Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Martinjsko veselje u Brezničkom Humu, vatrogasci i lovci časte hranom i pićem

Objavljeno:

- dana

NAJVEĆA FEŠTA U ŽUPANIJI

Veselje kišu tjera. Baš tako je u Brezničkom Humu, gdje pod šatorom traje veliko narodno veselje, tradicionalna manifestacija povodom proslave Dana Općine Breznički Hum i 1700. obljetnice rođenja njihovog nebeskog zaštitnika svetog Martina.

I dok u sportskoj dvorani traje „Martinjski sejem“, pod šatorom se odvija manifestacija “Starinski žmaki“. Ima baš svega za dobro raspoloženje i druženje.

Četiri mjesna odbora, Breznički Hum, Radešić, Šćepanje i Butkovec-Kršćenovec, pobrinula su se da mještani i brojni gosti uživaju u svim mogućim domaćim delicijama.

Vrijedne žene, a i pokoji muškarac pripremili su krvavice sa zeljem, sarmu, šunku, špek, kolače… Lovačko društvo „Lisac“ dijelilo je slastan srneći gulaš, za koji se već u 10 sati čekalo u redu. A nije to sve: vatrogasna društva Općine zajedničkim su snagama kuhala grah, a uz to se spremao i fiš-paprikaš.

Hrana i piće su, po starom dobrom običaju, besplatni.

–  Zaštitnik naše Općine sveti Martin bio je poznat po tome da daruje siromašnima, a u tom duhu je i naša proslava. Svake godine se u organizaciju uključe sve udruge, vatrogasci, lovci, mjesni odbori, a brojne obitelji daju vlastite namirnice i uz to sami sve pripremaju. Općina se pobrine za šator, sokove, tanjure i druge sitnice – rekao nam je načelnik Općine Zoran Hegedić, koji je posebno istaknuo da su im ove godine stigli gosti iz Slovenije, iz tamošnje Općine Krško.

U Općini, u kojoj u pet naselja živi 1.156 stanovnika, proslavu gotovo nitko ne propušta. Na štandu Mjesnog odbora Breznički Hum bilo je prekrasno vidjeti sve redom mladiće, Darka, Denisa, Adama, Eugena i Lea, a kraj njih 16-godišnju Doroteju Ivančan, učenicu varaždinske Medicinske škole.

– Dogovorili smo se što će tko pripremiti, pa su bake i mame pripremile starinska jela, a prikupili smo i starine. Mi mladi smo pomagali sve složiti. Evo, ovdje su starinska šprica i plug, a probati možete kruh s bučinim uljem i sjemenkama, orehnjaču, salenjake, imamo i sarmu,… – pokazivala nam je Doroteja.

Raspjevano je pak na susjednom štandu Mjesnog odbora Radešići, koji je također prepun delicija. – Ja sam vam stara gazdarica. Za dva tjedna ću imati 64. godine, a prvi kruh sam ispekla s 12 godina – s osmijehom nam je rekla Đurđica Štorga-Kuzmić, pod čijom su „dirigentskom palicom“ nastala jela koja su pripremale još jedna gospođa Đurđica, dvije Jasne i gospođe Jana, Marica i Zdenka.

A muškarci? – Predsjednik našeg MO-a Ivica Sremec je bio glavni! Evo, ovu veliku platu je baš on pripremio – pohvalile su gospođe iz Radešića svojega predsjednika.

Veselje će potrajati sve do kasnih večernjih sati. Za glazbu je zadužen sastav Fiškali, a uz njih i članovi Limene glazbe sv. Martin.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje