Povežite se s nama

U fokusu

Poslodavci žele da strani radnici uče hrvatski i da im se pomogne da u Varaždinskoj županiji kupe kuće

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskoj županiji prvog dana ove gove godine privremeni boravak imalo je odobreno ukupno 4400 državljana trećih zemalja, pokazuju podaci PU varaždinske.

S obzirom da je stranih radnika sve više u Hrvatskoj tema je vrlo zanimljiva javnosti. Najviše stranih državljana u Varaždinskoj županiji dolazi iz BiH (1018), Srbije (746), Nepala (740), Indije (354) i Filipina (351).

>> Građani se žalili na pijančevanje i bludničenje stranih radnika, PU varaždinska: Nemamo ništa evidentirano

Dana 22. studenoga 2022. u Županijskoj palači u Varaždinu održan je inicijalni sastanak na temu “Stranci na privremenom radu u Varaždinskoj županiji”. Na sastanku je razmatrana mogućnost suradnje svih dionika kao i potreba formiranja Radne skupine za izradu Programa integracije stranaca na privremenom radu u Varaždinskoj županiji.

Obrzo nakon toga, točnije 2. siječnja 2023. osnovana je Radna skupina za izradu Programa integracije stranaca na privremenom radu u Varaždinskoj županiji, s članovima iz redova vijećnika Županijske skupštine, ravnatelja Pučkih otvorenih učilišta, predstavnika Policijske uprave, predstavnika gospodarstvenika koji se bave predmetnom tematikom, Hrvatske gospodarske komore, Obrtničke komore Varaždinske županije, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-područnog ureda Varaždin, Društva Crvenog križa, Nogometnog kluba Varaždin, Centra za socijalnu skrb te pročelnika resornih upravnih odjela Varaždinske županije. Prvi sastanak Radne skupine održan je 1. veljače ove godine, a istom su nazočili svi imenovani članovi. Tema sastanka bila je utvrđivanje plana i programa rada, a svaki je član iznio svoje stavove i mišljenja oko budućih aktivnosti, te je utvrđeno sedam zaključaka. Dopis sa zaključcima dostavljen je MUP-u.

Varaždinska županija je spremna ustupiti prostore srednjih škola koje su u njezinoj teritorijalnoj nadležnosti za provođenje programa za usavršavanje jezika i osposobljavanja, a također se predlaže da i poslodavci ustupe prostor ukoliko to bude pristupačnije njihovim radnicima, stoji u prvom zaključku.

U točkama dva i tri zaključka piše da bi trebalo provesti istraživanje javnog mijenja sa žiteljima naše županije i sa stranim radnicima, a s ciljem uviđanja kakva su iskustva i odnos prema stranim radnim skupinama te s druge strane, što je navedenim stranim skupinama zanimljivo i čime bi se mogla potaknuti njihova integracija u društvo. Također, predlaže se izrada objedinjene baze podataka o tome koliko je stranih radnika na privremenom boravku u našoj županiji, u kojim mjestima borave i rade, koje su narodnosti i slično.

Radna skupina predložila je MUP-u da učenje hrvatskog jezika bude jedan od uvjeta za upošljavanje.

– Predlaže se da bankarski sektor razmotri mogućnost kreditiranja stranih radnika za potencijalnu kupnju nekretnina, a u cilju spajanja obitelji te potencijalnog trajnog nastanjenja; poticanje naseljavanja u napuštena naselja. Predlaže se putem medija prezentirati pozitivne učinke koje strani radnici donose našoj državi, a u cilju stvaranja pozitivne slike o stranim radnicima. Uviđa se razlika između radnika iz nama bližih zemalja gdje se takvi radnici lakše prilagode našoj kulturi i običajima, nego li oni koji dolaze iz dalekih zemalja, kojima je i prilagodba prema tome kompleksnija – pojašnjeno je u posljednje tri točke.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje