Povežite se s nama

U fokusu

Sindikat umirovljenika protivi se obveznom cijepljenju starijih od 65 godina

Objavljeno:

- dana

Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite više su puta govorili o obveznom cijepljenju, ali uglavnom je bilo rečeno kako se o toj opciji ne razmišlja.

No, ministar zdravstva Vili Beroš 11. siječnja 2022. godine je izjavio kako bi do toga ipak moglo doći, odnosno da se razmišlja o obveznom cijepljenju populacije starije od 65 godina kao skupine od interesa. Tim povodom oglasio se i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

S obzirom na to da iz te skupine (65+) ima najviše umrlih te da je prosječna dob do sada umrlih osoba 76,2 godina, ministar misli da bi se njih trebalo obvezno cijepiti jer pokušaj obvezivanja obiteljskih liječnika iz listopada 2021. da nazovu ili čak posjete sve svoje pacijente starije od 65 godina nije uspio. No, u odnosu na ostatak populacije procijepljenost starijih od 60 godina je ipak relativno visoka te iznosi 78,5 posto, iako manju procijepljenost u EU imaju samo Bugarska, Rumunjska, Slovačka, Latvija i Estonija, navode iz Sindikata umirovljenika.

Upravni odbor Sindikata umirovljenika Hrvatske je na hitnoj telefonskoj sjednici održanoj 12. siječnja 2022., razmotrivši sve dostupne pokazatelje, usuglasio gledište kako traži od Nacionalnog stožera da se suzdrži od uvođenja bilo kakvih prinudnih mjera kojima bi se starije od 65 godina obvezalo na cijepljenje protiv COVID-19 virusa.

Sindikat smatra kako su cjepiva zasigurno najveći uspjeh javnog zdravstva u prošlom i ovom stoljeću jer su značajno smanjila obolijevanje i smrtnost od različitih bakterijskih i virusnih bolesti, a svoje značenje su potvrdila i u najnovijoj pandemiji.

Ipak, smatra također da je obveza cijepljenja za starije od 65 godina diskriminirajuća i da cijepljenje treba biti odabir svakog pojedinca te predlažu druge mjere za poticanje cijepljenja starijih.

– Naime, neosporno je da su potpuno cijepljeni građani manje izloženi riziku smrti i teških oblika oboljenja od koronavirusa, kao i da su starije osobe najrizičnija skupina stanovništva od pobola ovom opasnom virusnom bolešću. Međutim, Sindikat umirovljenika protivi se uvođenju obveznog cijepljenja za starije od 65 godina, ne samo stoga što bi se time diskriminiralo baš tu dobnu skupinu, već držeći kako je pravo svakog pojedinca odabir cijepljenja i cjepiva, uz punu odgovornost za vlastito zdravlje i zaštitu zdravlja drugih sugrađana. Osobito se želi naglasiti kako još nisu iskorištene sve druge moguće mjere za poticanje cijepljenja starijih, kao npr. uvođenje mobilnih timova i obilazak ruralnih i urbanih područja te cijepljenje u mjestima prebivališta ili boravišta – poručili su iz SUH-a, apeliravši ujedno na sve starije osobe i umirovljenike da se, do otkrića djelotvornijih načina prevencije i liječenja od COVID-a 19, cijepe, uz puno povjerenje spram dostignućima znanosti.

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje