Povežite se s nama

U fokusu

Klizište na Banjščini uništilo je jedini dom Gordane Levatić, a institucije je potpuno zaboravile: “Sve to utjecalo je na moje zdravlje”

Objavljeno:

- dana

U rujnu 2014. godine u varaždinskom kraju dva tjedna je neprestano kišilo. To je stvorilo velike probleme mještanima diljem Varaždinske županije. Izlijevale su se rijeke i potoci, podrumi su bili poplavljeni, a u nekim područjima kuće su bile ozbiljno ugrožene.

U to vrijeme, točnije 15. rujna, aktiviralo se klizište na Banjščini u Općini Gornji Kneginec. Tu noć s 14. na 15. rujna nikad neće zaboraviti Gordana Levatić.

Trauma
– Pucalo je cijelu noć i nisam znala što je. Tek kad sam u 4 ujutro izašla, vidjela sam da je cijela kuća napukla. Istog dana s dvjema kćerima, od 13 i 16 godina, iselila sam se iz opasnog objekta. Bojala sam se za svoj i njihov život – ističe Gordana Levatić prisjećajući se nemilih događaja otprije nešto manje od osam godina.

Sa svojim kćerima otišla je u sestričninu kuću, da bi se potom preselila u praznu kuću u kojoj je živjela sestričnina majka. Iz te kuće nedavno se iselila i s dvjema kćerima, koje su danas punoljetne, uselila se u objekt svojih roditelja od 30 četvornih metara.

Ja to zovem apartman. Morale smo se iseliti, nismo imale kamo. Nije vam lako kad živite u 30 kvadrata s dvjema kćerima. Izbora nisam imala jer mi je plaća premala da bih dobila kredit – istaknula je Levatić.

No prije nego što se opet skućila sa svojim kćerima, Levatić je od brojnih institucija tražila da joj pomognu oko stambenog zbrinjavanja. Četiri godine nakon što se morala iseliti iz nekretnine u kojoj je živjela 17 godina, javila se na javni poziv Ministarstva graditeljstva za ostvarenjem prava stambenog zbrinjavanja. Bilo je to 2018. godine, no zbog potresa u Zagrebu u ožujku 2020. i na Baniji u prosincu 2020. godine njezin zahtjev pao je u drugi plan.

Nerazumijevanje

– Nakon što sam se iselila iz svoje nekretnine u kojoj sam bila od 1997. godine, bila sam u šoku. Nekako sam se kao samohrana majka snašla. Nakon što je raspisan javni poziv Ministarstva graditeljstva kad je ministar bio Predrag Štromar, očekivala sam da će mi se nekako pomoći. No dogodio se potres u Zagrebu, pa na Baniji, i moj zahtjev te zahtjevi još nekolicine ljudi su stavljeni sa strane – ističe Levatić, koja se potom javila na mnoge adrese.

– Nitko nema sluha. Pokušavala sam doći do aktualnog župana Stričaka. Pisala sam premijeru Plenkoviću, Ministarstvu financija, pučkom pravobranitelju, Vladinom Uredu za stambeno zbrinjavanje. Jedino tko je stvarno korektan je jedan čovjek iz Ministarstva graditeljstva koji samo govori: “Bude…” – ističe Levatić, koja je zbog toga očajna.

– Sve to utjecalo je na moju psihu. Malo mi sada nedostaje da se rasplačem. Vele da od toga nema ništa, ali barem je čovjeku lakše kad se dobro isplače – gotovo je kroz suze rekla Gordana Levatić, koja se ne misli vraćati u objekt koji je vidno oštećen.

– Meni je tu bilo lijepo, no nikad se ovdje neću vratiti. Tu je nemoguće živjeti – ističe Levatić.
No neki mještani Banjščine nisu otišli iz svojih objekata nakon aktivacije klizišta 2014. godine.

Objekti koji su stradali moći će se sanirati uz državnu subvenciju tek nakon što se sanira klizište. Radovi na sanaciji klizišta započeli su u ljetu 2019. godine, no nakon nekoliko mjeseci su završili i ništa se nije napravilo.

– Županijska uprava za ceste Varaždinske županije u suradnji s Hrvatskim vodama i Općinom Gornji Kneginec započela je sanaciju klizišta na Banjščini u ljetu 2019. godine nakon projektiranja i revidiranja projekta. Ukupna vrijednost radova nakon provedene javne nabave iznosi oko 3 milijuna kuna, a projekt su sufinancirale Hrvatske vode s milijun kuna. Odmah nakon početka radova izvođaču, koji je imao sve uvjete, dio vlasnika zabranio je i onemogućio radove. Radovi se zbog sveobuhvatnog projekta nisu mogli nastaviti jer je u dijelu projekta predviđena i sanacija pozicija na privatnim zemljištima – ističu iz Županijske uprave za ceste.
Iz Hrvatskih voda ističu da je za radove na sanaciji klizišta na Banjščini tada utrošeno 156.000 kuna.

– Radovi na terenu su započeli 2019. godine i ubrzo nakon toga su zaustavljeni s obzirom na to da privatni vlasnici nekretnina uz cestu nisu dopustili pristup i zahvat na svom zemljištu. Utrošeno je 156.000 kuna, od čega su Hrvatske vode sufinancirale 50 % (78.000 kuna) obavljenih radova, a sve prema Odluci o izvršenju Plana upravljanja vodama za 2019. godinu. Od tog vremena, prema informacijama koje mi imamo, rješavaju se imovinskopravna pitanja. Hrvatske vode su isključivo u pravnom položaju sufinancijera. Investitor i upravitelj ceste je ŽUC – ističu iz Hrvatskih voda i dodaju da u 2021. godini Varaždinska županija nije podnijela zahtjev za doznaku sredstava za radove sanacije klizišta i usluge stručnog nadzora na klizištu Banjščina.

Alarmantno

U međuvremenu je Hrvatski geološki institut bio na terenu na zahtjev jednog od mještana.
Utvrdili su da su pukotine na objektima i oštećenja na županijskoj cesti posljedice dugotrajnih polaganih pokreta na padini te slijeganja, koje je također prisutno na širem području padine, te da je šire područje padine nestabilno.

– Pretpostavka je da su pokreti bili intenzivni 2014. godine, a da su nakon toga prešli u dugotrajne i polagane, a uslijed nepovoljnih uvjeta (obilne padaline) mogu se ponovno intenzivirati. Glavni uzročnik pokreta je prisutnost vode na padini, tj. procjeđivanje po kontaktu tlo/lapor na nekoliko metara dubine. Šire područje je nestabilno, odnosno ugrožena je i županijska cesta te tridesetak kuća i objekata. Neke su s većim oštećenjima i za očekivati je pojavu novih pukotina – stoji u inženjerskogeološkom mišljenju HGI-a.

Institut je napomenuo da će se, ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, situacija samo pogoršati, da je padina u graničnom stanju stabilnosti te da je u slučaju bilo kakvih zahvata potreban stručni nadzor.

Djelovati?

Iz mišljenja proizlazi da je stanje na terenu alarmantno. Svjesni su toga, vjerojatno, i u Županijskoj upravi za ceste.

– Tijekom izričite zabrane od strane dijela vlasnika, Županijska uprava za ceste je u suradnji s Hrvatskim vodama sanirala mnoga klizišta diljem Županije, te je i dalje spremna u slučaju dopuštenja radova svih vlasnika nastaviti radove na sanaciji predmetnoga klizišta u najkraćem mogućem roku – ističu iz Županijske uprave za ceste.

Hrvatske vode i dalje bi sufinancirale sanaciju klizišta na Banjščini.

– U 2022. godini Hrvatske vode su osigurale u Planu upravljanja 25 milijuna kuna za sufinanciranje sanacije klizišta na području Republike Hrvatske, pa tako i za navedeno klizište kada se stvore uvjeti za nastavak radova na sanaciji klizišta na Banjščini – zaključuju iz Hrvatskih voda.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje