Povežite se s nama

U fokusu

Terase diljem svijeta krasit će veliki reciklirani suncobrani iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

VIS Promotex, tvrtka iz Varaždina koja ima 90-godišnju tradiciju proizvodnje, posluje na više od 50 europskih i svjetskih tržišta, a iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate, odlučila je unaprijediti svoje proizvodne procese, ali i sam proizvod. Pokrenut je, naime, projekt ECO VIS, koji ima za cilj otvaranje novih radnih mjesta, ali i smanjenje ugljičnog otiska.

Poznato je da se profesionalni aluminijski veliki suncobrani koje proizvodi VIS nalaze na terasama diljem svijeta, kupuju ga najveći svjetski brendovi iz industrije pića i prehrambenih proizvoda, kao i restorani, hoteli i ostali ugostiteljski objekti.

VIS ima zaokružen cijeli proizvodni proces u više od 120 tehnoloških faza, odnosno od proizvodnje tkanina i metalnih aluminijskih konstrukcija do stalaka i gotovih velikih suncobrana.

Najveća konkurentska prednost koju VIS ima je njegova vlastita proizvodnja tekstila, koja se sastoji od predenja, tkanja, pranja, izbjeljivanja, tiska i premazivanja, stvarajući poznate “VIS LONG LIFE tkanine”.

Stoga je i logičan slijed uvođenje inovacija u proizvodnju, koje će unaprijediti i konačni proizvod, dodajući vrijednost cjelokupnom procesu recikliranjem tekstila i proizvodnjom novoga recikliranog suncobrana.

– Projekt ECO VIS podržan je od norveških investicijskih fondova Norway Grants kao dio programa poslovnog razvoja i inovacija kojim upravlja Innovation Norway. Cilj projekta je stvaranje konkurentnosti poduzeća, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje ugljičnog otiska – objašnjavaju u VIS-u.

Sve je veća potražnja tržišta za održivim i recikliranim proizvodima, a tako onda rastu i potreba i potražnja za recikliranim suncobranima i tkaninama za suncobrane. Konkretno, dobavljač dobiva bolju ocjenu u bazi podataka dobavljača kada nudi reciklirani proizvod.

Važno je napomenuti da trenutno postoje ograničene mogućnosti recikliranja plastike, a to je otapanje postojeće plastike i njezina ponovna prerada u nova poliesterska vlakna.

Projekt ECO VIS fokusira se stoga na recikliranje tehničkog tekstila na različite načine koji bi omogućili ponovnu uporabu otpada nastalog u proizvodnom ciklusu, ali i ponudili novi način recikliranja poliesterskog tekstila.

Projekt se realizira u svrhu istraživanja i razvoja, povećava razinu zaštite okoliša, a cilj je razviti “zeleniji” način recikliranja poliesterskog tekstila i omogućiti potpunu oporabu otpada nastalog u proizvodnji. Također, projekt daje mogućnost tvrtki VIS Promotex da proširi svoje usluge na tržištu, bude konkurentniji i predstavi novi održivi i usavršeni proizvod.

Oprema koja će se koristiti omogućit će izgradnju reciklažne linije u kojoj će se poliesterski otpad razvrstavati prema definiranim kriterijima te, ovisno o svojim svojstvima, usmjeravati na daljnju preradu.

Očekivani rezultati projekta, uz plasiranje novih proizvoda na tržište, su godišnje smanjenje potrošnje sintetičke pređe za 1022 tone, ponovna upotreba cjelokupnoga tekstilnog otpada, godišnje smanjenje emisije CO₂ za 1000 tona i otvaranje 32 nova ˝zelena˝ radna mjesta.

Projekt se realizira u svrhu istraživanja i razvoja, povećava razinu zaštite okoliša, a cilj je razviti “zeleniji” način recikliranja poliesterskog tekstila i omogućiti potpunu oporabu otpada nastalog u proizvodnji. Također, projekt daje mogućnost tvrtki VIS Promotex da proširi svoje usluge na tržištu i predstavi novi održivi i usavršeni proizvod.

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje