je 1261 osoba, od čega ih je 307 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 24,3 posto.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije istaknula je da je došlo do povećanja broja zaraženih osoba.

– Epidemiološka situacija u Međimurju se pogoršala te je incidencija je na razini 1. mjeseca. Dominira britanski soj virusa koji je prisutan u više od 80 posto uzoraka koje šaljemo na sekvencioniranje. Najučinkovitija mjera je cijepljenje te očekujemo dolazak značajnih doza cjepiva u Međimurskoj županiji i stoga ćemo tijekom sljedećeg tjedna provesti cijepljenje tijekom dva dana – rekla je Payerl-Pal.

Do danas je u Međimurskoj županiji cijepljeno 11.885 osoba jednom dozom, što je 11 posto stanovništva, odnosno 13,2 posto stanovništva starijeg od 16 godina.

Ovog vikenda planirano je cijepljenje 1700 osoba, a idući tjedan očekuje se cijepljenje 3000 osoba u dva navrata, srijedom i subotom, na postojećim punktovima u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću.

U subotu, 10. travnja, u dvorani MESAP bit će organizirano cijepljenje drugom dozom za 700 osoba, dok će se u Prelogu i Murskom Središću prvom dozom će se cijepiti 1000 osoba. Dostupne će biti sve tri vrste cjepiva.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje