Povežite se s nama

Život i društvo

Istraživanja na Gamuli u Martijancu se nastavljaju, istraživački tim čine svjetski stručnjaci

Objavljeno:

- dana

Na području Općina Martijanec nedavno su započela probna geofizička istraživanja arheološkog krajolika starijega željeznog doba (800. do 450. g. pr. Kr.).

Na ovom području nalaze se neki od najistaknutijih, svjetski poznatih arheoloških spomenika, Gamula u Martijancu i Gomila u Jalžabetu.

Gigantske prapovijesne grobnice su samo najistaknutiji i danas najvidljiviji dijelovi lokaliteta halštatskog razdoblja.

Radove na jednom od najznačajnijih očuvanih kulturnih krajolika te vrste u Europi provodit će tijekom 2022. ekipa svjetski renomiranih stručnjaka za nedestruktivna snimanja arheoloških struktura ispod površine zemlje iz Berlina i Brna. Međunarodna ekipa koja je radila na glasovitim arheološkim lokalitetima – Pergamon, Dolní Věstonice, Bibracte ili Uaxactun samo su neki od njih, od Jemena, Sirije, Izraela do Armenije, Bugarske, Portugala i Guatemale, usmjeriti će svoje znanje i resurse na istraživanja u Podravini.

Uz pomoć osjetljive i trenutno tehnološki najnaprednije opreme na svijetu, poput geomagnetskih, geoelektričkih ili georadarskih mjerenja, bez ikakvog zadiranja u zemlju, odašiljanjem i očitavanjima signala (poput korištenja rendgena u medicini), saznajemo veliku količinu informacija o našem vrijednom arheološkom nasljeđu.

Međunarodnu ekipu arheologa i geofizičara je tijekom probnih geofizičkih istraživanja posjetio načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ. Tom prilikom, istraživački tim je upoznao načelnika s osnovnim principima i ciljevima planiranih istraživanja.

Značaj ovogodišnjeg projekta prepoznalo je, i financijski poduprlo, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Općine Martijanec i Jalžabet, dok je glavni nositelj projekta Institut za arheologiju iz Zagreba. Tijekom nekoliko lijepih proljetnih dana 2022. izvedeno je nekoliko probnih geofizičkih mjerenja na području južno od rijeke Drave koja će omogućiti znatno preciznija mjerenja nakon žetve tijekom ljeta te nastavak istraživanja u jesen 2022. godine.

Život i društvo

Kod dvorane Graberje ove subote Festival igranja za mališane i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savez Društava „Naša Djeca“ i DND Varaždinu suradnji s Centrom Rastimo zajedno, a uz potporu inicijativeThe Human Safety Net organizira Festival Igranja na igralištu kod Dvorane Graberje, u subotu, 11. svibnja u 10 sati, uoči Međunarodnog dana obitelji.

U slučaju lošeg vremena, Festival igranja održat će se u Dvorani Graberje.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.

Zašto igra? Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Zašto zajednička igra? Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditeljetijekom travnja i svibnja 2024. godine u 6 gradova diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Maruševec: objavljen Javni poziv mladim obiteljima za ostvarivanje potpore za kupnju i adaptaciju stambenog prostora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec objavila je prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja, za koji je u općinskom Proračunu ove godine osigurano 55.000 eura.

Mlade obitelji s područja Općine Maruševec mogu ostvariti bespovratnu potporu kroz dvije mjere iz Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Maruševec za 2024. godinu, i to za sufinanciranje adaptacije obiteljske kuće te za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće/stana.

Prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje za adaptaciju obiteljske kuće na području Općine Maruševec u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 2000 eura, pod uvjetom da je adaptacija započela nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Što se tiče sufinanciranja kupnje obiteljske kuće/stana, prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje u iznosu do 50 posto kupoprodajne cijene, a najviše 4.000,00 eura pod uvjetom da je kupoprodajni ugovor sklopljen nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Općina Maruševec stvara uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji na svoje područje radi demografske obnove, povećanja broja stanovnika i ravnomjernog gospodarskog razvoja općine. Tome već sada svjedoči 50-ak obitelji kojima smo pomogli da dođu, ovdje ostanu graditi život, svoje obitelji i našu zajednicu. Vjerujemo da će ove i druge naše politike biti dodatni poticaj mladim ljudima za ostanak u našem kraju, imajući na umu da su upravo oni nositelji razvoja i presudni faktor povećanja nataliteta ističe načelnik Mario Klapša.

Javni poziv kao i svi potrebni dokumenti, nalaze se na Internet stranicama Općine Maruševec, a rok za prijavu na Javni poziv je 3. lipnja ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje