Povežite se s nama

Život i društvo

Međimurke druge u Hrvatskoj po stopi legalno induciranih pobačaja, evo kakvo je stanje u Varaždinskoj županiji

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Tijekom 2021. godine je putem individualnih prijava pobačaja u Bazu podataka o pobačajima unutar NAJS prijavljeno 5746 pobačaja, što predstavlja porast od 6,6% u odnosu na broj zabilježen prethodne godine (kada ih je bilo 5390), objavio je HZJZ.

Navedenim prijavama je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pribrojeno još 1966 pobačaja koji nisu prijavljeni unatoč zakonskoj obavezi, ali su evidentirani u Bazi podataka o hospitalizacijama unutar NAJS (Nacionalni javnozdravstveni informacijski sustav). Ukupan broj pobačaja evidentiranih u RH 2021. godine tako iznosi 7712.

Najveći udio čini kategorija ostalih abnormalnih produkata začeća, odnosno 39,5 %. Potom po učestalosti slijede legalno inducirani pobačaji (34,6 %). Kategorija spontanih pobačaja čini 17,1 % ukupnog broja pobačaja. Izvanmaternična trudnoća je evidentirana u 6,8 % prijavljenih pobačaja, a ostali i nespecificirani pobačaji se i dalje prijavljuju sporadično.

Podaci pokazu da 79,3 % pobačaja prijavljenih u 2021. godini u Bazi podataka o pobačajima dogodilo se tijekom prvih 10 tjedana trudnoće, a u 4,4 % prijava ovaj podatak nije bio unesen. Među ženama kod kojih je prijavljen pobačaj u 2021. godini, 37,1 % nije imalo živorođene djece.

U 2021. godini nije zabilježen niti jedan slučaj smrti od posljedica pobačaja. Zbog komplikacija uzrokovanih pobačajem prijavljeno je 180 hospitalizacija sa stopom učestalosti od 23,3/1000 evidentiranih pobačaja.

Legalno inducirani pobačaji

Prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, u Hrvatskoj žena može legalno izvršiti pobačaj bez dozvole povjerenstva ako se radi o trudnoći koja traje do 10 tjedana. Prema istom Zakonu pobačaj se može obaviti samo u ovlaštenim stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

U 2021. godini evidentiran je 2671 legalno inducirani pobačaj, odnosno 7,3 legalno induciranih pobačaja na 100 poroda, što je vrijednost jednaka onoj zabilježenoj 2020. godine. Prosječna stopa namjernih pobačaja u Hrvatskoj iznosi tako 333,3/100.000 žena generativne dobi, što predstavlja porast u odnosu na prethodnu godinu kada je prosječna stopa iznosila 305,3/100.000 žena generativne dobi.

Među ženama kod kojih je evidentiran legalno inducirani pobačaj najveći je udio onih u dobi 30 do 39 godina, odnosno 44,8 %, potom slijedi dobna skupina 20 do 29 godina u kojoj je evidentirano 38,9 % svih legalno induciranih pobačaja.

Tijekom 2021. godine evidentirana su 44 legalno inducirana pobačaja u maloljetnica (do 18. godine života) što čini 1,6 % ukupnog broja legalno induciranih pobačaja. U mladih djevojaka od navršenih 18 do 20 godina života evidentirano je još 94 legalno induciranih pobačaja, što zajedno čini 5,2 % ukupnog broja evidentiranih legalno induciranih pobačaja.
Među ženama kod kojih je prijavljen legalno inducirani pobačaj najviše je onih bez živorođene djece (30,2 %) Također su značajni udjeli žena s dvoje živorođene djece (27,3 %) i jednim živorođenim djeteto (18,7 %).

Velika većina prijavljenih legalno induciranih pobačaja (80 %) učinjena je na zahtjev žene, 7,3 % zbog ugroženog zdravlja majke, a 3,1 % zbog prethodno utvrđene malformacije ploda.

Od 1774 prijavljenih legalno induciranih pobačaja na zahtjev žene, prema dostupnim podacima, u 1495 slučajeva (84,3 %) prije začeća nisu bile korištene metode kontracepcije.

Analizirajući stope evidentiranih legalno induciranih pobačaja prema županiji prebivališta žene, 2021. godine su najviše stope legalno induciranih pobačaja na 100.000 žena generativne dobi zabilježene u Karlovačkoj (930,5/100.000) i Međimurskoj županiji (744,6). Najniže stope su zabilježene u Splitsko-dalmatinskoj (79,1/100.000) i Brodsko-posavskoj županiji (125,8/100.000).

Dvije županije

Žene s prebivalištem na području Varaždinske županije tijekom 2021. godine imale su ukupno 360 pobačaja. Najveći broj otpada na legalno inducirani pobačaji, odnosno njih 168.

U Općoj bolnici Varaždin obavljeno je lani 441 pobačaj, najviše se odnosilo na legalno inducirani pobačaj, kojih je bilo 217.

Žene s prebivalištem na području Međimurja imale su ukupno 301 pobačaj, a najviše u kategoriji onih legalno induciranih, kojih je bilo 161.

U Županijskoj bolnici Čakovec lani su obavljena 253 pobačaja, a njih 122 bila su legalno inducirani pobačaji.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i Statističkog ureda Europskih zajednica (Eurostat), RH ima nižu stopu prijavljenih legalno induciranih pobačaja na 1000 živorođenih od susjednih zemalja i prosjeka Europske unije.

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje