Povežite se s nama

U fokusu

Potencijalni kupci su stigli u Aquatehniku, zašto je to dioničarima Varkoma prešućeno?

Objavljeno:

- dana

DVOJBE NAKON IZVANREDNE SKUPŠTINE

– Potencijalni kupci već su u Aquatehnici, no mi jučer na izvanrednoj glavnoj skupštini Varkoma o tome nismo čuli ni jednu riječ. Stiglo je pismo namjere, a i to su nam prešutjeli – rekao je danas na konferenciji za medije načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

On je na Glavnoj skupštini bio kao predstavnik Općine Vinica, jedne od jedinica lokalne samouprave koja je suvlasnik Varkoma, pri čemu je Grad Varaždin s 51 posto udjela većinski vlasnik. Istovremeno, Varkom je 100-postotni vlasnik Aquatehnike.

Prvi natječaj za prodaju Aquatehnike, tvrtke specijalizirane za gradnju kanalizacije i vodovoda, Varkom je raspisao još prošle godine.

Cijena pada, uvjeti sve blaži

U tom prvom javnom pozivu cijena je bila 29,7 milijuna kuna, na temelju studije o procjeni vrijednosti, a uz to su bili određeni strogi uvjeti: od zainteresiranih ponuđača se tražilo da moraju zadržati tvrtku, djelatnost i sjedište, kao i sve zaposlene tijekom sljedeće tri godine. Uz sve to, uvjet je bio da da predstavnika Varkoma imenuju u Nadzorni odbor Aquatehnike na razdoblje od tri godine. 

Zainteresiranih za kupnju pod takvim uvjetima nije bilo, pa je Varkom ponovno raspisao natječaj, ali je uvjete ublažio. Cijena je spuštena na 26,5 milijuna kuna, a više nije bilo uvjeta o zadržavanju svih 100-tinjak radnika tijekom tri godine. Umjesto toga, od budućih kupaca se tražilo da vlasnik mora zadržati prava i obveze radnika Aquatehnike koja proizlaze iz važećih kolektivnih ugovora.

Taj natječaj je završio krajem siječnja, a također nije rezultirao prodajom.

Varkom bi natječaj trebao raspisati treći put, a cijena će vjerojatno ponovno biti spuštena, dok nije poznato hoće li opet biti zatraženo da se zadrže prava radnika.

Zašto o svemu sad odlučuje Vlašić?

Kostanjevcu zbog toga nije jasno zašto je suvlasnicima Varkoma jučer prešućeno da su se pojavili zainteresirani kupci. – Ne znamo o kome se radi. Moram istaknuti da mi jesmo za prodaju Aquatehnike, ali uz uvjet da se zaštite prava radnika. Zato nam nije jasno zašto se baš sad, kad se pojavio kupac, donosi odluka prema kojoj o prodaji može odlučivati Uprava Varkoma, bez suglasnosti suvlasnika, dakle bez suglasnosti općina i gradova – napomenuo je Kostanjevac.

Iz Varkoma su u jutrošnjem priopćenju izvijestili da je na jučerašnjoj izvanrednoj Skupštini većinom glasova prihvaćena odluka da se za daljnje pregovore i prodaju Aquatehnike ovlasti Upravu Varkoma, no nisu iznijeli informaciju da je stiglo pismo namjere zainteresiranog ponuđača.

– Dobili smo povjerenje Skupštine da uspješno završimo posao prodaje Aquatehnike. Prodajom stvaramo mogućnost da se tvrtka javlja na natječaje i dobiva poslove za što definitivno ima kapaciteta. Za više od 100 zaposlenika moramo omogućiti da rade i privređuju i sami odlučuju o napretku i razvoju tvrtke. Posao prodaje je dinamičan proces koji zahtjeva konkretne i brze odluke. Skupština je stoga prepustila dovršetak procesa prodaje Upravi. Ukoliko bi konačna odluka ostala na potvrdi Skupštine, to bi moglo produžit cijeli proces jer je samo za sazivanje Skupštine potreban rok od dva mjeseca. Vrijeme koje Aquatehnika, ukoliko se želi javiti na natječaje i dobiti poslove, jednostavno nema – istaknuo je direktor Varkoma Vlado Vlašić u priopćenju.
 

Kolarić zabrinut za sudbinu 102 radnika

Zanimljivo je da se o prodaji Aquatehnike priopćenjem oglasio i predsjednik Nazdornog odbora Božidar Kolarić, koji je predsjednik županijskih Laburista.

Istaknuo je da su Laburisti zabrinuti za sudbinu 102 ljudi zaposlenih u poduzeću Aquatehnika.

– Ako je prodaja jedini način da se osigura opstanak tvrtke, Laburisti će podržati prodaju Aquatehnike, koja ima i operativni i kadrovski potencijal da obavlja poslove. Naravno, uz uvjet da u se u tome vodi računa o radnicima i njihovim pravima, da se sve provede u skladu sa zakonom i da se postigne optimalna cijena prema aktualnoj situaciji na tržištu – istaknuo je Kolarić i izvijestio da je na adrese na gradonačelnika Gorana Habuša, direktora Varkoma Vlade Vlašića i direktora Aquatehnike Darka Katančića poslao zahtjev za hitnim sastankom u cilju iznalaženja rješenja za Aquatehniku.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje