Povežite se s nama

Kultura

U Kerameikonovoj Galeriji K10 otvorenje izložbe „Taj divni svijet životinja“ Renate Vranyczany Azinović

Objavljeno:

- dana

U subotu, 10. lipnja, u 18 sati u Kerameikonovoj Galeriji K10/Izlozi (Kukuljevićeva 10, Varaždin), održat će se otvorenje izložbe keramičkih skulptura, skulpturalnih kompozicija i instalacija pod nazivom „Taj divni svijet životinja“ autorice Renate Vranyczany Azinović.

Organizator je Kerameikon HKU, Hrvatsko keramičarsko udruženje, a riječ je o izložbi iz Kerameikonovog projekta „Ceramica Multiplex 2023.“

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, za koordinaciju i asistenciju su zaslužne Željka Bračko i Smiljana Brezovec Meštrić, a izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i medija, Grad Varaždin i Varaždinska županija.

Izložba će za razgled biti postavljena do 12. srpnja 2023. godine.

O autorici

Renata Vranyczany Azinović rođena je 1950. u Zagrebu. Diplomirala je na FEN-u Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1986. počinje se baviti umjetničkom keramikom: pohađa Centar za likovni odgoj u Zagrebu (International Insea Institute) i uči kod profesorica Višnje Markovinović i Višnje Jelačić. Od 1986.–1989. studira slikarstvo kod prof. Vjere Lalin, a tijekom 1987. 1988. usavršava keramiku kod Ivane Jelačić.

Malu plastiku konzultativno uči kod prof. Branka Ružića (1988.–1989.). Ostvarila je niz ciklusa male plastike i reljefa: „Iz Agramerskog spomenara“, „Radnici“, „Vježbači“, „Mornari“, „Franjevci“, „Svećenici“, „Časne sestre“, „Anđeli“, „Mladenci“, „Animalistički ciklus“ (psi, supovi, sove, itd.), „Prijatelji“ (ljudi s ljubimcima), „Pingvini“, „Kupači“, „Creske mačke“ … u keramici, engobiranoj keramici i bronci. Osim malom plastikom, bavi se povremeno slikanjem, fotografijom, oblikovanjem kazališnih lutaka, ilustracijom, a aktivna je i u očuvanju prirode i u zaštiti životinja.

Priredila je 45 samostalnih izložbi, a sudjelovala na više od 200 žiriranih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) od 1989., Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1997. (sa statusom samostalne umjetnice) i počasna članica KERAMEIKON-a. Godine 2014. izdana joj je monografija.

O izložbi

– Hrvatska animalistika ima bogatu tradiciju u svim likovnim disciplinama, a svoj doprinos joj je u kiparskom mediju dala i Renata Vranyczany Azinović, donijevši u ovo područje svojim ciklusima keramičkih skulptura malog formata novu svježinu i novu kvalitetu. Njezin animalistički opus donosi priče o životinjama koje nas uvode u autoričin poseban svijet, u kojem ona ima sasvim poseban odnos s njima. Odnos koji je prisan i komunikativan, pun razumijevanja, ljubavi i poštovanja. Zato ona u njihov plastički prikaz unosi toplu emotivnost, osobnost i duhovnost – čak i duhovitost, pritom istodobno stvarajući njihove male psihološke i karakterne studije. Omiljeni motivi su joj psi i mačke, često individualizirane imenom, ali i pingvini, ribe, sove i supovi, koje kiparski hvata u karakterističnim komunikacijskim pokretima, pozama i izrazima. Izgradivši tako, zahvaljujući svom profinjenom kiparskom senzibilitetu i samosvojnom autorskom izrazu, ali i maksimalno izbrušenom metjeu, cijelu galeriju maštovitih, zanimljivih, zaigranih, živih i životnih životinjskih likova. Donoseći time ne samo narativnu uvjerljivost, nego i vizualnu evokativnost. Ali i svu ljepotu keramike kao kiparskog medija – stoji u predgovoru Višnje Slavice Gabout.

Kultura

Plesni spektakl “Grand finale“ gostuje u varaždinskom HNK 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru konzorcija K-HNK varaždinsko kazalište u subotu, 1. lipnja, u 19.30 sati ugošćuje spektakularnu predstavu Grand finale u produkciji HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke.

Jedan od trenutno najzanimljivijih i najtraženijih mladih koreografa u svijetu, Izrealac Nadav Zelner u riječkom HNK Ivan pl. Zajc se već predstavio i oduševio svojim komadom Medium rare, energičnom i nezaboravnom završnicom plesne večeri Transparada. 

Pozornica „Zajca“ je postaja njegovog uspješnog i odvažnog osvajanja plesnog svijeta jedinstvenim, svježim i osebujnim, nerijetko munjevito brzim, plesnim jezikom.

Svoje prepoznatljive, visokoestetizirane predstave Zelner stvara pod utjecajem popularne kulture, a obilježavaju ih i neočekivani izbori glazbe. Za Grand finale: The Turtle and the Phone Booth eklektički je izabrao glazbu od spaghetti westerna autora poput Ennia Morriconea, preko bluesa i countryja do rocka Deep Purplea i glazbe metal bendova poput Metallice.


Scenografiju potpisuje Eran Atzmon, a kostimografiju Maor Zabar, Zelnerovi suradnici s kojima je kreirao nekoliko spektakularnih predstava, primjerice u njemačkim kazalištima u Hannoveru, Mannheimmu i Weisbadenu.

Ulaznice su dostupne putem online prodaje ili na blagajni Kazališta.

Radno vrijeme blagajne:

Od ponedjeljka do petka 10-12 i 18-19,30.
Subotom 10-12 i sat vremena prije početka programa.

Nastavite čitati

Kultura

Turska će biti zemlja partner ovogodišnjeg, 28. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Republika Turska će biti zemlja partner ovogodišnjeg, 28. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, objavila je Turistička zajednica Grada Lepoglave.

Dogovoreno je to na sastanku u Lepoglavi prilikom posjeta izaslanstva Turskog kulturnog centra „Yunus Emre”. Izaslanstvo je ugostio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić sa suradnicima i predstavio im tradiciju lepoglavske čipke i festival, istaknuvši pritom i popratni program ovog značajnog festivala koji se svake godine priređuje u suradnji sa zemljom – partnerom.

Gosti iz Turske su s čelnim ljudima Festivala dogovorili kako će na ovogodišnjem izdanju u rujnu predstaviti jedinstvenu tursku čipku, a da će posjetitelji festivala moći uživati i u turskoj glazbi te u raznovrsnim gastronomskim delicijama.

O detaljima programa 28. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi razgovaralo se i na sastanku u zagrebačkom Turskom kulturnom centru „Yunus Emre”, na kojem su direktoricu Turističke zajednice grada Lepoglave Ljubicu Dubovečak i direktora Doma kulture Kristijana Bizeka ugostili Fuat Korkmaz, direktor Turskog kulturnog centra i Helena Jandričko, tajnica Centra te predstavnik turske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Na tom je sastanku dogovoreno kako će program zemlje – partnera na ovogodišnjem festivalu osmisliti i provesti Turski kulturni centar iz Zagreba i Bari Ahmedi, predstavnik turske nacionalne manjine u Zagrebu, uz potporu Veleposlanstva Republike Turske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje