Povežite se s nama

Međimurje

Podaci iz međimurskih matičnih ureda: u 2021. godini 383 braka i 20 parova blizanaca

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija objavila je podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba, kao i o broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava u 2021. godini.

Pritom su korištene informacije o upisanima u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda u Čakovcu, Dekanovcu, Kotoribi, Maloj Subotici, Murskome Središću, Nedelišću, Prelogu i Štrigovi.

Što se tiče novorođene djece, između 1. siječnja i 31. prosinca prošle godine u državne matice upisano je 1219 novorođenih (u 2020. godini 1163). Od ukupnog broja upisanih rođeno je 554-ero djece ženskog spola i 665-ero djece muškog spola. Od toga je u bračnoj zajednici rođeno njih 667-ero (2020. godine 619), a izvan braka 552-oje (2020. godine 544). To znači da je unutar bračne zajednice rođeno 54,7 posto djece.

beba, dijete, novorođenčad

U matice je upisano 20 parova blizanaca, što je pet parova više negoli godinu ranije. Od navedene novorođenčadi rođene na području Međimurja i upisane u matice rođenih, 1134-ero ima prebivalište na području Međimurske županije – 516-ero ženske i 618-ero muške djece.

U državne matice umrlih lani je pak upisano 1411 osoba (godinu ranije 1350), što znači da je prirodni priraštaj u Međimurju negativan. Što se tiče umrlih, preminule su 722 ženske osobe (2020. godine 688), kao i 689 muških osoba (godinu ranije 662 muškarca).

U matice vjenčanih u istome su razdoblju upisana 383 braka (u 2020. godini njih 358), i to 199 građanskih brakova (godinu ranije 215) te 184 vjerska braka s učinkom građanskog (2020. godine 143). Usto je lani sklopljeno i jedno životno partnerstvo osoba istog spola, što je isti broj kao i godine koja joj je prethodila.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje